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Letter Opinion No. 92-7 

Re: Use of the “records management 
and preservation fee” established by 
section 118011(b) of the Local Govem- 
ment Code (RQ-335) 

Dear Mr. Hughes: 

You have requested our opinion regarding the proper use of the “records 
management and preservation fee” established by Senate Bill 770, Acts 1991, 72d 
Leg., ch. 587,s 1, at 2105. That enactment, codified as subsection 11&011(b) of the 
Local Government Code provides: 

(b) The county clerk may set and collect the following fee 
from any person: 

(2) Records Management and Preservation Fee (Sec. 
118.0216) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . not more than $5 

Section 118.0216, enacted as part of the same bill, declares: 

The fee for “Records Management and Preservation” under 
Section 118.011 is for the records management and preservation 
services performed by the county clerk after the filing and 
recording of a doczmenf in the records of the office of the clerk 
The fee must be paid at the time of the filing of the document. 
The fee may be used only to provide funds for specific records 
preservation and automation projects. 

Id. 5 2 at 2105 (emphasis added). 
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You ask a series of questions about the use of this fee. Your first question is 
whether the fee is under the control of the county clerk 

The county treasurer is the “chief custodian of county funds.” Local Gov’t 
Code 9 113.001. That official is responsible for receiving “all money belonging to 
the county” from any source. Local Gov’t Code 9 113.003, The commissioners 
court, however, has general control over county finances. See Attorney General 
Opinion WW-430 (1958) (commissioners court is the guardian of county funds). 
Thus, we answer your first question in the negative: the records management and 
preservation fee is not under the control of the county clerk. 

You also ask whether the statute requires that the records management and 
preservation fee be maintained in a separate account with the county treasurer, and 
whether such account is subject to audit. Although neither section 118.0216 nor 
118.011 of the Local Government Code requires that a separate account be 
maintained, the former requires that funds generated by this fee be used exclusively 
“for specific records preservation and automation projects.” The clear implication of 
such a condition is that a separate account be maintained for funds collected by this 
fee; otherwise, a comingling of funds would preclude compliance with the statutory 
requirement. As to whether this fund is subject to audit, “[t]he county auditor has 
general oversight of the books and records of a county.. . officer authorized or 
required by law to receive or collect money.” Local Gov’t Code 9 112.006(a). Any 
money held by a county official is within the auditor’s sphere of authority. See 
Attorney General Opinion MW-188 (1980); 35 D. Brooks, COUNTY AND SPECIAL 
DISTRICT LAW 0 19.9 (Texas Practice 1989). 

You next ask whether the county clerk should deposit the collected fee in the 
county depository. Section 113.021(a) of the Local Government Code requires that 
fees collected by a county officer “shall be deposited with the county treasurer.” The 
county trearurer is then directed to “deposit the money in the county depository in a 
special fund to the credit of the officer who collected the money.” Local Gov’t Code 
9 113.021(b). Section 113.022 specifies the time within which deposit of funds must 
be made with the treasurer. 

Your next question is whether the charging of a records management fee is 
completely discretionary with the county clerk. Section 118.011(b) of the Local 
Government Code states that the clerk “may set and collect the following fee.” 
(Emphasis added.) Thus, whether the fee is to be collected is within the county 
clerk’s discretion. The clerk may also fix the amount of the fee, so long as it does 
not exceed $5.00. You also inquire whether the fee may be collected for “probate 
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and civil cases” and “in probate proceedings where instruments are filed after the 90 
day Sling deadline.” In acordance with section 118.0216, the records management 
fee may be collected upon the “filing and recording” of any document. The statute 
requires neither the type of proceeding nor the timeliness of filing to be considered 
in collecting the fee. 

You also ask whether the funds collected by virtue of the records 
management fee may be expended within the sole discretion of the county clerk. As 
previously noted, the commissioners court controls county finances and is the body 
which is charged with preparing the county budget and allocating funds to the 
various officers and departments. Weber v. Suchse, 591 S.W.2d 563 (Tex. Civ. App.-- 
Dallas 1979, writ dism’d w.0.j.). However, with respect to the funds collected from 
the records management fee, the commissioners court may expend such amounts 
only in compliance with section 118.0216, that is, “for specific records preservation 
and automation projects.” As to whether this money may be used “to upgrade old 
record keeping systems,” we find nothing in the statute which would preclude such 
use. 

Since your last question is premised on the presumption that the county clerk 
enjoys complete discretion to expend the collected fees, we need not address it. 

SUMMARY 

The “records management and preservation” fee established 
by Senate Bill 770, Acts 1991,72d Leg., ch. 587, at 2104, may be 
collected by the county clerk at his discretion. Any fees 
collected should be deposited with the county treasurer in a 
separate account, which is subject to audit. The commissioners 
court is responsible for allocating county funds, but it may 
expend funds collected under the “records management and 
preservation” fee only “for specific records management and 
automation projects.” 

Yours very truly, 

RickGilpin ” 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


