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Letter Opiion No. 94-023 

Re: Whether article I, section 16 of the 
Texas Constitution precludes the Texas 
Workers’ Compensation Jnsurance Facility 
from denying workers’ compensation 
imumnce coverage to an employer that, 
prior to the effective date of section VII.f.6 
of the facility’s rules, committed the conduct 
that section W.f.6 describes (JD# 23047) 

You have asked us about what you term “the retroactive application” of section 
VII of the Rules and Regulauons Governing the Employers Rejected Risk Fund, which 
Texas Workers Compensation Insurance Facility (the “facility”) has promulgated. 
Specifically, you inquire whether “the Texas Workers’ Compensation Insurance Facility 
[may] deny an employer current insurance coverage by applying an administrative rule in a 
retroactive manner, particularly if the activity complained of a%cted the amount of 
premium owed under executed policies and not a current policy.” We understand your 
concern to be whether the facility’s application of the rule violates the prohibition in article 
I, section 16 of the Texas Constitution against retroactive laws, and we limit our opinion 
to that issue. 

The legislature created the facility in 1989, see Acts 1989, 71st Leg., 2d C.S., ch. 
1, !j 13.11(a), at 1, 94, by the enactment of Jnsurance Code article 5.76-2. Article 5,762 
became effective January 1, 1991, see id. 5 17.18, at 122. Under section 2.01, Insurance 
Code article 5.76-2, the facility is a nonprofit unincotporatcd association of insurance 
companies and other entities authorized to write workers’ compensation insurance policies 
in this state. See Ins. Code art. 5.76-2, § l.Ol(ll) (defining “insurer”). One of the 
facility’s purposes is to provide, through the employers’ rejected risk fund, workers’ 
compenmtion insurance coverage for employers that are in good faith entitled to such 
coverage but that are unable to procure or retain it through ordii methods in the 
voluntary market. Id. 5 2.02(2); see id. $5 1.01(8) (defining “good fsith”), (14) (detining 
“rejected risk”); 4.01 (articulating purpose of rejected risk fund). Section 2.11 of article 
5.76-2 stipulates that the facility is a governmental body only for purposes of the Open 
Records Act, Government Code chapter 552, and the Open Meetings Act, Government 
Code chapter 551. Section 2.04(a) of article 5.76-2 authorizes the facihty, subject to the 
approval of the Texas Department of Jnsurance (the “department”), to “adopt, amend, and 
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repeal bylaws, rules, and regulations necessary to implement this article.” See id. 
5 2.04(b) (describing procedure to which facility must adhere to adopt, amend, and repeal 
bylaws, rules, and regulations). Section 2.04(c) provides the department with continuing 
jurisdiction over all of the facility’s bylaws, rules, and regulations. 

Prior to the creation of the facility, the Texas Workers’ Compensation Assigned 
Risk Pool, an entity composed of insurance companies and associations authorized to 
write workers’ compensation or longshoremen’s and harbor workers’ compensation 
insurance in this state, provided workers’ compensation insurance coverage to rejected risk 
employers that were in good faith entitled to it. See Ins. Code art. 5.76(a), (b), (c), (d), 
repeukd by Acts 1989, 71st Leg., 2d C.S., ch. 1, 8 16.01, at 1, 115. The legislature 
enacted article 5.76 of the Insurance Code, which created the pool, in 1953. See Acts 
1953, 53d Leg., ch. 279, 8 1, at 716. 

Pursuant to the authority section 2.04(a) provides it, the facility has, presumably 
with the approval of the department, promulgated its Rules and Regulations Governing 
the Employers’ Rejected Risk Fund (the “rules”). Section VII of the rules provides for an 
employer that is a rejected risk to apply to the facility for workers’ compensation insurance 
coverage. Section W.a requires the tbcihty, upon an employet’s application to the facility 
“through a producer of record duly licensed,” to provide workers’ compensation insurance 
coverage to “any risk that is in good faith entitled to insurance under the Texas Workers’ 
Compenmtion Act,” Labor Code title 5, subtitle A, and the rules and that, within sixty 
days preceding the date of application to the facility, “at least two nonafdliated private 
insuranw wmpanies licensed to write workers’ wmpensation insurance within” this state 
have rejected for coverage. Section VIM.6 provides in pertinent part as follows: 

f. An entity is not in good faith’ entitled to insurance if any of the 
following circumstances exist, at the time of application or 
thereafter. . . : 

. . 

6. If the entity aids any person in evading, escaping or 
avoiding in any manner that person’s experience modiier,2 including 
but not limited to the following: entering into any agreement or 
arrangement which attempts either to affect or define the 
employee/employer relationship or to assign duties and 

bction Lg of the Rules and Regulations Governing tk Employers’ Rejected Risk Fund detk 
‘good faith” as “honesty in fact in any amduct or tmnsxtim: See ho V.T.C.S. ti. 5.76-2, p 1.01(S) 
(defining “good faith”). 

Zyoo @ain that the facility uses an employer’s cxpzricnce modifier, a number that indicates 
experiena with employee injuries in the workplace, to compute premiums for workers’ compensation 
insoranec coverage. 
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responsibiiities associated with employment among the parties to the 
agreement or arrangement but which allows workers to engage in the 
furtherance of the person’s work business, trade or profession when 
that agreement or arrangement results in a lower experience modifier 
than would be otherwise applicable to the person without the 
agreement or arrangement. Mornration regarding any such 
agreement or arrangement is “information pertinent to the insuring or 
servicing of the policyholder or applicant” and failure to tidly disclose 
such information will also result in termination of the insurance of the 
policyholder or rejection of the application.3 

Further, if any entity has entered into any agreement or arrangement 
as described above prior to its application as a Rejected Risk and has 
thereby evaded, escaped or avoided its experience modifier, then that 
applicant is not considered to be in good faith for purposes of 
applying for or obtaining a workers’ compensation insurance policy. 
Any workers’ compensation insurance policy wvering such an entity 
in that period is subject to cancellation. 

Provided however, an applicant or an insured may avoid rejection or 
cancellation, as applicable, if it cures the lack of good faith caused by 
its actions as described in this paragraph 6 by correcting the e&&s 
of its actions, either by paying the proper premium which would have 
been paid if the proper experience modifier had been used, by taking 
other appropriate action required by the Facility, or both. Footnotes 
added.] 

A representative of the facility has informed us that the facility promulgated this 
rule in response to situations involving certain employers with a high experience modifier, 
i.e.. a higher than average number of workers’ compensation claims resulting in high 
workers’ compensation insurance premiums. To lower its premium, such an employer 
would fire all of its employees and, by prearrangement, an employee leasing service (often 
affiliated with the employer) with a low experience modifier would hire the employees; 
subsequently, the former employer would lease the employees back through the employee 
leasing service. The employer then would take advantage of a lower workers’ 
compensation insurance premium. 

You believe that subsection f.6 of section W became effective October 14, 1992; 
for purposes of this letter, we will assume that you are wrrect. You state, however, that 

3Section 4.06(b) of lasumnce Code article 5.76-Z authorizes the facility to consider, as sufficient 
grounds to cancel a policy or deny an application for insaraace, a policyholder% or appticaat’s failure or 
refusal to comply “with any rule prescribezl by the facility for the prevention of injuries or failure or 
refusal to make fi1I1 disclosure of all in/onnotion pertinent to the insuring or servicing ofthe policyholder 
or applicant.” (Emphasis added.) 
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the facility recently has invoked the subsection to deny workers’ compensation insurance 
wverage to several employers on the ground that the employers were parties to employee 
leasing arrangements during portions of 1990 and 1991 that a&ted the amount of 
premium the employers paid to the facility during 1990 and 1991 to insure leased 
employees. Thus, you point out, the employee leasing activity to which the facility objects 
occurred prior to the October 14.1992, effective date of subsection f.6. You question the 
propriety of this “retroactive,” as you refer to it, application of subsection f.6. 

Article I, section 16 of the Texas Constitution prohibits the enactment of any 
retroactive law. See generally 1 D. BRADM, THE CONS.TITIJTION OF THE STATE OF 
n3u.s: ANANN~TATED~C~~,~~~~A~~Y~I~ 58-62(1977);12T~x.J~~.3d 
Constiiuiionul Law $8 237-244 (1993). As this prohibition has been construed, it 
precludes the enactment of a law that deprives or impairs vested substantive rights 
acquired under existing law or that creates new obligations, imposes new duties, or adopts 
new disabilities in respect to past transactions. 12 TEX. JVR. 3d, supra, $238, at 697. In 
general, a statute will be construed to operate prospectively unless the legislature clearly 
has indicated a contrary intent. Attorney General Opinions M-983 (1971) at 2 (citing 53 
TEX. JUR 2d Srclr~res 5 28, at 51); V-1354 (1951) at 2 (citing Freeman v. Terrell, 284 
S.W. 946 (1926)); see also Tex. Const. art. I, s-16; Attorney General Opinions WW-847 
(1960) at l-2 (quoting Smte v. Humble Oil & Ref. Co., 169 S.W.Zd 707 (1943)); 
WW-518 (1958) at 3 (quoting 39 Tnr. JuR. 54). A statute does not operate retroactively 
merely because it relates to antecedent events. 73 AM. JVR 2d SIclhres 3 348, at 486 
(1974). Furthermore, a statute does not operate retroactively unless vested rights 
acquired under an existing law are taken away or impaired. See ZniemutionuZ Sec. Life 
Zns. Co. v. Maas, 458 S.W.2d 484, 490 (Tex. Civ. App.-Houston [lst Dist.] 1970, writ 
refd n.r.e.) (citing McCain v. Your, 284 S.W.2d 898 (1955)). 

Of course, the constitutional prohibition does not apply to a rule that a private 
nonprofit corporation has enacted. Pursuant to article 5.76-2 of the Insurance Code, 
sections 2.01, 2.11, the facility is a nonprofit unincorporated association of insurance 
companies that operates as a governmental body only for purposes of the Open Records 
and Gpen Meetings Acts. However, because the department has the power to approve 
and continuing jurisdiction over the facility’s rules, we believe that the rulemaking 
authority ultimately inheres in the department, not the facility. See Attorney General 
Opinion DM-135 (1992) at 4. Indeed, any other reading of article 5.76-2 arguably would 
render it unconstitutional to the extent that it delegates r&making authority to a private 
entity. See id. Thus, the rules of the facility are in actuality, rules of the department 
subject to the constitutional prohibition against retroactive laws. 

Thus, unless the rule takes away or impairs a vested right that the employer had 
acquired under an existing law, the rule does not operate retroactively. See International 
Sec. Life Ins. Co., 458 S.W.2d at 490. An employer never has had a vested right to 
purchase workers’ compensation insurance through the facility or the facility’s predecessor, 
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the pool. Consequently, we believe that the Gcility may, without violating the 
wnstitutional prohibition against retroactive laws, deny workers’ compensation insurance 
wverage to an employer that, prior to the effective date of section VIM.6 of the facility’s 
rules, had wmmitted the conduct that section VIM.6 describes. 

SUMMARY 

Article I, section 16 of the Texas Constitution precludes the 
enactment of a law that deprives or impairs vested substantive rights 
acquired under existing law. An employer never has had a vested 
right to purchase workers’ compensation insurance through the 

Workers’ Compensation Insurance Facility or the facility’s 
predecessor, the Workers’ Compensation Assigned Risk Pool. 
Consequently, the facility may, without violating article I, section 16 
of the wnstitution, deny workers’ compensation insurance coverage 
to an employer that, prior to the effective date of section VIM6 of 
the facility+ rules, had committed the conduct that section VIIf6 
describes. 

Ass&ant Attorney General 
Opinion Committee 


