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DearMr. hhworthI 

You ask for an interpretation of an amendment to the Open Meetings Act enacted 
by House Bill 1664 of the Seventy-fourth Legislature. Act of May 9, ,1995, 74th Leg., 
RS., ch. 209, 1995 Tar. Sess. Law Serv. 1952. This bii added section 551.055 to 
chapter 55 1, Government code, to read as follows: 

In addition to providing any other notice required by this 
subchapter,* the governing board of a single institution of higher 
education: 

(1) shall post notice of each meeting at the county courthouse 
of the county in which the meeting will be held; 

(2) shall publish notice of a meeting in a student newspaper of 
theinstitutionifanissueofthenewqqer is published between the 
time of the posting and the time of the meeting; and 

(3) may post notice of a meeting at another place convenient to 
the public. Footnote added.] 

You wish to know whether the notice requirement set out in Government Code 
section 551.055 applies to junior colleges. You speci8caUy ask what the phrase “single 
in&ution of higher education” means. You also ask whether this phrase includes a public 
junior college as defined in section 61.003(2) of the Texas Education Code, that is, a 
junior college that the commissioner of higher education has certified to the state 
comptroller as having complied with the standards, rules, and regulations prescrii by the 
C~~rdhting Board, Texas Colleges and Universities. See Educ. Code 5 61.063. 

‘8eclioa 551.055 is part of rubchapter c of chapter 551 of the -codc,which 
eswislmnotia pequinmntsfermdingssubjuitotbeOpenMectingsAcL 
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The answers to your questions may be found in the legislative history of House Bill 
1664 and in other provisions of the Open Meetings Act. The bill analysis for House Bill 
1664 states as foUows: 

Currently, the governing board of an institution of higher education is 
only required to post notice of their meeting with the Secretary of 
State’s office in Austin seventy-two hours before the went. The 
Texas Register prints the dates and times of these meetings. 
However, the print date is often after the meeting has occurred, thus 
people in the vicinity of the institution are not informed in a timely 
manner of the meetings. 

House Comm. on Higher Education, Bill Analysis, H.B. 1664,74th Leg., R.S. (1995). 

The Open Meetings Act rewires institutions of higher education with statewide 
jurisdiction to post notice in the swetary of state’s office in Austin for seventy-two hours 
befbre the meeting. Gov’t Code $8 551.041, .043-,044, .048. Notices of open meetings 
fled with the secretary of state are published in the Texas Register pursuant to section 
2002.011 of the Government Code. Texas public junior wlkges are two-year institutions 
primarily serving their local taxing districts and service areas. Educ. Code 5 130.0011. 
The trustees of a junior college district are considered to be trustees of a school district for 
purposes of the Open Meetings Act. Attorney General Opinion JM-340 (1985) at 3; see 
Gov’t Code 5 551.001(3)(E) (detining “governmental body” to include “a school district 
board of trustees”). A junior college district must post notice of each meeting acwrding 
to the quirements for school districts, “on a bulletin board at a place wnvenient to the 
public in the central administrative office of the district.” Gov’t Code 5 551.051. Smce a 
junior college district is considered a school district for purposes of the Open Meetings 
Act, and not an institution of higher education with statewide jurisdiction, it is not subject 
to section 55 1.055 of the Government Code. 

As introduced, House Bii 1664 applied to the governing board “of an institution 
of higher education.” The senate sponsor of the bii Senator Hayw@ was concerned 
about a particular institution, Texas Woman’s University, but the bii as introduced caused 
wncem to repremntatives of university systems. Hearing on H.B. 1664 Before the Senate 
Education Comm., 74th Leg., R.S. (Apr. 24, 1995) (statement of Senator Armbrister) 
(tape available from Legislative Referent Library). Accordingly, the Senate amended 
House Bii 1664 to apply to the governing board “of a single institution of higher 
education.” See S.J. of Tex., 74th Leg., R.S. 1742 (1995) (wmmittee amendment no. 1 
offered by Senator Haywood). Thus, a “single institution of higher education” in section 
551.055 of the Government Code refers to a state institution of higher education that is 
not part of a university system, such as Texas Woman’s University, which section 61.003 
describes as a “[p]ublic senior college or university.” See Educ. Code 3 61.003(3)-(4). A 
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“single institution of higher education” does not include a junior college as defined in 
section 61.003(2) of the Texas Education Code.2 

SUMMARY 

The meetings of a junior college district board of trustees are not 
subject to the notice require-me-nt in section 551.055 of the 
Government Code. 

Yours very tmly 

&q+zALeu 

SusanL. Garrison 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


