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Dear Mr. Molina:

As Starr County Attorney, you ask

[w]hether a County clerk may refuse to file a warranty deed, deed of
trust, or extension of deed of trust, tendered for filing and
recordation by a grantee, when the subject real estate is described by
block and lot number or by a metes and bounds description, and
when the real estate lies in a subdivision whose plat has not been ap-
proved or filed as per Local Government Code [section] 232.001(f).

We note that subsection (f) of section 232.001, Local Government Code, to which
you refer in your question, imposed platting requirements specific to subdivisions in
“affected counties.” Subsection (f) was repealed in 1995 by the bill which added a new
subchapter B to chapter 232, making more extensive requirements as to subdivisions in
such counties. Act of May 27, 1995, 74th Leg., R.S,, ch. 979, §§ 4 (adding new subch.
232), 29 (repealer), 1995 Tex. Sess. Law Serv. 4895, 4896-4906. Section 232.021
defines “affected county” as a county within 50 miles of an international border, such as
Starr County, and with certain levels of per capita income and unemployment. We note,
too, that other 1995 legislation also addressed the problems of inadequate planning and
provision of services to subdivisions, or “colonias,” in economically distressed areas. Act
of May 27, 1995, 74th Leg., RS, ch. 994, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 4982, However, in
response to your question, despite the new legislation in this area, we still find no
provision which would permit a county clerk to refuse to record a deed which meets the
requirements of Property Code section 12.001 even if it is determined that the deed refers
to a subdivision for which a plat has not been approved and recorded as required.

Property Code section 12.001 provides in relevant part:

(2) An instrument concerning real or personal property may be
recorded if it has been acknowledged, sworn to with a proper jurat,
or proved according to law.
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(b) An instrument conveying real property may not be recorded
unless it is signed and acknowledged or swom to by the grantor in
the presence of two or more credible subscribing witnesses or
acknowledged or swomn to before and certified by an officer
authorized to take acknowledgments or oaths, as applicable.

Attorney General Opinion C-695 concluded that in accepting a deed for recording,
the county clerk could impose no further requirements than those now set out in section
12.001. Attorney General Opinion C-195 (1966) at 2. When this office was later asked
to reconsider this conclusion of Attorney General Opinion C-695, it stated, in Attorney
General Opinion JM-508, that the former opinion “remains a correct statement of the law
in regard to the clerk’s duty to record instruments.” Attorney General Opinion JM-508
(1986) at 3. We believe this still to be the case.

Attorney General Opinion C-695 noted that various provisions then in place
required that subdivision plats, as distinct from deeds to tracts in subdivisions, be properly
approved before they could be accepted by the clerk for recording. Attorney General
Opinion C-195 (1966) at 2-3. The opinion concluded that, although other provisions
prohibited and provided penalties for person’s conveying tracts with reference to
subdivisions for which plats had not been approved and recorded as required, there were
no provisions which could be read to permit the clerk to refuse to record a deed which
referred to such an unplatted, unapproved subdivision. 7d. at 2.

The requirements, referred to in Attorney General Opinion C-695, regarding
approval of subdivision plats prior to recording remain on the books and have indeed
proliferated. See Local Gov't Code §§ 232.001 (requirement that subdividers prepare and
record plats), .021-.042 (requirements for subdivision plats under chapter 232,
subchapter B, which are specifically applicable to “affected counties™); see also id.
§§ 232.002 (piat required by section 232.001 must be approved by commissioners court},
.024 (plat required by subchapter B for “affected county” must be approved by
commissioners court), Prop. Code § 12.002(a) (requirements that clerk with whom
subdivision plat is filed must determine whether plat is required to be approved by a
county or municipal authority and that clerk may not file plat subject to such requirements
without requisite approval), (b) (person may not file plat without requisite approval). The
prohibition, referenced in Attorney General Opinion C-695, on a person’s conveying
property by a deed referring to a subdivision which has not been approved and recorded as
required is now found in Property Code section 12.002(c). See also Local Gov't Code
§ 232.031 (subdivider in “affected county” may not sell or lease land in subdivision
without plat having been approved by commissioners court). Currently, subsection (e) of
section 12,002 provides criminal penalties for persons filing unapproved plats in violation
of subsection (b) or conveying tracts referring to unapproved subdivisions in violation of
subsection (c). See also Local Gov't Code § 232.036 (criminal penalties for subdivider
not filing plat in “affected county,” causing residences in such unapproved subdivision to
be inhabited, or selling or leasing tracts without required utility services). We note too,
that Local Government Code section 192.0015 provides now that “[i]n recording a plat or
replat of a subdivision of real property, the county clerk and a deputy of the clerk are
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subject to the requirements and prohibitions established by Section 12.002, Property
Code.” (Emphasis added.)

In our opinion, with respect to the filing of deeds as distinct from plats, the
relevant provisions still do not override or add requirements to the provisions of section
12.001, Property Code, that instruments with the proper acknowledgments and signatures
“may be recorded.” Even if the clerk determines that a deed refers to a subdivision for
which there has not been a plat approved and recorded as required, the clerk may not
refuse to record it when tendered if it meets the requirements of section 12.001, uniess so
ordered by a court. See Local Gov't Code §§ 232.037 (local prosecutor or attorney
general may take action necessary to enjoin violation or threatened violation of chapter
232, subchapter B, subdivision requirements with respect to “affected county”). Of
course, if the clerk determines that the deed in question refers to a subdivision for which a
plat has not been approved and recorded, in violation of Property Code section 12.002 (b)
and (e), or subchapter B, chapter 232, Local Government Code, with respect to an
“affected county,” the clerk may wish to apprise the appropriate prosecutor, or the
attorney general, of the possibly illegal conveyance.!

SUMMARY

A county clerk may not refuse to record a deed presented for
filing which meets the acknowledgment, signature, and other
requirements of Property Code section 12,001 unless so ordered by a
court, even if the deed is determined to violate section 12.002(c),
Property Code by referring to a subdivision for which there has not
been a plat approved and recorded, or the requirements of chapter
232, subchapter B, Local Government Code, with respect to
subdivisions in “affected counties.”

Yours very truly,

Lesin L Gursiaom

Susan L. Garrison
Assistant Attorney General
Opinion Committee

1 Although a conveyance of property that results in a subdivision of that property can be recorded
in the county records, it is important to emphasize that recordation of a deed does not validate or
otherwise “make legal” the creation of a subdivision by conveyance for which a plat has not been filed as
required under the Local Government Code. Thus, for a sale which creates a subdivision of property as
defined by statute to be legal, a plat must be filed which meets all the requirements of the Model
Subdivision Rules and the related provisions of the Local Government Code. See Local Gov't Code
§§ 232.001(¢a), .023(a). It is by requiring the filing of a plat that affected counties can obtain compliance
with the Model Subdivision Rules and Local Government Code. In summary, if the division of property
falls within the provisions of the Local Government Code requiring plats, a county must obtain a plat
satisfying the Model Subdivision Rules and the Local Government Code.



