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Dear Mr. Johnson: 

You have asked about the status of a woman who had been elected to the 
board of trustees of the Car&o Springs Independent School District and who, less 
than six months after being elected to the board, has “relocated her residence,” 
either temporarily or permanently, to a place outside of the county. You state that 
the woman’s spouse continues to reside in the county, and that you do not know 
whether the woman intends to return to the county.1 

Article XVI, section 14 of the Texas Constitution states as follows: 

All civil officers shall reside within the State; and all district 
or county officers within their districts or counties, and shall 
keep their offices at such places as may be required by law; and 
failure to comply with this condition shall vacate the office so 
held. 

Tex. Const. art. XVI, 0 14. Pursuant to this constitutional provision, school board 
trustees are required to reside within the school district. Prince v. Inman, 280 
S.W.2d 779,781 (Tex. Civ. App.--Beaumont 1955, no writ); see whirmarsh v. BucWey, 
324 S.W.2d 298, 302 (Tex. Civ. App.--Houston 1959, no writ); Attorney General 
Opinion O-1534 (1939) at 1. If a school district trustee ,moves her place of 
residence, the trustee position she held is vacated. See Prince, 280 S.W.2d at 781; 
Whitmarsh, 324 S.W.2d at 301; Attorney General Opinion O-1534 at 2. 

*For purposes of this letter opinion, we assume that the boundaries of the Carrim Springs 
Independent School District do not extend beyond the boundaries of Dimmit County. 
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Thus, to determine whether a trustee position is vacant, one must determine 
the elected trustee’s place of residence. In Texas, “residence” is defined in terms of 
a person’s fixed place of habitation, from which the person has no present intention 
of moving. See prince, 280 S.W.2d at 782; Attorney General Opinion JM-1223 
(1990) at 4-5 (stating that in those places that legislature statutorily has defined 
“residence,” it generally has equated term with “domicile”). Accordingly, a person 
loses her residence when the person leaves her permanent home and moves to 
another place with no present intention to return to the former abode. Pkrce, 280 
S.W.2d at 782. On the other hand, if a person moves to a new location only 
temporarily, presently intending to return to the previous place of habitation, she 
does not lose her residence. Id; see Attorney General Opinions G-3370 (1941) at 
2; G-1534 at 2. Thus, “[t]he determination of a person’s residence is largely 
dependent upon the intention of the person in question, to be determined, not only 
by his express intentions, but by the facts and circumstances, and resolves itself into 
a question of fact.” Attorney General Opinion G-3370 at 2. 

You state that you do not know whether the trustee intends to return to 
Dimmit County. Without such knowledge, or without the knowledge of facts and 
circumstances that would indicate her intentions, it is impossible to determine the 
trustee’s correct place of residence. Consequently, we cannot ascertain whether her 
position on the board of trustees is vacant. 

SUMMARY 

Under article KVI, section 14 of the Texas Constitution, .a 
trustee on the board of trustees of an independent school district 
vacates her office if she relinquishes her residence in the district 
by moving to a location outside the district and presently intends 
to change her residence. Q however, she has left the district 
only temporarily without intending to change her residence, the 
trustee position she holds is not vacant. 

Yours very truly, 

Kymberly K Oltrogge 
Assistant Attorney General 
Opinion Committe 


