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Dear Mr. Bailey: 

You ask whether the Alcoholic Beverage Code permits two manufacturer’s licensees to 
alternate control over shared premises. Because the Alcoholic Beverage Code does not permit a 
license to be issued for premises subject to another license, we conclude that such an arrangement 
is not permitted. 

Chapter 61 of the Alcoholic Beverage Code contains provisions applicable to licenses 
generally, including manufacturer’s licenses.’ Chapter 62 contains provisions governing 
manufacturer’s licenses more specifically. A manufacturer’s license authorizes the holder to 
“manufacture or brew beer and distribute and sell it in this state” to certain persons, to dispense beer 
for consumption on the premises, and to bottle beer for resale in this state regardless of its place of 
manufacture. Alto. Bev. Code $ 62.01. A license is not assignable. Id. 8 61.04. A person licensed 
as a manufacturer may use or display a license or exercise a privilege granted by the license only at 
the licensed premises. Id. 5 61.06. 

License applicants are required to designate premises pursuant to section 11.49. See id. 
9 61.51 (“‘Premises’ is defined in Section 11.49 of this code. The designating of licensed premises 
by license applicants is also covered by that section.“). Section 11.49 defines “premises” as “the 
grounds and all buildings, vehicles, and appurtenances pertaining to the grounds, including any 
adjacent premises if they are directly or indirectly under the control of the same person.” Id. 
5 11.49(a). It also provides that an applicant, “[slubject to the approval of the commission or the 
administrator, . . may designate a portion of the grounds, buildings, vehicles, and appurtenances 
to be excluded from the licensed premises.” Id. 5 11.49(b)(l). 

Significantly, section 61.41 provides that “[n]o license may be issued for a premises, 
location, or place of business for which a license is in effect unless the holder of the existing license 

‘See Alto. Bev. Code 5 61.01 (“No person may manufacture or brew beer without having fmt obtained 
an appropriate license 01 permit as provided in this code.“) 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq1036.pdf
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has shown to the satisfaction of the commission that he will no longer exercise any privilege granted 
by the existing license at that location.” The remainder of section 61.41 provides as follows: 

If the holder of the existing license desires to transfer the license to another 
location, he may apply for a transfer of location in accordance with this code. 
If the holder of the existing license has made a declaration required by the 
commission that he will no longer use the license, he may not manufacture 
or sell beer or possess it for the purpose of sale until the license has been 
reinstated. The holder may apply to the county judge for the reinstatement 
of his license in the same manner and according to the same procedure as in 
the case of an original license application. The county judge or the 
commission or administrator may deny reinstatement of the license for any 
cause for which an original license application may be denied. 

These provisions suggest that a licensee demonstrates that “he will no longer exercise any privilege 
granted by the existing license at that location” either by applying for a transfer of location or by 
declaring he will no longer use the license. In either case, the licensee relinquishes completely any 
privilege granted by the license at the existing location. 

You present the following scenario: Company A owns and operates a beer manufacturing 
facility and has designated the entire facility as under its control for purposes of section 11.49(b). 
Company B seeks a manufacturer’s license and proposes to designate a portion of Company A’s 
premises as its exclusive premises. In addition, the two companies would alternate control of certain 
areas: 

Company B would provide the Alcoholic Beverage Commission with a 
schedule of its intended use of that portion of Company A’s premises that 
contained the actual production line. For example, this schedule might say 
that the designated portion of Company A’s premises will become the 
licensed premises of Company B from midnight, January 1 until midnight 
January 2. During that period of time, the described area would be under the 
exclusive management and control of Company B. At midnight on January 
2, the area would revert to the control of Company A. 

Based on the statutes reviewed above, we believe the Alcoholic Beverage Code does not 
permit licensees to alternate control over licensed premises. As discussed above, section 11.49(b) 
requires an applicant for a manufacturer’s license to designate any portion of his premises which he 
wishes to exclude from the scope of his license. Premises not excluded are subject to the license. 
Section 61.41 provides that a second license may not be issued for premises “for which a license is 
in effect unless the holder of the existing license has shown to the satisfaction of the commission that 
he will no longer exercise any privilege granted by the existing license at that location.” (Emphasis 
added.) These statutes contemplate that premises will be exclusive to one license at al1 times the 
license is in effect. Neither statute authorizes premises to pass from one licensee to another within 
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the term of the license. Indeed, the section 6 1.41 requirement that the existing licensee show “that 
he will no longer exercise any privilege granted by the existing license at that location” before a 
license may be issued to a second licensee for the same premises effectively prohibits such an 
arrangement. 

SUMMARY 

Because the Alcoholic Beverage Code does not permit a manufacturer’s 
license to be issued for premises subject to another license, see Alto. Bev. 
Code $5 11.49(b)(l), 61.41, two manufacturer’s licensees may not alternate 
control over licensed premises. 

Yours very truly, 

Mary k. Crouter 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 


