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Dear Mr. Rice:

You have asked us whether the board established pursuant to section 262.011 of
the Local Government Code for the purpose of appointing a county purchasing agent must
be composed according to the population of the county (1) at the present time or (2) only
at the time the board originally came into existence, so long as the board remains in
continuous existence.

Section 262.011 provides in pertinent part as follows:

(a) A board composed as provided by this subsection, by a
majority vote, may appoint a suitable person to act as the county
purchasing agent.

In a county with a population of 150,000 or less, the board is
composed of the judges of the district courts in the county and the

county judge.

In any other county, the board is composed of three judges of
the district courts in the county and two members of the
commissioners court of the county unless the county has fewer than
three district court judges, in which case the board is composed of
one district court judge and one member of the commissioners

The term of the county purchasing agent is two years.

(b) The board may remove the county purchasing agent from
office.
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(i) On July 1 of each year, the county purchasing agent shall file
with the county auditor and each of the members of the board that
appoints the county purchasing agent an inventory of all the
property on hand and belonging to the county and each subdivision,
officer, and employee of the county. ...

(k) The board that appoints the county purchasing agent shall
set the salary of the agent . . . .

(D) The county purchasing agent may have assistants to aid in
the performance of the agent's duties. The county purchasing agent
and assistants may have any help, equipment, supplies, and traveling
expenses that are approved and considered advisable by the board
that appointed the agent. [Emphasis added.]

Section 311.005 of the Government Code defines population as generally used in codified
statutes to mean “"the population shown by the most recent federal decennial census.”
Gov't Code § 311.005(3).

You have informed us that the population of Montgomery County, the county
about which you are concemed, first exceeded 150,000 in the 1990 census. We also
assume as fact that the last time a purchasing agent was appointed for Montgomery
County was before the 1990 census results were certified but after a 1989 amendment to
section 262.011, Acts 1989, 71st Leg., ch. 1250, § 5, at 5048, which contained
substantially the same relevant language as the current statute, became effective.

You enclosed with your request letter a memorandum arguing that a board's
composition is determined for all time according to the population of the county at the
time it was established. Following this argument, the population at the time Montgomery
County's board was established! was the 1980 census population, which was not more
than 150,000; therefore, the 1980 population figure is controlling and the board should
continue to be constituted as provided in subsection (a) of section 262.011 for counties of
no more than 150,000 residents. (That is, the board should continue to be composed of
the judges of the district courts in the county and the county judge.)

The opposing contention is that the board should be reconstituted as provided by
section 262.011 according to the population of the county at the present time. The result
- of the latter argument, for Montgomery County, is that any appointment after the 1990
census was certified should be made by a board composed as provided in subsection (a) of
section 262.011 for counties of more than 150,000 residents. (That is, the board's

1'You have not informed us of the date of the board's establishment. We assume for the purposes
ofthisopinionmatﬂtcboardwasestablishedatthcsamcﬁmcasmehst(and,aocordingtothis
assumption, the only) county purchasing agent was appointed.
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composition should change so that two county commissioners, rather than solely the
county judge, would serve with the district judges, or so that only one district judge and
one county commissioner would serve if the county has fewer than three district judges.)

We assume that the legislature had good and sufficient reasons for deciding, as it
apparently did, that the smaller counties ought to have one scheme of board composition
and the larger ones another. Therefore, we believe that a construction of the statute that
would permit a board to change as the county changes is more consistent with the statute's
distinction between larger and smaller counties than a construction based on the one-time
event of the board's establishment. Consequently, we conclude that the composition of a
board that appoints a county purchasing agent under section 262.011 of the Local
Government Code must change in accordance with that section if the county's population
moves above or below 150,000.2

SUMMARY

The composition of a board that appoints a county purchasing
agent under section 262.011 of the Local Government Code must
change in accordance with that section if the county's population
moves above or below 150,000.

Yours very truly,

James B, Pinson
Assistant Attorey General
Opinion Committee

ZYou do not ask and we do not decide whether section 262.011 requires the board's composition
to remain the same until the next appointment or to change immediately when a county’s population shifts
above or below 150,000 during an interim period between appointments.



