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Dear Chainnan Cunningham: 

Letter Opinion No. 94-093 

Re: Whether the Teacher Retirement 
System of Texas must credit a Southwest 
Texas State University faculty member for a 
mid-year salaty increase (ID# 27765) 

On behalf of the Texas State University System (the “system”), you ask whether 
the Teacher Retirement System of Texas (“TRS”) must credit a Southwest Texas State 
University faculty member for a mid-year salary increase. You explain that in November 
1992, the board of regents of the Texas State University System (the “board”) approved a 
budget that gave faculty at Southwest Texas State University a three percent salary 
increase., effective January 1, 1992. TRS has retirsed to credit a retired faculty member 
with the three percent increase, citing Attorney General Opinion h4W-68 (1979). 

Section 822.201 of the Government Code describes the compensation which is 
subject to report and deduction for member contributions and to credit in benefit 
computations by TRS. Such compensation generally includes all salary and wages but 
excludes 

expense payments, allowances, payments for unused vacation or sick 
leave, maintenance or other nonmonetary compensation, fringe 
benefits, deferred compensation. , [and] compensation rhot is nor 
made pursuant to a valid employment agreement. 

Gov’t Code 5 822.201(c) (emphasis added). Apparently, TRS concluded that some of the 
compensation that the faculty member earned pursuant to the three percent increase was 
not made pursuant to a valid employment agreement. 

Section 44 of article III of the Texas Constitution provides that the legislature shall 
not grant extra compensation to any “officer, agent, servant or public contractors, atler 
such public service shall have been performed or contract entered into.” Section 53 of 
article III contains a similar prohibition: “The Legislature shall have no power to grant, or 
to authorize any county or municipal authority to grant, any extra compensation, fee or 
allowance to a public officer, agent, servant or contractor, after service has been rendered, 
or a contract has been entered into, and performed in whole or in part.” Tex. Const. art. 
III, 5 53. 
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In Attorney General Opinion MW-68, this oRi& considered whether article IQ 
section 53 prohibits a school district from making salary increases after the 
commencement of the school year and start date of the teachers’ yearly contracts. The 
teachers had already rendered services under the yearly contracts. Attorney General 
Opinion MW-68, at 1. This office stated, “It is clear that additional compensation may not 
be paid for past services rendered,*’ and went on to consider whether the school district 
had the authority to give teachers a salary increase for the remaining portion of the school 
year for which they were under contract at a lower salary. Id. This office concluded that 
“[IIn the absence of additional consideration, the school district may not increase a 
teacher’s ammal compensation under the contract once part performance has been 
rendered. The school board may, however, renegotiate a contract already performed in 
part where new consideration passes to the district in exchange for new benefits 
provided.” Id. at 2. 

Based on the facts asserted in your letter and letters we received from TRS, it 
appears that the faculty member at issue had a contract for the 1991-92 academic year that 
commenced on September 1, 1991, and ended on May 3 1, 1992. The board approved the 
three percent increase in November 1992 --five months afler the contract had been 
completed and performed in whole. The three percent increase for the period from 
January 1, 1992, to May 3 1, 1992, was clearly retroactive and beyond the board’s 
authority under section 44 of article III of the Texas Constitution.’ The system’s 
contention that “[nlew consideration passed to the unive.rsity in exchange for the benefits 
it provided its teachers,” is belied by the fact that the faculty member’s 1991-92 academic 
year contract was completely performed five months prior to November 1992 when the 
board approved the three percent salary increase. Its contention that the three percent 
increase served a public purpose contkes the standards applicable under section 52 of 
article III with the standards applicable under sections 44 and 53. Section 822.201 of the 
Government Code permits TRS to exclude the compensation attributable to such an 
increase from a member’s salary and wages when computing benefits. 

‘You do not appear to ask about the effect of the three percent increase on the faculty member’s 
TRS credit for benefits for compensation under her summer 1992 or 1992-93 academic year contracts. 
We note that the board was not precluded under section 44 of article III from increasing the faculty 
member’s salary for the 1992-93 academic year prospectively provided that new consideration passed to 
the system in exchange for the salary increase. See Attorney General Opinion h4W-68, at 2. 
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SUMMARY 

A three pesccnt sahuy increase awarded five months a&r a 
contract has been completed and performed in whole is clearly 
retroactive and in violation of section 44 of article III of the Texas 
Constitution. Section 822.201 of the Government Code permits the 
Tea&r Retirement System of Texas to exclude the compensation 
attributable to such an increase. from a member’s salary and wage-s 
when computing benefits. 

Mary R.“Crouter 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


