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Dear Mr. Lmen7#: 

We have received and considered your questions as to whether the taking of an 
oath of allegiance to the purported “Republic of Texas” by one of your elected board 
members divests that board member of his 05ce by virtue of an implicit revocation of his 
prior oath of o5ce, or by the operation of the common-law doctrine of incompatibiity. 

The San Antonio giver Authority was created under the authority of article XV& 
section 59 of the Texas Constitution. Lewis v. Son Anionio River Ah., 343 S.W.2d 475, 
476 (Tex. Cii. App.-San Antonio MO), &V, 363 S.W.2d 444 (1962). As you inform 
us, one of its elected board members, who had sworn an oath of 05ce which pledged him 
to “preserve, protect, and defend” the constitution and laws of Texas and the United 
States, has since “held office” under and taken an oath of allegiance to the so-called 
“Republic of Texas,” a body of persons who, with no shred of legrd authority, hold 
kmselves out to be the true government of Texas. The board member in question has 
since resigned his purported 05ce under the “Republic.” You ask whether the act of 
taking that office and swearing an oath to the “Republic” has divested him of his 
membership on the San Antonio River Authority Board. 

Foolish though these actions may be, they do not divest the individual in question 
of his 05ce. A duly elected public 05cial may not be removed from 05ce except for the 
violation of some rule established by a legislature or some comparable legal authority. 
Slate ex m! Edwarb v. Reyna, 333 S.W.2d 832, 836 (Tex 1960). We have been 
presented with no evidence to suggest that the board member has broken such a rule. The 
mere taking of this purported oath without more does not appear, for example, to fit 
within the definitions of incompetency or 05&l misconduct to be found in section 87.011 
of the Local Government Code. 
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Nor does the board member’s accqtance of the yuicapresidency” of the 
“Republic” constitute dual o5caholding or the holding of incompatible offices. The 
board member did not hold two incompatible offices, because he did not hold two public 
offices. The b-public of Texas does not exist. Texas has not been a republic for over 150 
years. The so-called Republic has no sovereignty, no authority, no part in the political 
appfdus of this state. Courts of competent jurisdiction have attempted, ap@y in 
vain, to explain this to the- phssns of the “Republic.” See, e.g., Utirkd Skates v. 
Gnmmhet, 912 F. Supp. 224 (ND Tex. 1996); Kimmel v. Burner COWI@ Appmisal 
Dist., 835 S.W.2d 108 (Tex. App.-Austin 1992, writ dism’d w.0.j.). Accordingly, the 
board member’s oath of allegiance to the “Republic” and his acceptance of 05ce under it 
are devoid of any legal significance. 

While we do not condone the board member’s relation to the “Republic,” such 
relation does not as a legal matter divest him of his elected office. 

SUMMARY 

ThetalcingofanoathofaUegiancetoandacceptanceofan 
“o&e” from the purported Republic of Texas does not as a legal 
mattes divest a board member of the San Antonio River Authority of 
his elected public position. 

Yours very truly, 

c\ bH\fR i.id 

James E. TourtcSott 
-t Attomeyoeneril 
Opiion Committee 


