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Dear Representative Delco:

You have inquired about the method a home-rule municipality must use to
measure its extraterritorial jurisdiction. Specifically, you ask whether a home-rule
municipality may measure its extraterritorial jurisdiction by drawing a radius around the
municipality on 2 map, or whether the municipality must “go into the field, . . . physically
[measuring] the . . . radius.”

To promote and protect the general health, safety, and welfare of persons residing
in and adjacent to municipalities, the legislature has declared it the policy of this state to
designate certain areas as the extraterritorial jurisdiction of municipalities. Local Gov't
Code § 42.001. See generally 6A J. JEFFREY REINHOLTZ & MYRON W. WASIUNEC,
THE LAW OF MUNICIPAL CORPORATIONS § 24.57, at 169 (3d ed. 1988). The legislature
further has provided that

[tlhe exterritorial jurisdiction of a municipality is the
unincorporated area that is contiguous to the corporate boundaries of
the municipality and that is located:

(1) within one-half mile of those boundaries, in the case of a
municipality with fewer than 5,000 inhabitants;

(2) within one mile of those boundaries, in the case of a
municipality with 5,000 to 24,999 inhabitants;

(3) within two miles of those boundaries, in the case of a
municipality with 25,000 to 49,999 inhabitants;

(4) within 3% miles of those boundaries, in the case of a
municipality with 50,000 to 99,999 inhabitants; or

(5) within five miles of those boundaries, in the case of a
municipality with 100,000 or more inhabitants.
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Local Govit Code §42.021. See generally Attomney General Opinion C-459 (1965)
(discussing legislative history of V.T.C.S. art. 970a, statutory predecessor to Local Gov't
Code § 42.021). Section 42.021 of the Local Government Code applies to both home-
rule and general-law municipalities. Because you refer particularly to a home-rule
municipality with an extraterritorial jurisdiction of five miles, we assume you are referring
to a municipality with 100,000 or more inhabitants.

No statutory provision indicates the method a municipality must use to determine
the boundaries of its extraterritorial jurisdiction. Nor have we found any judicial decision
or attorney general opinion discussing the issue. In our opinion, therefore, a municipality
may choose the method by which it will ascertain the boundaries of its extraterritorial
jurisdiction.

SUMMARY
A municipality may choose the method by which it will ascertain

the boundaries of its extraterritorial jurisdiction, determined in
compliance with section 42.021 of the Local Government Code.

* Yours very truly,

Kymberly K. Oitrogge
Assistant Attomey General
Opinion Committee



