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Dear Senator Ellis: 

You have requested our opinion as to whether a legislator may employ local public officials. 

The fmt sentence of article XVI, section 40 of the Texas Constitution provides that no person 
may “hold or exercise at the same time, more than one civil office of emolument.” As the supreme 
court said in Aldine Independent School District v. Standley, 280 S.W.2d 578 (Tex. 1955): 

the determining factor which distinguishes a public officer fkom an employee 
is whether any sovereign function of government is conferred upon the 
individual to be exercised by him for the benefit of the public largely 
independent of the control of others. 

Clearly, local elected officials hold “offices” under the AIdine test. But a legislative employee does 
not hold an office. Attorney General Letter Advisory No. 21 (1973). Thus, the first sentence of 
article XVI, section 40, does not preclude a legislator from employing local elected officials. 

A proviso to article XVI, section 40, states, however: 

State employees or other individuals who receive all or part of their 
compensation either directly or indirectly from kmds of the State of Texas 
and who are not State officers, shall not be barred from serving as members 
of the governing bodies of school districts, cities, towns, or other local 
governmental districts; provided, however, that such State employees or other 
individuals shall receive no salary for serving as members of such governing 
bodies. 

An employee of the legislature is a “state employee.” Consequently, a legislator would be barred 
by the proviso from employing members of any local governing body in which compensation is 
attached to the local position, unless the local official renounces the compensation. Letter Opinion 
No. 95-033 (1995). On the other hand, County ofMaverick v. Ruiz, 897 S.W.2d 843, 847 (Tex. 
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App.--San Antonio 1995, no writ), holds that the phrase “other local governmental districts” does 
not embrace counties. As a result, a legislator may employ a county commissioner without the latter 
renouncing his salary as commissioner. 

The common-law doctrine of incompatibility must also be considered in dealing with matters 
of dual office-holding. The “conflicting loyalties” aspect of the doctrine is not applicable to the 
circumstances you describe, because both positions are not “offices.” Attorney General Gpinion 
DM-311 (1994). “Self-appointment” is also obviously not applicable. Finally, the “self- 
employment” aspect of the doctrine of incompatibility does not apply because a legislator, or a 
legislative committee, has no direct supervisory authority over local elected officials. The latter are 
accountable only to the voters. 

Thus, in answer to your specific questions, you are advised that a legislator may employ, 
“with full-time compensation and benefits comparable to other legislative and committee staff,” all 
local elected officials, except that those that serve as members of the governing boards of most local 
governmental districts may not receive a salary for their local service. He may also employ county 
commissioners and other elected county officials without their having to renounce the salaries 
attached to their positions. For all such persons, no restrictions on their salary or emolument as state 
employees arise from the fact that they are local elected officials. We express no opinion as to what, 
“special budgetary or record keeping arrangements, ” if any, might be necessary for any such 
individual “to comply with state laws governing such employment.” We suggest you direct those 
inquiries to the comptroller or the state auditor. 

SUMMARY 

A legislator is not prohibited from employing local elected officials. 
Legislative employees who are members of the governing boards of most 
local governmental districts may not receive a salary for their local service, 
except that county commissioners are not barred from doing so. 

Yours very truly, 

Rick Gilpin ’ 
Deputy Chair 
Opinion Committee 
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