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Dear Ms. Fox:

In June 1993 your predecessor in office wrote to ask for an interpretation of the
Bingo Enabling Act (the "act"), V.T.C.S. articie 1794, in light of the following three

questions:
(1)

2

3)

At the time your predecessor in office wrote, the Texas Alcoholic Beverage Commission
was authorized to enforce the act. Beginning September 1, 1993, however, that authority
‘passed to the Texas Lottery Commission. See Acts 1993, 73d Leg., ch. 286, § 1, at 1327
(amending V.T.C.S. art. 197d, § 2(20), to define "commission" as "the Texas Lottery
Commission"). Consequently, we will answer your question with regard to the authority

licensed to conduct bingo (RQ-603)

Is [an authorized commercial lessor] who leases premises to
[a licensed] authorized organization for its sole use and total
control required to hold a commercial lessor’s license?

Is [an authorized commercial lessor] who leases premises to
[a licensed] authorized organization for it to conduct bingo
on the premises and for it to also sublease to one or more
other organizations to conduct bingo there required to hold
a commercial lessor’s license?

Is [an authorized commercial lessor] who leases premises to
a licensed authorized organization conducting bingo at
another location who subleases the rented premises to
another authorized organization to conduct bingo required
to hold a commercial lessor's license?

of the Texas Lottery Commission (the "commission”) to enforce the act.
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For purposes of the act, an "authorized commercial lessor" is "a person! eligible
for a commercial license to lease bingo premises under Section 13 of this Act." (Footnote
added.) Section 13 of the act currently provides in pertinent part as follows:

(f) A person who leases premises on which bingo is conducted
is not required to be a licensed commercial lessor unless the person
leases directly to a licensed authorized organization. '

(g) The commission shall issue a license permitting a com-
mercial lessor applicant to lease premises for the conduct of bingo to
an authorized organization? or organizations specified in the applica-
tion® during the period specified in the application or such shorter
period as the commission determines, but not to exceed one year,* on

ISection 2(7) of the act, V.T.C.S. article 179d, defines "person” to mean “"an individual,
partnership, corporation, or other group, however organized.”

2Section 2(11) of the act defines "authorized organization” as "a religious socicty, a nonprofit
organization (other than an organization whose membership is predominantly veterans or their
dependents organized to advance the interests of veterans, active duty personnel, or their dependents)
whose predominant activities are for the suppor! of medical research or treatment programs, a fraternal or
veterans organization, or a volunteer fire department.”

3Section 12(b) of the act requires an applicant for a license to act as an authorized commercial
lessor to file with the cormmission a verified written application on a form the commission has prescribed,
which must include:

(1) the name and address of the applicant and of all other persons who
- have a financial interest in or who are in any capacity a real party in interest in
the applicant's business as pertains to this Act;

(2) a designation and address of the premises intended to be covered by
the license sought;

(3) the lawful capacity for public assembly purposes;

(4) a statement that a8 copy of the application has been sent to the
appropriate governing body; and

(5) a statement that the applicant complics with the conditions for
eligibility for the license prescribed by Section 13 of this Act.

Section 12(c) authorizes the commission, the governing body of the county, justice precinct, or
municipality in which a commercial lessor proposes to lease or lease premises for the conduct of bingo, or
the attorney general may request in writing that the commercial lessor disclose certain additional
information.

“4A license to either conduct bingo or to lease bingo premises may not be effective for more than
oncyear. V.T.C.S. art. 197d, § 13(h).
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he

applicant satisfies certain prerequisites listed in subsection (g)].

payment of a license feeS , . | if the commission determines th

(n) A commercial license to lease bingo premises to a licensed
authorized organization may be issued only to:

(1) an authorized organization licensed to conduct bingo that
owns or leases premises on which bingo is or will be conducted or an
association of authorized organizations licensed to conduct bingo
that jointly own or lease premises on which bingo is or will be
conducted and that the organization or association leases or offers
for lease to one or more other authorized organizations to conduct
bingo;$

(2) a person who leases premises to a single licensed authorized
organization that subleases or will sublease the premises to one or
more other licensed authorized organizations to conduct bingo on the
premises; or

(3) a person who leases premises for the total control and
exclusive use of only one licensed organization as that organization's
primary business office. [Footnotes added.]

The legisiature enacted the Bingo Enabling Act in 1981. See Acts 1981, 67th
Leg., 1st C.S, ch. 11, at 85. Section 13(d) of the original act required the comptroller” to
issue a commercial lessor's license to an applicant "to lease premises for the conduct of
bingo to an authorized organization or organizations during the period . . . specified [in
the license] . . . on payment of a $10 license fee," provided that the comptroller found that
the applicant met the listed criteria. In 1989 the legislature added subsection (n) to section
13 of the act. See supra (quoting current version of subsection (n)). The current version
of subsection (n) is, for our purposes here, essentially the same as that which the
legislature enacted in 1989. Reading section 13(n) by itself, the section requires a
commercial lessor to be licensed to lease not only to the licensed authorized organization
that is going to conduct bingo on the premises, but also to lease to a licensed authorized
organization that is going to sublease to other licensed authorized organizations. The

3See id. § 13(d)(2) (tisting maximum fees for commercial licenses to lease bingo premises).

6The legislature amended subsection (n) in 1993 to allow associations of charities to co-own or
co-lease premises on which bingo games are conducted. See Acts 1993, 73d Leg., ch. 286, § 4; Hearings
on H.B. 2771 Before the Senate Comm. on State Affairs, 73d Leg. (May 3, 1993) (statement of Brad
Reynolds) (tape available from Senate Staff Services).

The legislature amended the act in 1989 to transfer most, if not all, of the comptroller's
responsibilities under the act to the commission. See Acts 1989, 71st Leg., ch. 238, at 1107.
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effect of the enactment of subsection (n) is the licensing of bingo halls under what your
predecessor in office termed "the tier system,” in which the commission issues a license to
an authorized commercial lessor to lease premises to an authorized organization, which
holds licenses to conduct bingo on the premises and to sublease to other authorized

organizations.

. The legislature amended subsection (f) in 1993, See Acts 1993, 73d Leg., ch. 286,
§ 4. Prior to amendment, subsection (f) prohibited the commission from licensing to
conduct bingo games on the premises of a commercial lessor an applicant already licensed
to conduct bingo at another location unless the applicant could prove that its existing
facilities are inadequate. We found no legislative history indicating the intent underlying
this amendment.

Your predecessor in office stated that two new situations have arisen in the last
year, prior to the recent amendment of section 13(f) and described the situations as
follows:

In the first . . ., we have received sets of applications where hall
B is rented without a commercial lessor's license to a licensed
authorized organization which is conducting bingo at hall A. That
organization then applies for a lessor's license to sublease to several
organizations for those organizations to conduct bingo at hall B,
while the sublessor continues to conduct bingo at hall A. . . .

In the second situation, a licensed commercial lessor leasing
under the tier system has failed to renew his lessor's license to lease
to a lessor/conductor which is conducting bingo at those leased
premises, arguing that the [act] . . . does not require that he hold a
commercial lessor's license.

The three questions your predecessor in office asked arise out of these situations.

Section 13(f) expressly requires that a person who leases premises on which bingo
is conducted must be licensed as a commercial lessor if the person leases directly to an
authorized organization licensed to conduct bingo. When an authorized organization
applies for a license to conduct bingo, it must specify the location at which it "intends to
conduct bingo under the license.” V.T.C.S. art. 179d, § 12(a}(2). The license "is valid for
only the one location?®...,indicated on the face of its license® 16 T.A.C.
§ 55.545(a)(3}B). (Footnote added.) In other words, an authorized organization's
license to conduct bingo is site-specific. In our opinion, therefore, an authorized
organization is a licensed authorized organization only in reference to the location
indicated on the face of its license. In any other location, the authorized organization is

8Section 55.544, title 16 of the Texas Administrative Code, defines "location” as "[a]ll the area
under the exterior roof of any building and/or structure.”
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not a licensed authorized organization, and, pursuant to section 13(f), a lessor that leases
to such an organization need not be licensed as a commercial lessor.

In answer to the first question, therefore, we conclude that an authorized
commercial lessor that leases premises to a licensed authorized organization for its sole
use and total control must hold a commercial lessor's license if the lessee is conducting
bingo on the premises. In answer to the second question, we conclude that an authorized
commercial lessor that leases premises to a licensed authorized organization which

conducte hinon on the nremices ag well ag subleases the premiges to one or more other
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licensed authorized organizations to conduct bingo, must hold a commercial lessor's
license. Finally, in answer to the third question, we conclude that a person that leases
premises to an authorized orgamzanon which is licensed to conduct bingo at another

location and subleases the rented premises to another licensed authorized organization to

conduct bingo need not hold a commercial lessor's license. The lessee--the authorized
organization licensed to conduct bingo elsewhere--must, of course, obtain a commercial
lessor's license before leasing to & licensed authorized organization to conduct bingo on

SUMMARY
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Section 13(f) of the Bingo Enabling Aci, V.T.C.S. article 179d,
requires an authorized commercial Iessor to be hcensed as a
commercial lessor only if the lessor leases directly to a licensed
authorized organization An authorized organization that is not
licensed to conduct bingo on the ieased premises is not a Jicensed
authorized organization for purposes of section 13(f). Thus, an
authorized commercial lessor that leases premises to a licensed
authorized organization for its sole use and total control must hold a
commercial lessor's license. Additionally, an authorized commerciai
lessor that leases premises to a licensed authorized organization
which conducts bingo on the premises as well as subleases the
premises to one or more other licensed authorized organizations to
conduct bingo must hold a commercial lessor’s license. However, a
person need not be licensed as a commercial lessor if the lessor leases
premises to an authorized organization which conducts bingo at
another location and subleases the rented premises to another

authorized organization to conduct bingo on the premises.

Yours very truly,

Eymberly K. Oltrogge ZXL/

Assistant Attorney General
Opinion Committee
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cc: Ms. Nora Linares
Director
Texas Lottery Commission
P.O. Box 13528
Austin, Texas 78711-9939



