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Dear Mr. Driscoll: 

You ask whether the Harris County Commissioners Court may establish a $125 fee 
to be assessed against Smerai homes for the transportation of bodies to the Harris County 
morgue. 

As you describe the basis for your request, Harris County has for many years relied 
upon a group of local funeral homes referred to as the Participating Funeral Homes of 
Harris County to pick up dead bodies, transport them to the Harris County Medical 
Examiner, and notify the deceased’s next of kin. The Participating Funeral Homes did not 
charge the county. The economic incentive for this service, however, may have been 
altered by recent legislation. See V.T.C.S. art. 4582b, 5 l(M). 

Harris County would like to be able to continue to use the services of the 
Participating Funeral Homes to transport bodies to the medical examiner. The commis- 
sioners court would like to pay the timeral homes SIOO to transport each such body. The 
commissioners court proposes to recoup this expense, and its administrative costs, by 
charging the sum of S125 to funeral homes which ultimately are chosen by the next of kin 
to conduct services. Should the same tbneral home both transport the body and be chosen 
to conduct the services, it would only be charged the 1525 administrative fee, but would 
not receive the S 100 transport fee. 

You first ask whether the commissioners court has the power to levy such a fee. 
You suggest that it does not, based on the authority of Letter Opinion No. 92-20, issued 
by this office in June of 1992. We concur. 

As you correctly note, the law with respect to this question is summarized in 
Letter Opinion No. 92-20. In that case, the question was whether the El Paso County 
Commissioners Court could authorize the El Paso County Medical Examiner to charge a 
$35 per day fee to funeral homes for bodies stored at bis office. The opinion noted that 
there was no statutory authority for such a fee. 
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Counties, as political subdivisions, have only those powers “specifically conferred 
upon them” by constitution or statute. Canules v. Laughlin, 214 S.W.2d 451, 453 (Tex. 
1948). A county may not charge fees without specific statutory authority. Nueces Comrr~~ 
V. Cutingtm, 162 S.W.2d 687,688 (Tex. 1942); McCalla v. City ofRockaMe, 246 S.W. 
654, 655 (Tex. 1922); McCiennan Count v. Boggess, 137 S.W. 346, 348-49 (Tex. 
1911). See ulso Attorney General Opinions DM-219 (1993); DM-22 (1991). As you 
inform us that the commissioners court has no such statutory authority, it may not assess 
the proposed fee. 

You t%nther ask whether any contract between the Participating Funeral Homes 
and Harris County would be subject to the County Purchasing Act, now cod&d at Local 
Government Code chapter 262. 

You note that section 262.023(a) of the County Purchasing Act states: 

Before a county may purchase one or more items under a 
contract that will require an expenditure exceeding 915,000, the 
commissioners court of the county must comply with the competitive 
bidding or competitive proposal procedures prescribed by this 
subchapter. 

Local Oov’t Code 4 262.023(a), 

You further note that, at $100 per transfer, the amount expended by Harris County 
to transport bodies to the Medical Examiner’s Office is likely to exceed Sl5,OOO per 
annum. Accordingly, it is your view that section 262.023(a) will apply to any contract the 
commissioners court enters into for this purpose. 

While this argument seems plausible, we cannot be certain it is necessarily correct. 
If the proposed contract were with a single entity, then it would be very likely to exceed 
the Sl5,OOO amount set as the lower limit by the County Purchasing Act. It is not clear to 
us, however, whether the Participating Funeral Homes is an association which would be 
capable of contracting for its members, or if the various homes would contract for 
themselves. Nor is it clear to us, if the various fbneral homes involved each individually 
contracted with Harris County, whether any or all would transport so many of the bodies 
as to trigger the $15,000 limit. Because the resolution of this question depends upon 
detailed answers to such factual questions, it is not amenable to resolution in the opinion 
process. r 

IWe also note that section 262024(a)(2) of the County Purchasing Act exempts from the 
necessity of competitive bidding “an item necessary to preserve or protect the public health or ssfety of the 
residents of the ccumy.” You do no4 ask, and we do not consider, whether the Harris County 
Commissioners Court could determine that the transporting of corpses to the medical examiner’s off3x 
might be necessary to preserve the health or safety of Harris County residents. 
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$UMMARY 

Absent specific statutory authority, the commissioners court of 
Harris County may not charge funeral homes a fee to cover the cost 
of transporting bodies to the office of the medical examiner. 

Yours very truly, 

A.2JnQ$xzW - 

James Tourtelott 
Assistant Attorney Generd 
Opinion Committee 


