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DearRepresentativeMarchant: 

You have asked the following questions concerning the application of the cost and 
access provisions of the T~cas Open Records Act (the “act”), chapter 552 of the 
Oovemment Code (former article 6252-17a, V.T.C.S.)* to certain records held by a 
mmtytreasurer: 

1. In accordance with the [act], if a County Treasurer complies 
with a formal request for review of unpaid County checks by means 
of providing a current or reasonably current computer printout of 
such checks, may then the County Treasurer deny the requesting 
party direct access to the actual returned and unpaid checks? 

2. Is the County Treasurer required, if written request is made 
under the [act] to review unpaid checks or information thereof. to 
provide space on a &$y (emphasis added) basis for a firm or 
individual requesting that the County Treasurer establish a time and 
place for ‘daily observation’ of such items? 

3. May the County Treasurer, on behalf of Dallas County, if a 
request for review is made under the [act], establish a rate or fee for 

‘We rwtc that the 73rd Le&lahuc rqmled V.T.C.S. article 6252-17s. Acts 1993,73d Le& ch 
268,546. ThcopcnltccwdsAcliswwwditicdintbc GovmmatCodcatchaptcr552. Id. 51. The 
cditicationofthcOpmRecordsActinthe Gwcmmmt Co& is a noNubstantive revision Id. 5 47. 
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the time required of Departmental employees to locate, assimilate, 
and provide such materials to said requestof? 

4. If copies are requested of nonpaid checks or other records 
in accordance with the [act], may the County Treasurer charge for 
such copies at the rate of $1.00 per page as authorized . . . by the 
70th Legislature and effective September 1,19877 

5. Is the County Treasmer, on behalf of Dallas County, 
authorized to establish reasonable charges for the provision of 
information to a “money hunter” or other individual if formally 
requested under the [actJ? 

We assume for purposes of this ruling that none of the exceptions apply and that the 
records are subject to disclosure under the act. We will address your questions in turn. 

With respect to question number 1, you ask if the county treasurer may provide a 
computer printout of the information contained on unpaid county checks in lieu of 
providing the actual checks. Under these circumstances, a county tmasumr must provide 
the actual checks if they are specifically requested. See Open Records Decision No. 606 
(1992). If a request for information is made under the act, “[a]n officer for public records 
of a governmental body shall promptly produce public information for inspection, 
duplication, or both.” Gotit Code 5 552.221(a). If the requested information is in active 
use or in storage, the custodian “shag certify this fact in writing to the applicant and set a 
date and hour within a reasonable time when the record will be available.” Id. 
4 552.221(b). In addition, section 552.230 of the Government Code provides that a 
governmental body “may promulgate reasonable rules of procedure under which public 
records may be irqkcted efficiently, safely, and ‘without delay.” These Government Code 
provisions, however, generally cannot be used to pemumently deny access to records; they 
may only be used on a temporary basis to avoid an unreasonable disruption of the 
governmental body’s immediate business. Attorney Gene-ml Opinion JM-757 (1987) at 5; 
Open Records Decision Nos. 512 (1988); 225 (1979); 148, 121 (1976). CJ Attorney 
General Opinion DM-146 (1992) (govemmental body may limit physical access in the 
interest of preservation to bii records over 50 years old and death records over 25 years 
old based on statutory authority and regulations promulgated thereunder). Therefore, if a 
request is for access to the original unpaid checks, a county treasurer must provide the 
original checks rather than a computer printout of the information found on the checks2 
If however, the requested checks are in active use or in storage, a county treasurer may 
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temporarily deny access to the original checks until they ten be made available without 
causingan unreasonable disruption of immediate business. 

Your second question is whether a county tmasmer must provide access on a daily 
bask, if a request is made under the act to inspect unpaid county checks. A governmental 
body is not required to comply with a continuing request for information on a periodic 
basis as it is prepared in the future. Attorney General Opiion JM-48 (1983); Open 
Records Decision Nos. 476, 465 (1987). ThenSore, if a single request seeks access to 
information on a periodic basis, a county tmasmer need not comply with the request as the 
information is prepared. If however, the request is for specitic information already in 
existenceatthetimeofthereques&acountytmasumr cannotdenytherequestsimply 
because the requestor seeks to review the records on a daily basis. Section 552.225 of the 
Government Code deals with physical access to public records. Open Records Decision 
No. 512 (1988). Section552.225 provides: 

(a) A person requesting public information must complete the 
examinationoftheinfonnationnotlatathanthelothdayaAathe 
date the custodian of the information makes it available to the 
pason. 

(b) The officer for public records shall extend the initial 
examh&ion period by an additional 10 days if within the initial 
period, the person requesting the information files with the officer for 
public records a written request for additional time. The officer for 
public records shall extend an additional examination period by 
another 10 days if, within the additional perid the person requesting 
the information tile-s with the officer for public records a written 
request for more additional time. 

(c) The time during which a person may examine information 
may be interrupted by the officer for public records if the information 
is needed for use by the governmen td body. The period of 
interruption is not considered to be a part of the time during which 
the person may examine the information. 

In addition, section 552.224 provides that “[t]he officer for public records. . . shall give to 
a person requesting public records all reasonable comfort and facilii for the Ml exercise 
of the right granted by [the act].” Therefore, a county treasurer must provide access to 
public records on a daily basis for a minimum of 10 days per request, a minimum of 20 
days ifthe requestor makes a timely request for an extension, and a minimum of 30 days if 
the requestor properly seeks additional time in writing under section 552.225. The only 
exception to this requirement is if the records are needed for use; in that case, a county 
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treasurer may interrupt the time period but must provide additional time to make up for 
the interruption. 

Your third question is whether a county tmasmer can charge for the time it takes 
an employee to provide records for review under the act. We assumethatthisquestionis 
regarding costs for access to public records as opposed to copies because your fourth 
question is speoi6cally directed to the cost of copies of public records. We also assume 
that the records do not contain information contidential by section 552.101. 

Subchapter F of the Government Code contains the cost provisions, both for 
copies of and access to public records. Section 552.261 governs the cost that a 
govemme-ntal body may charge for copies of recorda If a requeator merely seeks occesr 
to records and the requested information does not contain information that is congdential 
by law, Section 552.261 does not authorize a charge for access to legal size or smaller 
records. Attorney General Opinion IM-114 (1983) at 4; see o&o Htvnfricks v. Board of 
Twees, 525 S.W.2d 930, 933 (Tar. Cii. App.-Houston [lst Dist.] 1975, writ refd 
n.r.e.) (concluding that records of legsI size or smaller are “the class [of records] for which 
no charge may be made” for access). Access to public records is unavailable in those 
cases where the records contain information deemed contidential under the act. Open 
Records Decision No. 488 (1988) at 6; see ZMaZ Feud of rhe S. v. Texcrs In&s. 
Accident Bd, 540 S.W.2d 668.687; Attorney General Opinion JM-672 (1987) at 6. In 
such cases, the governmen tal body nyst provide copies of the requested records in lieu of 
access. Open Records Decision No. 488 at 7-8; see aLro Gov’t Code 8 552.221 (public 
records available for “impection, duplication, or both”). The&o% asmming that the 
requested records do not contain confidential information, the county ueasmer may not 
charge for access to the records if they are of legal size or smaller. 

If, however, the records are comprised in a form other than stamhud or smaller 
sized, then section 552.262 sets forth the cost a governmen tal body may charge to provide 
access to the records. Section 552.262 provides: 

The charge for access to public records that are comprised in a 
form other than standard or smaller sized pages or that are in 
computer record banks, microtllrn records, or other similar record 
keeping systems shall be set: 

(1) making every effort to match the charge with the actual cost 
of providing the record; 
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(2) after consultation between a governanrtal body% officer for 
public records and the General Services Commission; and 

(3)inanamotmtthatreasonablyinchtdesflllcostsrelate4ito 
gding the record, in&ding costs of materials, labor, and over- 

The questor must bear the cost of access to records “corresponding to the actual cost of 
makingtherecordsavailaMeforinspectionifthcncordsare~~that~dsizeorif 
theyiremaintaimdincomputarecordbanlymicro-filmrecards,orothasimilarrecord 
keeping systems.” Henhicks, 525 S.W.Zd at 932. Therefore, if the records are larger 
than legal size or stored in a computer or on microtibq a county tmasmer may charge the 
“actttal cost of providing the recofl including “all costs related to providing the record, 
including costs of materials, labor, and overhead.” Gov’t Code 5 552.262. 

YourfourthquestioniswhetheracountytreasurermaychargeSl.OOperpagefor 
a copy of “nonpaid checks or other records” pursuant to section 118.141 of the Local 
Government Code. We con&de that a county treasurermay charge $1.00 per page 
under this section ofthe Local Govemment Code. 

Section 118.141 provides in pertinent part: 

The-v-. may cdlect the following fees for services 
rendered to any person: 

. . . . 

(3) Copyofcheckorotherrecord(Sec. 118.144) . . . . Sl.00 

Section I 18.144 tbrther provides: 

The fee for “Copy of check or other record” under Section 118.141 
is for each copy made of a page or part of a page of records, orders, 
checks, or other papers on tile or of record in the treasurer’s office. 
The fee applies to both certified and uncertitied copies. 

As noted above, the cost provisions in Subchapter F of the Government Code normally 
apply to a request for public records under the Open Records Act. However, where 
another statute sets a fee for providing copies speeitic intbrmation to the public, that 
statute prevails over the more general cost provisions of the Open Records Act. Attorney 
Outeral opinion MW-163 (1980); Attorney General Opiion H-560 (1975); see aIso 
Oovt Code 8 311.026(b) (if there is a conflict in the express language between two 
statutes that govern the same subject matter, the specitlc statute prevails over the general); 
Attorney Oeneral Opiion JM-1137 (1990) (same); Open Records Decision No. 489 
(1988) (agency can only charge actual cost of providing a subscriber list where no statute 
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specifically authorized it to charge more than “actual cost” authorized by the statutory 
mr to section 552.261). Section 118.141 of the L.ocsJ Government Code 
therefore prevails over the general cost provisions of the Open Records Act. Thuq a 
wunty tmaswer may charge Sl.00 per copy for records mainmined by the county 
tmaauerpursuanttosectionl18.l4loftheLocalGovernmentCode.4 

Your 6nal question is whether a county treasurer may establish reasonable charges 
to provide information to a “money hunter” or other individual under the act. We have 
addressed the specitic provisions of the act and the Local Government Code that provide 
for costs of copies and access. We understand this question to more specitically ask 
whetheracounty treasurermaytrtataraquestforinformaton~ma”moneyhunta*any 
differently than any other request under the act. A go- body is not permitted to 
ask a requestor the reasons why they are requesting a record beyond establishing the 
person’s identification and the records requested. Goti Code 8 552.222; Attorney 
General Opinion JM-757 (1987) at 2 (“commercial use for which. . . records are sought is 
irrelevant to the question of their accessibility and cost to the general public”). Moreover, 
all requests must be treated eqttally without regard to a persods occupation or title. Go* 
Code 0 552.223. There&ore, a county treasurer may not treat a request from a “money 
hmter” any differently than a request from the general public under the act. Likewise, 
section 118.141 of the Local Government Code provides no basis for charging a “money 
htmter” any more or any less than other persons for copies of records held by a county 
masurer. 

SUMMARY 

Under the circumstances of this case., when a requestor seeks 
access to origkal unpaid checks under the Open Records Act, a 
county treasurer must provide the original ckks rather than a 
computer printout of the information found on the checks. A county 
treasurer must provide access to public records on a daily basis for a 
minimum of 10 days per request, a minimum of 20 days if the 
requestor makes a timely request for an extension, and a minimum of 
30 days if the requestor properly seeks additional time in writing 
under section 552.225 of the Government Code. Assuming that the 
records do not contin information made confidential by section 
552.101, a county treasurer may not charge for access to public 
records up to legal size under the act. If the records are larger than 
legal size or ifthey are maintained in computer record banks, micro- 

‘We note that section 118.141 ofthe Local Gowmmm CedeisncUamandstmycostpmvision. 
A-W twasluwmayinstcadcboosclorclyoothccwtprovisionsoftbcOpcn~&Act. 
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6hn records, or other similar record keeping systems, the requestor 
mustbearthewstofacccsstothereco~. Theactualcostof 
providing awess to other than up to legal size records inchldes au 
costs related to providing the records, including costs of materials, 
labor,andoverhead. Ifarequestismadefbracopyofarecord . . 
mmtamedbyawuW~-*thecounty -mrycharge 
Sl.oOpexcopypursuantto section 118.141 oftheLocalGovemment 
Code. Acountytreaswr maynottreatarequestf+oma”money 
hunter” any differently than a request from the general public under 
theactorundersection 118.141 oftheLocalGovemment Code. 

LorettaRDeHay . 
A.%aantAttomeyoeneral 
opiioncommittee 


