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Dear Mr. Earle:

You request our opinion as to whether a district attorney may simultaneousty hold
a compensated teaching position with a state university.

Article XVI, section 40 of the Texas Constitution prohibits an individual from
holding simultaneously more than one "civil office of emolument.” A question virtually
identical to the one you pose here was addressed in Letter Opinion No. 90-39 (1990).
There, the issue was whether an elected county attorney was authorized to hold a paid,
part-time professorship at a state university. The opinion held that, since "a college
professor does not hold a civil office of emolument,” the general prohibition of article
XV1, section 40 was not applicable to the circumstances described. See Ruiz v. State, 540
S.W.2d 809 (Tex. Civ. App.~Corpus Christi 1976, no writ), Letter Advisory No. 137
(1977).

Letter Opinion No. 90-39 also noted that a proviso to article XVI, section 40,
states that

individuals who receive all or part of their compensation either

directly or indirectly from funds of the State of Texas, and who are

not state officers, shall not be barred from serving as members of the

govemning bodies of [various local political subdivisions].
This proviso is applicable, however, "only if the office is that of membership on the
governing bodies of school districts, cities, towns, or other local governmental districts.”
Letter Opinion No. 90-39 concluded that, since "a county attorney is not a member of
such a governing body,” the referenced proviso "does not prevent a county attorney from
being paid as a part-time professor at a state university.” The same reasoning compels the
conclusion that the proviso to article XVI, section 40 is not applicable to the facts you
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describe, and consequently, the Texas Constitution does not bar a district attorney from
holding simultaneous employment with a state university.!

Letter Opinion No. 90-39 additionally declared that

[t]he common law doctrine of incompatibility also acts to prohibit
dual office holding in certain instances, even where the Texas
Constitution is no bar.

Incompatibility may arise where one position is subordinate to another, or where the
holding of the two positions might create "conflicting loyalties." See Attorney General
Opinion JM-1266 (1990). Under the circumstances you have described, the teaching
position is not subordinate to the office of district attorney. Furthermore, we can perceive
no possibility of "conflicting loyalties® between the two positions. Accordingly, the
common-law doctrine of incompatibility does not bar a district attorney from
simultaneously holding a teaching position with a state university.

SUMMARY

A district attorney is not prohibited, either by article XVI,
section 40, of the Texas Constitution, or by the common-law
doctrine of incompatibility, from simultaneocusly holding a compen-
sated teaching position with a state university.

Yours very truly,
M G //1/"s—
Rick Gilpin

Deputy Chief
Opinion Committee

1Whether the compensation for the téaching position comes from legislatively appropriated funds
is irrelevant.



