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Dear Mr. Murray: 

You ask several questions about the authorized activities of athletic trainers 
under article 4512d, V.T.C.S., physical therapists under article 4512e, V.T.C.S., and 
emergency medical technicians under chapter 773 of the Health and Safety Code. 
Your first question is as follows: 

Is an athletic trainer working in a physical therapy clinic 
required to follow the rules of the Texas State Board of Physical 
Therapy Examiners relating to physical therapy aides? 

You take the position that a licensed athletic trainer working under such circum- 
stances should not be considered to be a “physical therapy aide” as defined in article 
4512e, section l(4). 

The practice of physical therapy is governed by article 4512e, V.T.C.S. The 
physical therapy act sets out two different categories of personswho act under the 
supervision of a physical therapist: physical therapist assistants and physical therapy 
aides. V.T.C.S. art. 4512e, 5 l(3). (4). A physical therapist assistant must be 
licensed under the physical therapy act. Id. 5 9. A physical therapy aide is “a person 
who aids in the practice of physical therapy and whose activities require on-the-job 
training and on-site supervision by the physical therapist or a physical therapist 
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assistant.” Id. 9 l(4). The physical therapy act does not require that physical 
therapy aides be licensed. 

An “athletic trainer” is a person licensed by the Advisory Board of Athletic 
Trainers who “upon the advice and consent of his team physician carries out the 
practice of prevention and/or physical rehabilitation of injuries incurred by 
athletes.” V.T.C.S. art. 4512d, § l(1). The requirements of the physical therapy act 
are not applicable to an athletic trainer who is performing health-care services 
within the scope of his license. V.T.C.S. art. 4512d, $9(2) (physical therapy training 
may satisfy part of educational requirement for athletic trainer), art. 4512e, § 6(l). 
Your question is directed, however, to a situation in which a licensed athletic trainer 
is not working under the direction of a team physician. In such circumstances a 
person would not be acting within the scope of his license as an athletic trainer. In 
other words, his licensure as an athletic trainer would not be relevant in determining 
whether he was acting as a physical therapy aide. The essence of your question, 
then, is under what circumstances a person working in a physical therapy clinic is 
subject to statutory provisions and administrative regulations governing physical 
therapy aides. 

There is no statutory definition of “physical therapy clinic.” and we assume 
the term could describe a variety of arrangements. As you suggest. there mav be 
situations in which an athletic trainer is acting under the delegated authority of a 
physician. A physician is authorized to “delegate to any qualified and properly 
trained person or persons acting under the physician’s supervision any medical act 
which a reasonable and prudent physician would find is within the scope of sound 
medical judgment to delegate.” V.T.C.S. art. 4495b, $3.06(d)( 1). The delegated act 
must be performed in its “customary manner” and the delegating physician must 
determine that the person to whom the act is delegated can perform the act properly 
and safely. Id. Because an athletic trainer has training in certain types of health 
care, there are likely to be circumstances in which it would be appropriate for a 
physician other than a team physician to delegate medical acts to athletic trainers. 
In such circumstances the athletic trainer would not be acting within the scope of his 
license, but under the authority of the physician’s license. In a situation in which a 
person was .actually working under the delegated authority of a physician. that 
person would be exempt from the provisions of the physical therapy act and would 
not be subject to regulation as a physical therapy aide. Attorney General Opinion 
JM-421 (1986). The fact that a physician had some relationship with II clinic, 
however, would not by itself mean that all persons working in the clinic would be 
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working under the delegated authority of a physician. ’ Whether a particular athletic 
trainer would be working under the delegated authority of a physician must lx 
determined on a case-by-case basis. 

There may also be circumstances in which it would be appropriate for a 
person who is licensed as an athletic trainer but who is not acting under the 
direction of a team physician to act under the supervision of a physical therapist in 
the provision of physical therapy. In such circumstances an athletic trainer would 
not be acting within the scope of his license but would be acting as a physical 
therapy aide. Whether an athletic trainer would be acting as a physical therapy aide 
in particular circumstances must also be determined on a case-by-case basis. 

Your second question is whether physical therapists or emergency medical 
technicians may perform services falling within the scope of an athletic trainer’s 
license. The statutory educational requirements for athletic trainers make clear that 
there is overlap between the activities of physical therapists and the activities of 
athletic trainers. See V.T.C.S. art. 4512d, 5 9(2) (physical therapy training may 
satisfy part of educational requirement for athletic trainer). Physical therapists who 
confine their practice to physical therapy are exempt from the provisions of the 
statute governing athletic trainers. Id. $ l(4). Thus. physical therapists may perform 
services within the scope of an athletic trainer’s license as long as those srrvices are 
also within the scope of a physical therapy license. 

There does not appear to be any overlap between the scope of an athletic 
trainer’s license and the authorized activities of an emergency medical technician. 
Emergency medical technicians are certified under chapter 773 of the Health and 
Safety Code to perform “emergency prehospital care,” which means “care provided 
to the sick or injured before or during transportation to a medical facility. and 
includes any necessary stabilization of the sick or injured in connection with that 
transportation.” Health & Safety Code $ 773.003( 15). A basic emergency medical 
technician is certified by the Health Department to perform “emergency prehospital 

‘Even though physical lhcrllpisls may, as a gcncral rule. WXII only pnticnls who have hccn 
referred IO them by other types of liccnscd health-cart pnwidcrs, lhcrc is no requircmcnl that physicd 
therapists work under the dclcg;~tcd au~horily of anolhcr heahh-cart provider. See V.T.C.S. art. 45 Ilc. 
$9 19(a)(l)(A) (rcfcrrul rcquircmcnl), IO(a)(?) ( exccplions IO rcfcrral rcquircmcnl). Thus. 111~ I’;ICI 
that a’ physician rcfcrrcd patients IO a parlicular physical lhcrapisr would non by ksclf nxnn that the 
physical therapist or others who workcd with the physical therapist wcrc working under the clclcg:~lcd 
authority of ;I physician. 
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care that is necessary for basic life support and that includes cardiopulmonary 
resuscitation and the control of hemorrhaging.” Iti. rj 773.047. A specially skilled 
emergency medical technician is certified by the Department of Health to provide 
“emergency prehospital care by initiating under medical supervision certain 
procedures, including intravenous therapy and endotracheal or esophageal 
intubation.” Id. 8 773.048 (qualifications for emergency medical technician-inter- 
mediate). The authorized practice of an athletic trainer, in contrast, is the 
prevention and rehabilitation, under the advice and consent of a team physician, of 
injuries incurred by athletes. Thus, the type of health care that a licensed athletic 
trainer is authorized to perform is apparently distinct from the type of health care 
that emergency medical technicians are authorized to perform. 

You also ask whether physical therapists or emergency medical technicians 
may perform “preventive services” for athletes at sporting events or practices. 
Whether any individual has authority to perform “preventive services” in any 
particular circumstances depends on the nature of the services and the authority 
under which the individual was performing those services. See generally V.T.C.S. art. 
4512e, 5 19(4) (physical therapist may provide instructions to asymptomatic persons 
without referral). 

SUMMARY 

Whether a person who is licensed as an atheletic trainer is 
acting as a “physical therapy aide” for purposes of article 4512e. 
V.T.C.S., depends on that person’s particular working arrange- 
ments. 

Whether a licensed physical therapist or an emergency 
medical technician may perform “preventive services” at a 
sporting event depends on the nature of the services and the 
authority under which the individual is performing such services. 

Very truly yours, 

/’ 
I.1 .C.’ , ,Y::~,, ,“, 

Kay H. Guadjardo ” 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


