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Dear Mr. Foster: 

As chair of the Board of Directors of the Upper Colorado River Authority you ask whether 
a board member who moves to another area of the state may remain on the board. The legislature 
created the Upper Colorado River Authority (‘WCRA”) in 1935 pursuant to article XVI, section 59-a 
of the Texas Constitution,’ which authorizes the legislature to create conservation and reclamation 
districts for the conservation and development of natural resources. The UCRA Board consists of 
nine directors appointed by the governor and confirmed by the senate.2 Three directors “shall be 
resident citizens of Tom Green County,” tbrec “shall be resident citizens of Coke County,” and the 
remaining three directors “shall be resident citizens of counties contiguous to the District, or in any 
County any part of which may be within twenty-five (25) miles of said District.” 

You inform us that a board member at time of appointment complied with the residency 
requirement stated in the statute, but that after being confirmed, the board member sold his or her 
home and moved to another area of the state.) The board member has informed the board that any 
change of residency was temporary because of work or family matters, and that the permanent 
residence is in the county of appointment. You ask whether this board member may continue to 
serve upon moving and whether the board may include in its by-laws limits as to residency not 
required by statute. 

We first consider whether the board may adopt by-laws adding to the statutory limits on 
residency. The UCRA is authorized to “make by-laws for the management and regulation of its 

‘Act of May 1, 1935,44th Leg., R.S., ch. 126,$ 1, 1935 Tex. Gem. Laws 336,336. 

zAct of May 24, L995,74th Leg., R.S., ch. 516, $ 1, 1995 Tex. Gen. Laws 3264,3265. 

‘Ywdonotidentifytheanaoftlusmte. weassume it is not within a county cmqnising the district or within 
a county, my part of which is within twenty-five miles of the district. 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq0989.pdf
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afi%m.‘* A state agency may adopt only rules authorized by and consistent with its statute, and an 
agency rule may not impose additional burdens, conditions, or restrictions in excess of or 
inconsistent with the relevant statutory provisions5 This rule has been held to be applicable to rules 
of a political subdivision,6 and we believe it also applies to the by-laws promulgated by the UCRA 
board. We conclude that the board has no authority to adopt by-laws adding to or changing the 
legislatively-established residency requirements for appointment to the board.7 

We next consider whether this board member may continue to serve upon moving. YOU 
inform us that the board member does not agree with your conclusion that he or she has changed his 
or her residence. ‘Residence” is “a place where a person’s habitation is fixed, without any present 
intention of removing there&m.‘” Residence is lost “by leaving the place where one has acquired 
a permanent home and remov[ing] to another place without any present intention to return to the 
former place of residence.‘* An individual’s residence depends upon the circumstsnces surrounding 
that person and largely depends upon his or her present intention.‘O We camrot in the opinion 
process resolve fact questions about the board member’s intent as to residence.” Although we 
cannot determine where the board member resides, we can advise you of the law relating to a public 
officer’s change of residence. 

We first address article XVI, section 14 of the Texas Constitution, which requires civil 
officers to reside within the state and district and county offricers to reside within their districts or 
counties. This provision has been held to be self-enacting, so that failme to reside in the district 
creates a vacancy in the office. ‘r However, it does not apply to the officers of districts created 

‘Act of May 1,1935,44tb kg., RS., ch. 126, $2.1935 Tex. Gen. Laws 336,338, 

‘Railroad Comm’n of Texar v. ARC0 Oil & Gas Co., 876 S.W.Zd 473,481 (Tex. App.-Austin 1994, tit 
denied). 

6Riess v. Appratsal Dirt. of Williamson County, 735 S.W.2d 633,638 (Tex. App.--Austin 1987, writ denied). 

‘Attorney General Opinion H-1065 (1977) (state agency has no jurisdiction or control over qualifications of 
its own member); see ako Luna v. Elanton, 478 S.W.Zd 76.78 (Tex. 1972) (legislature may not add to constitutionally 
prescribed qualifications for holding an o&x). 

‘Prince v. Inman, 280 S.W.2d 779,782 (Tex. Civ. App.--Beaumont 1955, IIO writ). 

‘Id. 

‘%filk v. fbtlett, 377 S.W.M 636,637 (Tex. 1964). 

“See Attorney General Opinion J’M-611(1986) at 2-3. 

‘*prince, 280 S.W.2d at 781. 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h1065.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/jm0611.pdf
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pursuant to article XVI, section 59. ” In Kaufman County Levee Improvement District No. 10 v. 
National Life hurance CO.,‘~ which related to a levee improvement district created pursuant to 
article XVI, section 59 of the Texas Constitution, the supervisors of the district did not reside in it, 
but they were not disqualified from service for that reason.‘s The court determined that article XVI, 
section 14, did not apply to officers of districts created under article XVI, section 59, baaing its 
conclusion on the fact that the latter section was the later-adopted constitutional provision and on 
the long-standing legislative construction of article XVI, section 59 evidenced in statutes creating 
conservation and reclamation districts without requiring their officers to reside within their 
boundaries.‘6 

There was no discussion in Kaufman of statutory requirements for appointment. The court 
noted that the three supervisors were nonresidents of the district when appointed by the 
commissioners court, thereby suggesting that there was no statutory residency requirement for 
supervisors. The present Water Code provisions on establishing a levee improvement district do not 
state a residency requirement for board members appointed by a commissioners court,” nor did the 
version of this statute in effect when the Kautinan County district was established.18 Only when a 
levee improvement district elects its directors does the statute require a candidate for director 
required to reside in the precinct and county from which he or she is eleeted.‘9 Although article XVI, 
section 14 does not ipso facto create a vacancy when a member of the UCRA board moves out of 
the district, that does not mean that a board member may ignore the residency requirements 
established by statute. 

InPhagan v. State, 510 S.W.2d 655 (Tex. Civ. App.--Fort Worth 1974, writ ref d n.r.e.), the 
state brought a quo warrant0 action to oust a district attorney who had been disbarred. Former 
article 332, V.T.C.S. (1925), provided that only a licensed attorney would be eligible to the office 

“Walton Y. Brownsville Navigation Dirt. of Cameron County, 181 S.W.Zd 967,969 (Tex. Civ. App.-San 
Antonio 1944, writ r&d); Kaufman Gwuy Levee Imp. Dia. No. IO v. National Life Ins. Co., 171 S.W.2d 188,190 
(Tex. Civ. App.-Dallas 1943, writ ref d). 

“171 S.W.2d 188 (Tex. Civ. App.--Dallas 1943, writ rePd), 

“ld. at 190. 

‘Vd. at 189-90. 

‘Water code 5 57.051 (ado@d by Act of April 29,1959,56tb Leg., RS., ch. 176,s 1.1959 Tex. Gen. Laws 
364,364). 

lArticle XVI, section 59 of the Texas Constitution, under which the Kaufmum County Levee Improvement 
Dishict No. 10 was qmized, was adopkd in 1917. See Act of March 15,1915,34th Leg., R.S., ch. 146.5 15, 1915 
Tex. Gen. Laws 229.234-35 (staw authorizing organization of levee improvement districts). 

‘Water code 0 57.059. 
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of district attorney.” The court determined that this eligibility requirement was a continuing 
requirement, and the judgment of disbarment effected a loss of the office of district attorney by 
operation of law.2’ 

This office has followed Phugun in opinions about appointive officers who are eligible for 
the offrce at the time of appointment but lose a condition of eligibility during the term of office. 
Attorney General Opinion H-578 considered a member of the Board of Private Investigators and 
Private Security Agencies who was appointed to a position set aside for a law enforcement officer 
and who subsequently resigned that position, The opinion copchrded that 

the Legislature, in specifically calling for varying qualifications for members 
of your Board, intended that those qualifications to be represented on the 
Board. And, following the dictates of the m case, when a person no 
longer meets the qualifications for a position of the Board, it must be held 
that he loses his right to serve and the position is vacated.22 

Attorney General Opinion H-1065 concluded that a member of the State Board of Morticians who 
became disqualified for the board through changing employment also vacated his office.23 These 
opinions support the conclusion that a member of the UCRA board must comply with the statutory 
residence requirement throughout his or her tenure of office. Attorney General Opinion H-1065 
(1977) at 3. 

Moreover, a Texas court has determined that an elected officer who ceases to comply with 
the statutory residency requirement becomes disqualified for continuing in office. Section 141.001 
of the Election Code, which establishes eligibility requirements for elective office, provides that a 
candidate for elective office must “have resided continuously in the state for 12 months and in the 
territory from which the office is elected for six months immediately preceding” the filing deadline 
for the eleotion.” WXitemarsh v. Buckley, 324 S.W.2d 298 (Tex. Civ. App.-Houston 1959, no writ) 

Wnnm article 332, V.T.C.S. (1925) was repealed and recodifed as section 41.001 of the Government Code 
by Act of May 17, 1985,69th Leg., RX, ch. 480, $26(l), 1985 Tex. Gen. Laws 1740,2048. 

2’fhagan v. State, 510 S.W.2d 655, 662 (Tex. Civ. App.--Fort Worth 1974, wit ref d n.r.e.). 

uAttomey General Opinion H-578 (1975) at 2. 

?Yee ako Attorney Gcncd Opinion-H-1224 (1978) (teacher member of Board of Trustees of Teacher 
Retirement System vacatea of&x upon ret&mat from teaching); Letter Opiion No. 96-061(1996) (municipal utility 
district board member must remain registered voter of district and must own property in district to remain qualified for 
OfflCC). 

uElec. &de 0 141.001(a)(S). A statute outside tbe Election Cc& supersedes section 141.001(a) to the extent 
of conflict. See Attorney General opinion JM-909 (1988). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h0578.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h1065.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h1065.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h0578.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h1224.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo96/lo96-061.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/jm0909.pdf
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addresses the predecesso12s of section 141.001 in connection with an action to enjoin two persons 
from serving as school trustees because they had became non-residents of the school district.26 
Although the Election Code provision refers only to a candidate’s eligibility for office, the 
KJzVhitemarsh court interpreted it as requiring the holder of an elective office to remain a resident 
during his or her term of office. The court stated as follows: 

The evident purpose of the statute is to require representation of a political 
unit by one who is elected who resides in the unit which he is to serve. It is 
true that it does not deal specifically with removal fipm office upon cessation 
of residence once a person has been elected, but it would in effect be 
meaningleas if it is interpreted as restrictive only of residence at the time of 
election and qualification. If it is so restricted, a person could be elected and 
qualify and then move out of the political unit and yet continue to act in an 
official capacity when he is no longer affected by the acts he performsz7 

We believe that the court’s reasoning applies with equal force to the residency requirements 
for appointive officers, such as the director of the UCFL4 board. On the basis of F’hitemarsh and 
the Attorney General Opinions applying the rule of the Phagun case to appointive offices, we 
conclude that an UCRA board member who ceases to comply with the statutory residency 
requirement, will be disqualified from board membership, and will vacate his or her office.28 

Attorney General Opinions H-578 and H-1065 concluded that officeholders vacated their 
offices when they became disqualified, but these opinions did not explain that the officeholders 
would “continue to perform the duties of their offices until their successors shall be duly qualified,” 
pursuant to article XVI, section 17 of the Texas Constitution. Article XVI, section 17, the 
“holdover” provision of the Texas Constitution, “was placed in the constitution to prevent public 

uArticle 1.05 of the Election Code, the predecessor of section 141.001 of the code, provided as follows: 

No person shall be eligible to any State, county, precinct or municipal of&e ia this 
State . . . unless he shall have resided in the State for the period of twelve (12) months and 
six (6) months in the county, precinct, or municipality, in which he offers himself as a 
candidate, next preceding any general or special electioa, and shall have been actual bona 
ride citizen of said county, precinct, or municipality for six (6) months. 

Act ofMay 30,1951,52d Leg., RX, ch. 492.5 1, 1951 Tex. Gen. Laws 1097,1098, 

%e tenitony in which the school trusteea lived had been tramfermi to another school district. Whitemarsh 
v. Euc&y, 324 S.W.Zd 298,300 (Tex. Civ. App.-Houston 1959, no wit). 

“Whiremarsh Y. Buckley, 324 S.W.Zd at 302. 

mAriicle XV, seaion 7 of the Texas Cons!itulioa, which states that “[t]he Legislature shall provide by law for 
the trial and removal from office of ail ofiicers of this state, the modes for which have not been provided in this 
Constitution,” applies only to officers of the state. Eonner v. Eelsterling, 138 S.W. 571 (Tex. 1911). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h1065.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h0578.pdf
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convenience l?om suffering because of a vacancy in office.“29 A legal vacancy exists in the office, 
such that another person may be appointed to it, but the initial officeholder continues to perform the 
duties of office until his successor is qualified?” 

Attorney General Opinion H-1224 determined that article XVI, section 17 of the Texas 
Constitution applies to an officer who vacates office through losing a qualification. A trustee of the 
teacher retirement system, who was appointed by the governor under a provision requiring 
membership iu the retirement system,31 accepted retirement and thereby terminated membership in 
the system.32 Attorney General Opinion H-1224 held that the trustee had vacated his office by 
retiring fiorn teaching, but found that despite his retirement, article XVI, section 17 of the Texas 
Constitution required him to continue to serve until a successor was qualified.” 

Accordingly, the member of the UCRA board becomes disqualified for office if he or she no 
longer complies with the statutory residency requirements, but the officer will continue to perform 
the duties of office until the governor appoints his or her successor and the successor qualifies for 
office.” 

‘Tex. ~Const. art. XVI, 0 17 in&p. conunentary (Vernon 1993). Article XVI, section 17 of the Texas 
Constitution does not apply to an offkx.r who vacates office pursuant to article XVI, section 40 of the Texas 
constitution. state v. Etikrhof, 17 S.W. 109,109-10 (Tex. 1886). 

‘?See Attorney General Opinxon H-161 (19’73) at 2 (and authorities cited) 

“Attorney General Opinion H-1224 (1978) at l-2; see Gov’t Code $ 825.0032(c), 

‘*Attorney General Opinion H-1224 (1978) at 1-2; see Gov’t Code fi 822.003(axZ) (membership in retirement 
system terminated when sn individual accepta retirement). 

“Section 825.010 of the Govemment Code now provides that it is a ground for removal from the board if a 
trustee does not maintain the qualification required for the trustees’s position. 

“Ifjudicial action is necessay to determine whether the ofXcer has forfeited his or her position on the UCRA 
board, the board may rcqwst that the attorney general or the county or disbict attorney seek a wit of quo warranto. 
See Civ. Pmt. &Rem. Code 5s 66.001(2), ,002 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h1224.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h1224.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h1224.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h1224.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h0161.pdf
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SUMMARY 

The board of the Upper Colorado River Authority (“‘UCRA”) has no 
authority to adopt by-laws adding to or changing the legislatively-established 
residency requirements for appointment to the board. A member of the 
UCRA board becomes disqualified for office if he or she no longer complies 
with the statutory residency requirements, but the offrcer will continue to 
perform the duties of office until the governor appoints his or her successor 
and the successor qualifies for office. 

Yours very truly, 

SusanGarrison ” 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


