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Dear Mr. Brown:

You ask this office to clarify Letter Opinion No. 96-090, in which we ruled that a
reservist who was on active duty during the Persian Gulf War and who has been honorably
separated from active duty is eligible for the exemption from dues, fees, and charges at an
institution of higher learning accorded by section 54.203(a) of the Education Code. You
note that the Higher Education Coordinating Board, which requested Letter Opinion No.
96-090, has taken the view that it applies only to Persian Gulf War veterans, to whom
section 54.203(a)(4)(E) applies, rather than to the other classes of veterans enumerated in
sections 54.203(a}(4)XA), (B), (C), (D), or (F). You ask if this restrictive view is correct.

In our view, it is not. While the question answered by Letter Opinion No. 96-090
directly concerned Persian Gulf War veterans, nothing in the reasoning of the opinion
turns on this fact. The opinion construes the meaning of the term “discharged” in section
54.203(a)(4), language that is applicable to all classes of veterans that follow in the
subsequent subsections. Indeed, the precedent on which we relied, Attorney General
Opinion 0-7021 (1946), concerned the treatment of veterans of the Second World War.
The reasoning of Letter Opinion No. 96-090 applies to all veterans enumerated by section
54.203(a)(4), and all such veterans are entitled to the same treatment. All veterans
honorably separated from active duty during the periods enumerated in section
54.203(a)(4), and not only those who fall under section 54.203(a)(4)(E), are eligible,
supposing they satisfy the other requirements of the section, for its exemption from the
payment of dues, fees, and charges at an institution of higher education.
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SUMMARY

All veterans honorably separated from active duty during the
periods enumerated in section 54.203(a)(4) of the Education Code,
and not only those who fall under section 54.203(a}(4}E), are
eligible, supposing they satisfy the other requirements of the section,
for its exemption from the payment of dues, fees, and charges at an
institution of higher education.

Yours very truly,
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James E. Tourtelott
Assistant Attorney General
Opinion Committee



