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Dear Ms. McCully-Bonner:

The Texas Department of Housing and Community Affairs (the “department”™)
requests advice about a statute that disqualifies certain individuals from appointment as a
public member of the board of directors of the department. The board of directors
consists of nine members appointed by the governor. Gov't Code § 2306.024. Six places
on the board are reserved for individuals representing particular kinds of entities, such as
lending institutions and local government. Id. § 2306.027. Three places are reserved for
public members. Jd. Section 2306.028 of the Government Code states the following
disqualification for service as a public member of the board:

An individual is not eligible for appointment as a public member
of the board if the individual or the individual’s spouse:

(1) is employed by or paruclpates in the management
of a business entlty or other organization regulated by the
department or receiving funds from the department;

(2) owns or controls, directly or indirectly, more than a
10 percent interest in a business entity or other organization
regulated by the department or receiving funds from the
department; or

(3) uses or receives a substantial amount of tangible
goods, services, or funds from the department, other than
compensation or reimbursement authorized by law for
department membership, attendance, or expenses.

1t is a ground for removal if a public member does not maintain the qualification required
by this section. Jd. § 2306.033.

You state that a public member of the board has been offered employment as
director of development for a Texas city. You ask whether a city is an “organization”
within section 2306.028, so that acceptance of the position might affect this person’s
eligibility to serve as a public member of the board.
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In our opinion, an “organization” within section 2306.028 does not include a city.
The Code Construction Act provides as follows:

(a) Words and phrases shall be read in context and construed
according to the rules of grammar and common usage.

(b) Words and phrases that have acquired a technical or
particular meaning, whether by legislative definition or otherwise,
shall be construed accordingly.
Id. § 311.011; see also Texas Power & Light Co. v. Jacobs, 323 S.W.2d 483, 491 (Tex.
Civ. App.--Waco, 1959, writ ref'd nr.e.).

The legislature has not defined “organization™ for purposes of chapter 2306 of the
Government Code. Section 2306.004 of the Government Code defines over twenty terms
for purposes of chapter 2306, including “local government,” “municipality,” and “public
agency,” but “organization” is not among them. Gov’t Code § 2306.004(17), (21) - (22).
A dictionary defines “organization™ as “an administrative and functional structure (as a
business or a political party),” and gives “association” and “society” as synonyms.
WEBSTER’S NINTH NEW COLLEGIATE DICTIONARY 831 (1990). Thus, the term
“organization” is commonly used to describe a nonpublic entity. In the context of section
2306.028, which refers to a “business entity or other organization,” it may mean a
nonprofit private entity, in contrast to a proﬁt-making business entity See Letter Opinion
No. 93-52 (1993) at 2 (business entity in conﬂlet-of-mtewst provision does not include
nonprofit business).

In construing a word in a statute, a court may take into consideration the meaning
of the same word used elsewhere in the act. L&M-Surco Mfg., Inc. v. Winn Tile Co., 580
S.W.2d 920, 926 (Tex. Civ. App.—Tyler 1979, writ dism’d), see Brown v. Darden, 50
S.W.2d 261, 263 (Tex. 1932). The term “organization™ also appears in subsection (2) of
section 2306.028, but in that provision it cannot be read to include a city. Section
2306.028(2) disqualifies from service as a public-member a person who “owns or controls,
directly or indirectly, more than a 10 percent interest in a business entity or other
organization . . . receiving funds from the department” An “organization” within
subsection (2) could not include a city, since individuals do not own or control an interest
in a city.

We believe that the legislative history of section 2306.028 also demonstrates that
the disqualifications that section 2306.028 describes were not directed at persons who are
employed by a city. Section 2306.028 was adopted in 1991, as section 1.08 of article
4413(501), V.T.C.S. Act of May 26, 1991, 72d Leg., R.S., ch. 762, § 1.08, 1991 Tex.
Gen. Laws 2672, 2681.1 Section 1.08 was an “across-the board recommendation™ of the

YThis law abolished the Texas Housing Agency and the Texas Department of Community
Affairs, creating the department and transferring their functions to it.
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Gen. Laws 2672, 2681.! Section 1.08 was an “across-the board recommendation” of the
Sunset Advisory Commission (the “commission™), a standard statutory provision that the
commission included in its legislative recommendations for all agencies undergoing
sunset review. SUNSET ADVISORY COMMISSION, RECOMMENDATIONS TO THE GOVERNOR
OF TEXAS AND MEMBERS OF THE SEVENTY-SECOND LEGISLATURE, FINAL REPORT 5, 118
(May 1991). Thus, the language found in section 2306.028 of the Government Code was
not drafted specifically for the department, but for state agencies in general, including
licensing and regulatory agencies.2

The commission gave the following reason for including a conflict-of-interest
provision in its acress-the board recommendations:

An agency may develop close ties with professional trade
organizations® and other interested groups which may not be in the
public interest. Conflict-of-interest provisions are necessary to
prevent these kinds of relationships from developing.

Id. at 5 (footnote added). The conflict-of-interest provisions developed by the
commission were directed at a board member’s interest in a private entity, not a
governmental entity. We conclude, based on the language and legislative history of
section 2306.028 of the Government Code, that the word “organization” in this provision
does not include a city.

You also ask whether the term “organization” in section 2306.028 of the
Government Code includes governmental entities generally, such as political
subdivisions, special districts, and state institutions of higher education. For the same
reasons that we concluded that this term does not include a city, we conclude that it does
not include other governmental entities.

1This law abolished the Texas Housing Agency and the Texas Department of Community Affairs,
creating the department and transferring their functions to it.

2Conflict-of-interest provisions virtually identical to those in section 2306.028 of the Government
Code are found in legislation applicable to several other state agencies. See V.T.C.S. art. 41a-1, § 4 (Board
of Public Accountancy), art. 845la (Texas Cosmetology Commission); Gov't Code §§ 481.0042
(Department of Commerce), $01.1021 (Pension Review Board); Health & Safety Code §§ 11.006 (Board
of Health), 461.005(a) (Commission on Alcohol and Drug Abuse); Hum. Res. Code § 101.001(b) (Texas

Department on Aging).

3Conflict-of-interest provisions applicable to some state agency governing boards disqualify from
board membership any person who is an officer, managerial employee, or paid consultant of a trade
association in the field regulated by the board. See V.T.C.S. art. 4512q, § 4(d) (Board of Nursing Facility
Administrators); Health & Safety Code § 11.006 (Board of Health). Relatives of an officer, managerial
employee, or paid consultant of such trade association are also sometimes disqualified from service on the
state agency board. See, e.g., V.T.C.S. art. 4512g, § 4(d). '
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Finally, we point out that another conflict-of-interest statute applies to officers
and employees of the department. Section 572.051 of the Government Code provides in
part that state officers and employees should not

(2) accept other employment or engage in a business or
professional activity that the officer or employee might reasonably
-expect would require or induce the officer or employee to disclose
confidential information acquired by reason of the official position;

(3) accept other employment or compensation that could
reasonably be expected to impair the officer’s or employee’s
independence of judgment in the performance of the officer’s or
employee’s official duties.

Gov’t Code § 572.051.

Whether a board member would violate these provisions by holding another
employment is a fact question, to be decided by the board in the first instance. See
Attorney General Opinions H-1223 (1978) at 2, H-688 (1975) at 2.

SUMMARY

Section 2306.028 of the Government Code disqualifies an
individual from serving as a public member of the Department of
Housing and Community Affairs if the individual is employed by or
participates in the management of a business entity or other
organization regulated by the department or receiving funds from the
department. The word “organization” in section 2306.028 of the
Government Code, does not include a city, nor does it include
governmental entities generally, such as political subdivisions,
special districts, and state institutions of higher education.

Section 572.051 of the Government Code provides that a state
officer should not accept other employment that might reasonably be
expected to require or induce him or her to disclose confidential
information acquired by reason of being an officer. Nor should a
state officer accept other employment or compensation that could
reasonably be expected to impair his or her independence of
judgment in the performance of the officer’s official duties. Whether
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a board member’s acceptance of a particular employment would
violate these provisions is a fact question, to be decided by the board

in the first instance.
Yours vcry u-uly,
Susan L. Garrison 2
Assistant Attorney General

Opinion Committee



