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utilities may be connected (ID# 21598) 

Dear Representative Hill: 

You ask “whether a municipality may require a single lot owner of an existing 
unapproved subdivision in the city’s extraterritorial jurisdiction to prepare and have 
approved a subdivision plat before utilities may be connected pursuant to [s]ections 
212.0115 and 212.012 of the Texas Local Government Code.” You indicate that “[t]he 
property in question was subdivided many years ago, although there has never been any 
city or county approval of a subdivision plat.” 

Chapters 212 and 232 of the Local Government Code provide respectively for 
municipal and county regulation of subdivisions, and generally require “owners of tracts of 
land” who subdivide such tracts, to prepare “a plat of the subdivision” and have it 
approved by the appropriate municipal or county authority. Id. $5 212.001 er seq.; 
232.001, et seq. The requirements for platting subdivisions of land within municipalities 
and their extraterritorial jurisdictions were first adopted in 1927; those applicable to land 
outside city boundaries were first adopted only in 1957. Acts 1927, 40th Leg., ch. 23 1, at 
342; Acts 1957, 55th Leg., ch. 436, at 1302. These original acts applied only to certain 
municipalities and counties. Subsequent amendments increased the scope of the platting 
requirements. Notably, until codified in the Local Government Code in 1987, legislation 
imposing platting requirements generally contained language making its applicability 
prospective only. See, e.g., the original 1927 act supru (“That hereafrer, every owner of 
any tract of land who may hereafter subdivide the same ) (emphasis added); see 
ulso Acts 1983, 68th Leg., ch. 327, at 1717 (expanding platting requirements for 
unincorporated areas, but providing in section 5 that those requirements applied only atIer 
effective date of act). The codification of these provisions in the Local Government Code, 
which was not intended to substantively change them--see id. section 1 .OOl--presumably 
did not alter their “grandfathering” effect vis a vis divisions of land made prior to their 
adoption. We note also that municipalities have some flexibility in determining which 
particular divisions of land plats will be required for. Local Gov’t Code § 212.0045 
(“municipality may define and classify divisions” to determine which are required to be 
platted, and “need not require platting for every division of land otherwise within” chapter 
212 platting provisions), In any case, it is clear that some subdivisions, depending on 
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when and where they were made, have never been subject to platting requirements, even 
though they would have been subject ifthey had been done at a later time or in a diierent 
place.’ 

Your questions refer to the provisions of sections 212.012 and 212.0015 of the 
LocalOOV emment Code which gmerally require that before utilities may be cowed to 
a piece of land by certain utility providers, the provider must have a certiticate issued by 
the municipal authority responsible for approving plats regarding the compliance with 
platting requirements for such piece of land. 

Section 212.012 provides that a municipality, county, or special district, a 
municipally owned or public utility, or certain water supply or sewer service corporations, 
may not serve or connect “any land” with utility services “unless the entity has been 
presented with or otherwise holds a certificate applicable to the land issued under section 
212.0015.” Section 212.0115 provides generally for the issuance by “the municipal 
authority responsible for approving plats,” on request of “an owner of land, an entity that 
provides utility service, or the governing body of the municipality” a certificate indicating 
with respect to land located within the jurisdiction of the municipality, including its 
extraterritorial jurisdiction, either 1) that a plat is not required to be submitted under 
chapter 212 for the land, or 2) that a plat is required and that one has been prepared and 
has be-en reviewed and approved by the authority.“* (Subsection (a) of the section also 
provides for the issuance of the appropriate certiiicate whenever the municipal authority 
approves a plat submitted to it). 

In answer to your question, we read sections 212.012 and 212.0115 to indicate 
that utilities may not be com~ected by one of the entities listed in section 212.012 unless 
the entity has been presented with or holds a certiticate issued under section 212.0115 
indicating either 1) that a plat is not required under chapter 212 for the land in question, 
or 2) that a plat is required and has been submitted reviewed and approved as provided in 
section 212.0115. If the municipal authority responsible for issuing certificates determines 
that a plat containing the land of a single lot owner was required by virtue of the 
subdividing of the larger tract of which the lot was a part, but that such plat was not 
prepared, reviewed or approved, it may not issue the section 212.0115 certificate, and the 

Vitia’ amxation or inclusion within their extn~enitorial jurisdicdons of tmitory containing 
ahady existing subdivisions, for which platting had not been rcquircxJ at the time of subdividing, could 
&OhWClCdtOthiSS&tcOf8ffGlS. 

~requircmentofsstion212.012thaiutiliti~maynotbcco~withoutpraentationofa 
section 212.011s certif~catc does not by the former section’s own terms apply to land cowed by a 
%evdopment plat” approved under subchapter B ofchapter 212. Local Govl Code 5 212(c). We assume 
thattbclandyouarraslringaboutisnotanzrcdbyasubchapterBplat. 
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entity providing utility services thus may not, under section, 212.012 COMeCt utilities to 
the lot.” 

It might be argued that a single lot should not itself be considered to be “required” 
to be platted within the meaning of section 212.0015, but only the subdivision of which it 
is a part. We do not, however, read the applicable provisions to make such a distinction. 
Sections 212.0015 and 212.012 appear on their face to be directed at “any” land. Ifthe 
legislature had intended to make this distinction, we think it would have done so 
specifically. Compare id. § 212.018(b) (“owner of tract” in provision authorizing city to 
seek injunctive relief or damages against such owner for non-compliance with platting 
requirements “does not include the owner of an individual lot in a subdivided tract of 
land”). Moreover, as a practical matter, it would, we think, defeat the purpose of the 
section 212.012 prohibition on connecting utilities without the requisite certificate of 
compliance with the platting requirements if the prohibition went only to the connecting of 
the whole subdivided tract rather than the individual lots. 

We note, however, that except for not issuing the certificate necessary to have the 
utilities connected to the lot, the city may not, in such circumstances, proceed against such 
individual lot owner, so as to “require” him to file the required plat. Under the applicable 
provisions, the legal duty to prepare and file the plat has always been the subdivider’s, not 
the single lot owner’s See now id § 212.004. Pursuant to section 212.018, the city may 
proceed against the latter for injunctive relief or monetary damages; but section 212.018 
expressly indicates that the enforcement authority provided the city thereunder may not be 
used against the single lot owner. We note, too, that the single lot owner may himself be 
able to seek relief against the subdivider for damages he incurs by reason of the latter’s 
failure to comply with the platting requirements. See Precision Sheet Metal Mfg. Co. v. 
Yules, 794 S.W.Zd 545 (Tex. App.--Dallas 1990, writ denied); Major Investments Inc. v. 
De Castillo, 613 S.W.2d 276 (Tex. App.-Corpus Christi 1984, writ refd n.r.e.). See 
generally Attorney General Opinion JM-508 (1986). 

%%ilc we limit our discussion here to the platting provisions applicable to munici@ities and 
their extmtenitofial jufisdictiom under chapter 212, we note that the ti of the hxalion of the lot in 
question in the extraterritorial jurisdiction of a city may make such lot subject as well to tie counterpart 
provisions in chapter 232-sections 232.0046 and 232.0047~which require, in certain wonties, county 
cutif~cation of compliance with plat requirements in order to have utilities connected. See Le Cow Du 
Roi. Inc. Y. Monfgomery County, 698 S.W.2d 178 (Tex. App.-Beaumont 1985, writ refd n.r.e.); Attorney 
General Opinion JM-365 (1985) (county and city have concuren t subdivision regulatory jurkdicIion in 
municipality’s extraterritorial jmisdiclion). 
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SUMMARY 

If the municipal authority responsible for approving plats of 
subdivisions determines that a plat containing the land of a single lot 
owner was required to be filed by virtue of the subdividing of the 
larger tract of which the lot was a part, but that such plat was not 
prepared, reviewed or approved, it may not issue the certif%xte 
provided for. by Local Government Code section 212.0115, and the 
entity providing utility services under section 212.012 may not 
connect utilities to the lot. 

Yours very truly, 

Mm----y 
’ William Walker 

Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


