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Dear Representative Oliveira: 

Your questions regard provisions of the Medical Practice Act (the “act”), V.T.C.S. article 
4495b, relating to the reciprocal licensing in Texas of a physician who is already licensed to practice 
medicine in another state. The procedure about which you ask is known as “licensure by 
reciprocity” or “licensure by endorsement.” You ask whether the Texas State Board of Medical 
Examiners (the “board”) may apply section 3.05(c) of the act, which permits an applicant for 
licensure to take a licensing exam no more than three times, to an applicant for licensure by 
reciprocity. If it may, you ask whether the board may apply section 3.05(c) to a reciprocal applicant 
who, having taken the exam more than three times, nevertheless became licensed in another state 
before the examination limit in section 3.05(c) became law. 

As you know, a person may not practice medicine in Texas unless licensed to do so under 
the act.’ Section 3.05 of the act requires all license applicants “not otherwise licensed under the 
provisions of law” to successfully pass a uniform examination as a condition of being &ranted a 
license? An applicant who fails the examination may re-take it not more than two additional times 
for a total of three attempts.’ You state that the examination requirement of section 3.05(c) does not 
clearly apply to a physician who is already licensed in another state and who seeks licensure by 
reciprocity, since section 3.05(c) applies only to applicants “not otherwise licensed under the 
provisions of law.” In 1939, Attorney General Opinion O-866 concluded that the phrase “not 
otherwise licensed under the provisions of law” means “not otherwise licensed under the provisions 

‘V.T.C.S. art. 449Sb, 5 3.07; see also Tex. Ccmst. art. XVI, 5 31 (authorizing the legislature to pass laws 
“prescribing the qualifications of practitioners of medicine in this State”). 

*V.T.C.S. art. 4495b, 0 3.05(c). 

‘Id.; see also Texas State Board of Medical Examiners, 22 T.A.C. $3 163.2, 163.3 (requiring applicant by 
examiMtion to pass exam within three attempts). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq1042.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/o/o0866.pdf
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of this law,” meaning the law providing for licensure by examination.4 We likewise think that it is 
reasonable to construe “not otherwise licensed under the provisions of law” to mean “not otherwise 
licensed under the provisions of this law,” meaning the Medical Practice Act. In other words, the 
examination requirements of section 3.05 may be applied to a person licensed to practice medicine 
in another state but not licensed to practice in Texas. 

In any event, even if the exsmination requirements of section 3.05 do not apply to applicants 
for licensure by reciprocity, we conclude that the board may apply an examination limit to reciprocal 
applicants pursuant to section 3.03 of the act. Section 3.03 deals with reciprocal licensing in Texas 
of physicians already licensed to practice in another state or in Canada. It provides: 

The board, at its sole discretion and upon payment by an applicant of a 
fee prescribed by the board under this Act, may grant a license to practice 
medicine to any physician who is a graduate of an acceptable medical college 
as determined by the board and who is a licensee of another state or Canadian 
province having requirements for physician registration and practice 
substantially equivalent to those established by the laws of this state.5 

The application must be accompanied by, among other things, “evidence of a passing grade on an 
examination required by the board.“6 Section 3.03 lists a number of other licensing requirements 
and grounds for denial of a license, but the list is not exhaustive: “In addition to the requirements 
prescribed by this section, the board may require applicants to comply with other requirements that 
the board considers appropriate.“’ The board has adopted rules providing that an applicant for 
licensure by endorsement must “submit evidence of passing, within three attempts, an examination, 
acceptable by the board for licensure by endorsement.“s Thus board rules adopted under the 
authority of section 3.03 impose the same testing limit upon out-of-state reciprocal applicants as is 
imposed upon Texas applicants by examination under section 3.05. 

‘See Attorney General Opinion O-866 (1939) at 2-3. The opinion conshued V.T.C.S. article 4501, a 
predecessor to current article 4495b, section 3.05. 

%‘V.T.C.S art. 44954 5 3.03(a). 

“Id. 5 3.03(b)(4). Board rules list the various examinations that are accepted by the board for licensee by 
endorsement. Texas State Board of Medical Examiners, 22 T.A.C. 5 163.1. 

‘V.T.C.S. art. 44954 $3.03(g). 

‘Texas State Board of Medical Examiners, 22 T.A.C. 5 16j.4 (applying to licensure by endorsement for 
graduates of United States and Canadian medical schools); id. 5 163.5 (applying to licensure by endorsement for 
graduates of unapproved foreign medical schools). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/o/o0866.pdf
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A court of appeals considered questions very similar to yours in CulZejo-ToZosu, M.D. v. 
Texas State Board of Medical Examiners? In that case, a doctor who graduated from medical school 
in the Philippines and who was licensed in Vermont applied to the board for hcensure by reciprocity. 
The doctor had obtained her Vermont license after taking the examination eight times. The board 
denied the application on the grounds that the doctor had not complied with a board rule that 
required an applicant, after the third examination failure, to complete one year of training before 
repeating the exam. The doctor protested the application of the rule to her, but the court upheld the 
denial, citing the board’s powers under section 3.03 to regulate the granting of the privilege to 
practice medicine in this state: 

The Board is authorized to institute rules that it deems necessary to 
effectively regulate the practice of medicine. Act $2.09(a). In addition to 
applying the published standards, the rules call for the Board to subjectively 
evaluate [the] applicants’ qualifications. For example, section 3.03(a) of the 
Act states: 

The board, at its sole discretion . . may grant a license to 
practice medicine to any physician who is a graduate of an acceptable 
medical college as determined by the board and who is a licensee of 
another state or Canadian province having requirements for physician 
registration and practice substantially equivalent to those established 
by the laws of this state. 

Act 5 3.03(a) (emphasis added). Furthermore, section 3.03(g) authorizes the 
Board to require applicants to comply with “other” requirements which it 
deems appropriate, in addition to the ones specifically prescribed in section 
3.03. These grants of authority by their very nature require the Board to 
exercise considerable discretion and subjectively analyze the background and 
training of applicants. Furthermore, the Board’s policy of applying rule 
163.9(c) to reciprocity applicants is reasonable. Applying the rule to all 
Texas licensure applicants ensures that reciprocity applicants possess the 
same level of competence as other physicians licensed to practice medicine 
in Texas.” 

We believe the same reasoning supports the board’s rules requiring a reciprocal applicant to have 
passed an accepted examination within three attempts in order to be licensed in Texas. 

Your second question is whether section 3.05(c) may be applied to an applicant for licensure 
by reciprocity who took the examination and became licensed in another state before the testing 

%75 S.W.2d 762 (Tex. App.--Austin 1994, no wit). 

loId. at 764-65 (emphasis added). 
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limitation in section 3.05(c) became effective.” We snswer this question with respect to both section 

3.05(c) and the board rules adopted pursuant to section 3.03.” Your letter suggests that application 

of the testing limit to a person who had already become licensed after taking the examination more 

than three times is an unfair and unlawful retroactive application of the law. 

Applied to the type of situation and applicant you describe, the testing limit would be 

retroactive in the sense that it would require the board to take into consideration conduct that took 

place prior to the requirement’s effective date. I3 Mere retroactivity is not sufficient to invalidate the 

statute or rules on constitutional grounds, however, since a retroactive law is prohibited by the 

constitution only if it takes away or impairs a vested right. l4 A license to practice medicine in Texas 

is a privilege, not a vested right. Is Accordingly, we conclude that a statute and rules establishing an 

examination limit may lawfully be applied to an applicant for licensure by reciprocity who took the 

examination and became licensed in another state before the statute and rules became effective. 

“The three-attempt limit for applicants for licemute by examination was added to section 3,05(c) by the 
Seventy-third Legislature and became effective on September 1,1993. See Act of May 30,1993,73d Leg., R.S., ch. 
862,s 14,1993 Tex. Gen. Laws 3374,338s. Board rules imposing the same requirement became effective on February 
18, 1994. See Texas State Board of Medical Examiners, I9 Tex. Reg. 784 (1994) (codified at 22 T.A.C. @ 163.2, 
163.3). 

‘%e three-attempt rules for applicants for Iiceasure by reciprocity Erst became effective on February 18,1994. 
See Texas State Board of Medical Examiners, 19 Tex. Reg. 784 (1994) (codified at 22 T.A.C. $5 163.4, 163.5). 

“See Texas Water Rights Commh Y. Wright, 464 S.W.2d 642,648 (Tex. 1971) 

“‘State v. Project Principle, Inc., 724 S.W.Zd 387, 390 (Tex; 1987); Merchants Fast Motor Lines. Inc. v. 
Railroad Comm ‘n, 573 S.W.2d 502,504 (Tex. 1978); see Tex. Const. art. I, $ 16 (“No bill of attainder, ex post facto 
law, retroactive law, or any law impairing the obligation of contracts, shall be made.“). 

“See V.T.C.S. art. 4495b, !j 1.02 (“[TJhe practice of medicine is a privilege and not a natural right of 
individuals .“); see also Sherman v. Sfnfe Ed. ofDental Examiners, 116 S.W.2d 843, 846 (Tex. Civ. App.--San 
Antonio 1938, writ ref d) (holding that license to practice profession such as dentishy or medicine is not vested right). 
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SUMMARY 

The Texas State Board of Medical Examiners is not prohibited from 
requiring applicants for licensure by reciprocity to have passed an accepted 
licensing examination within three attempts. A statute and board roles 
establishing an examination limit may lawfidly be applied to an applicant for 
licensure by reciprocity who took the examination and became licensed in 
another state before the statute and rules became effective. 

Barbara Griffin 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


