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on the board if during the board member’s 
term he or she no longer owns property in 
the district or is no longer a registered voter 
inthedistrict @D#38145) 

Dear Representative Thompson: 

Section 54.102 of the Water Code requires a member of a municipal utilii dis- 
trict’s board of directors either to own land within the diict or to be a qualitied voter in 
the district. You indicate that a director of the Tidwell Tiibers municipal utility district 
no longer owns land within the district and is no longer a registered voter within the dis- 
trict. You ask whether the member may continue serving on the board. We conclude that 
Water Code section 54.102 disqualifies the member if he no longer owns land within the 
district or is no longer qua&-d to vote within the district. 

Section 54.102 of the Water Code establishes requirements an individual must 
meet to be qualified to %erven as a director of a municipal utility district. Among other 
things, a director must either own land subject to taxation within the district or be a quali- 
fied voter within the diict. Thus, a director who thiis to meet one of these two 
requirements is not qualified to serve on the municipal utility district’s governing board. 

Your question causes us to consider whether a director must meet the require- 
ments listed in section 54.102 only to take office, or whether a diiector must satisfy the 
requirements at all times during his or her term of office. In our opinion, the word “serve” 
encompasses the director’s tenure on the board. Conversely, we do not believe the word 
“serve” means only “to take office.” 

Furthermore, we believe the reasoning of Attorney General Opinion H-1065 ap- 
plies.to Water Code section 54.102. In that opinion, this office determined that the statute 
specifying certain qualitkations members of the State Board of Morticians must satisfy 
applied not only to the members’ appointment, but also to the members’ service on the 
board.* The opinion stated that the legislature must have intended the quahfrcations listed 

LAttorney General Opinion H-1065 (1977) at 2. 
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to be represented on the board; consequently, a board member who, at some point during 
his or her service, no longer meets the statutory qualitications loses the right to serve.2 
The board member automatkelly vacates the positions 

We therefore construe section 54.102 of the Water Code to list qualitications a 
director of a municipal utility district must satisfy throughout the term of service on the 
board. A director who, during the term of office, divests him- or herself of an ownership 
interest in land subject to taxation in the district is no longer qua&d to serve on the mu- 
nicipal utility district board if the officer has no right to vote in the district. Uxwise, a 
director who does not own property in the district and who, during the term of o&e, 
loses the right to vote in the municipal utility district is no longer qualitied to serve on the 
district’s governing board. In both circumstances, the director automatically vacates his 
or her position on the board. 

We cannot, however, determine whether the particular director about whom you 
ask is qua&d to se-rve on the municipal utility district board. A letter you included with 
your request to this office suggests that the director no longer owns property in the dis- 
trict (and no longer is a qualified voter “witbin” the district). The letter indicates that the 
director recently became divorced and the tinal divorce decree awards to the director’s 
former spouse the land located within the municipal utility district, Nevertheless, accord- 
ing to the letter, the director remains the record owns of the property, and the director is 
the parson responsible to pay ad valorem taxes on the land. To decide whether, in this 
situation, the board member owns property that is subject to taxation in the municipal dis- 
trict requires the resolution of fact questions; the issue is. therefore. inappropriate to the 
opinion process4 

lid. (quoting Attorney General Opinion H-578 (1975)). 

%i. (pot& Aaomy charal Opinion H-578 (1975)). 

‘se, e.g., Att~nyr General Opinions DM-98 (1992) at 3. H-56 (1973) at 3, M-187 (1968) at 3, 
O-2911 (1940) at 2. 
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SUMMARY 

Water Code section 54.102 lists qualifications a director of a 
municipal utility district must satisfy throughout the term of service 
on the board. A director who, during the term of office, divests him- 
or her&of an ownership interast in land subject to taxation in the 
district is no longs qua&xl to serve on the municipal utility district 
board so long as the director also may not vote in the district. 
Likewise, a director who owns no property in the diict and who, 
during the term of office, loses the right to vote in the municipal util- 
ity district is no longer qualified to serve on the district’s governing 
board. In both circumstances, the director automatically vacates his 
or her position on the board. 

whether a particuk member of a municipal utility district’s 
governing board owns property that is subject to taxation in the dis- 
trict is a question of fact. 

Yours very truly, 

*Ukhfg 
K barly Oltrogge 
Assktant Attorney General 
Opiion Committee 


