EXA

Office of the Attorney General

State of Texas
DAN MORALES . July 24, 1992

ATTORNEY GENERAL

Mr. Marvin J. Titzman Letter Opinion No. 92-26

Executive Director .

Texas Surplus Property Agency Re: Whether a tax-exempt, nonprofit
P. O. Box 8120 corporation which is exempt from the
San Antonio, Texas 78208-0120 Texas Proprietary School Act by section

32.12(a)(2) of the Texas Education Code
is an "approved, accredited or licensed”
"school” for purposes of the act

(RQ-347)

Dear Mr. Titzman:

On behalf of the Texas Surplus Property Agency (the "agency”), you ask
about the status under Texas law of a tax-exempt, nonprofit corporation that is
exempt from the Texas Proprietary School Act, chapter 32 of the Education Code.
By way of background, you explain that the agency’s primary function is to acquire,
store and distribute surplus federal personal property to entities and institutions that
qualify under the Federal Property and Administrative Services Act of 1949, 40
U.S.C. § 484, and federal rules promulgated by the United States General Services
Administration, 41 CF.R. chapter 101. Pursuant to the federal regulations, the
agency is responsible for determining whether entities in Texas are eligible to
receive federal personal property. See 41 C.F.R. § 101-44.202(c)(9). The agency is
required to make these determinations according to standards set forth in the fed-
eral regulations. See id.; see also id. § 101-44.207 (setting forth eligibility standards).

You further state that the agency interprets the federal regulations to require
that tax-exempt, nonprofit organizations eligible to receive surplus property under
the federal act have health or educational programs which are "approved, accredited
or licensed” by a "recognized authority." You assert that the United States General
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Services Administration supports this position.! The agency has received an
application for eligibility from an educational organization, a tax-exempt, nonprofit
corporation, which includes a letter from the Texas Education Agency which states
that the organization is exempt under the Texas Proprietary School Act, section
32.12(a)(2) of the Texas Education Code. Accordingly, you ask whether a tax-
exempt, nonprofit corporation which is exempt from the Texas Proprietary School
Act is an "approved, accredited or licensed” "school” for purposes of the act.?

The purpose of the Texas Proprietary School Act, chapter 32 of the
Education Code, is "to provide certification and regulation of proprietary schools in
Texas." Educ. Code § 32.02. Pursuant to the act, the Central Education Agency is
authorized to exercise jurisdiction and control over the system of proprietary
schools. Id. § 32.21(a). It is the duty of the Commissioner of Education to carry out
the provisions of the act, and to enforce minimum standards for approval of schools.
Id. A school governed by the act may not operate without a certificate of approval.
Id. § 32.31; see also id. § 3233 (criteria for approval of application of proprietary
school).

Section 32.12 of the act, which expressly exempts certain institutions from its
provisions, states in pertinent part:

(a) The following schools or educational institutions are
specifically exempt from the provisions of this chapter and are
not within the definition of "proprietary school”;

IWe note that the federal regulations require that an application for cligibility set forth
"[c]vidence that the applicant is approved, accredited, or licensed, when it is ¢ requirement of one or
more of the applicant’s programs . ..." See 41 CFR. § 101-44207(f)(1)(iv) (cmphasis added). The
regulation suggests that evideace of approval, accreditation or licensure is not required in every case.
Because it is not generally within our province to interpret federal regulations, however, we express no
opinion regarding whether the regulations require that an applicant be “spproved, accredited or
Beeased® or what constitutes a "recognized authority.” See also infra note 2.

2You also mk whether an excmption under the Texas statutes constituies *approval,

accreditation, or Bcensing” under the federal regulations, and whether the organization meets the

federal regulations and would require factual determinations, we limit oor analysis to your first
question.
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(2) nonprofit schools owned, controlled, operated, and
conducted by bona fide religious, denominational, eleemo-
synary, or similar public institutions exempt from property
taxation under the laws of this State, but such schools may
choose to apply for a certificate of approval hereunder, and
upon approval and issuance, shall be subject to the
provisions of this chapter as determined by the

nflminkg-nfm}

Educ. Code §32.12(a)(2) (emphasis added). As noted above, the tax-exempt,
nonprofit corporation that is the subject of your request has received a letter from
the Texas Education Agency stating that it is exempt under the foregoing provision.

We conclude that a tax-exempt, nonprofit corporation that has obtained an
exemption pursuant to section 32.12(a)(2) is not a "school” "approved, accredited or
licensed” under the Texas Proprietary School Act. Clearly, such nonprofit schools
are completely exempt from the provisions of the act. They are not required to
obtain certificates of approval in order to operate, and are therefore not "approved,
accredited or licensed” under the act. See id. § 32.12(a). This is underscored by the
fact that subsection (2) expressly allows such schools to choose to be subject to the
provisions of the act by applying for a certificate of approval. See id. § 32.12(a)(2)
("but such schools may choose to apply for a certificate of approval hereunder, and
upon approval and issuance, shall be subject to the provisions of this chapter as
determined by the administrator™).¢ Of course, a nonprofit school which chose to
apply for a certificate of approval and was actually issued a certificate would be
"approved, accredited or licensed” under the act.

SUMMARY

A tax-exempt, nonprdﬁt corporation that has obtained an
exemption pursuant to section 32.12(a)2) of the Education

3Subsection (1) exempts "a school or cducational institution supported by taxation from either
a local or State source.”

4We express no opinion regarding whether the subject tax-exempt, nonprofit corporation is
*approved, accredited or ceansed® by another state agency or anthority pursuant to some law other than
the Texas Proprietary School Act or by some other nongovernmeantal entity. Again, as stated above,
see note 1 supra, we also express o opinion regarding whether such approval, accreditation or
Lceasure is required by the federal regulations.
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Code is not a "school” "approved, accredited or licensed” under
the Texas Proprietary School Act.

Yours very truly,
Ll G /g~
Rick Gilpin /~

Assistant Attorney General
Opinion Committee



