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Dear Mr. Garza: 

Under state laws prohibiting nepotistic appointments, a governmental body may not hire an 
individual, to be compensated from public funds, who is the spouse of a member of the 
governmental body. Excepted from this prohibition is the hiring of an individual who, at the time 
the individual’s spouse assumes office, has been continuously employed for a specified period of 
time in the position to which she or he is being appointed. You ask whether the board of an 
independent school district may hire as a teacher the wife of a trustee who was not employed by the 
district at the time the teacher’s husband took office. We conclude the board may not. 

You explain the situation in which the question has arisen. According to your letter, the 
board of the Brooks Independent School District (“district”) voted in June 1996 to close its Encino 
campus. A group called “The Encino Save Our School, Inc.” (“ESOS”) then sued the district. 
Pending resolution of the litigation, and prior to the begnming of the 1996-1997 school year, the 
district agreed to permit ESOS to operate a private school on the Encino campus for that school year. 
To operate the school, the ESOS hired many of the (former) district employees who had worked at 
the Encino campus. Among these was a teacher who had been a district employee for twenty-five 
years, who thus resigned her position with the district on July 26, 1996. The board accepted her 
resignation in a special meeting on July 31, 1996,’ and it became effective August 1, 1996. Then, 
during the spring of 1997, the teacher’s husband was elected to the district board. ESOS and the 
district now have settled the lawsuit, and under the terms of the settlement, the district will operate 
a public school on the Encino campus. You ask whether the board may once again hire the teacher.2 

We conclude the board may not hire her. We initially determine that Government Code 
section 573.041 forbids the board to hire the teacher unless an exception applies. That section 

‘We assume for purposes of this opinion that the board’s special meeting on July 31, 1996, was held in 
accordance with the law. See, e.g., Gov’t Code ch. 55 1 (Open Meetings Act). 

*We assume the board wishes to hire the teacher as a teacher, not a substitute teacher. See Gov’t Code 
$ 573.061(6). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq1075.pdf
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prohibits a governmental body from appointing or employing to a position that is paid with public 
funds anyone who is related to a member of the governmental body within the third degree by 
consanguinity or the second degree by affinity.’ Because spouses are related to each other within 
the first degree by afftity,4 the teacher and her husband are related to each other within a prohibited 
degree. 

Moreover, no exceptions apply. We do not understand from the facts you describe that any 
of the specific positions listed in Government Code section 573.061 are at issue here. In addition, 
because the teacher was employed by ESOS, not the district, at the time her husband assumed the 
office of district trustee, the continuous employment exception does not apply. Government Code 
section 573.062(a) excepts t?om the general nepotism prohibition in section 573.041 the appointment 
of an individual who has been continuously employed in the position for a specified period of time: 

A nepotism prohibition prescribed by Section 573.041 . . does not apply 
to an appointment . of an individual to a position if: 

(1) the individual is employed in the position immediately before the 
election or appointment of the public official to whom the individual is 
related in a prohibited degree$ and 

(2) that prior employment of the individual is continuous for at least: 

(A) 30 days, if the public official is appointed; 

(B) six months, if the public official is elected at an election other 
than the general election for state and county offtcers; or 

(C) one year, if the public official is elected at the general election 
for state and county officers.6 

‘See also Gov’t Code § 573.002 (limiting application of anti-nepotism laws to relationships within third degree 
by consanguinity or second degree by affiity). 

'Seeid. 9 573.025(a). 

‘But see Bean v. State, 691 S.W.2d 773,775 (Tex. App.--El Paso 1985, writ ref d) (stating that critical date 
in calculating continuous employment is date that relative first assumed off&). 

6(Foobmte added.) 
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Your letter makes it clear that when the teacher’s husband took office, in spring 1997, the teacher 
was an employee of ESOS, not the district.’ Consequently, despite her prior twenty-five years of 
service to the district, she is ineligible for the continuous employment exception, and the board may 
not hire her.8 

SUMMARY 

A school district may not hire as a teacher (as opposed to a substitute 
teacher) the spouse of one of the district’s trustees where the spouse was not 
employed by the district when the trustee-spouse assumed office. 

Yours very truly, 

t2iiitYb* 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

‘Letter Opinion 96-015 states that an employee “continues in a position,” for purposes of section 573.062(b), 
if the employee has been ‘~continuously employed both prior to and after” the employee’s relative assumes office. See 
Letter Opinion No. 96-015 (1996) at 2. YOU suggest that opinion misconstrues Govemment Code section 573.062 
because the statute does not explicitly “require continuous employment both ‘prior to’ and ‘after the election’ of the 
person’s relative.” We need not address your contention here. Section 573.062(b), the section Letter Opinion 96-015 
construes, pertains to an employee who qualifies for the continuous employment exception under subsection (a). The 
teacher about whom you ask does not qualify for the exception under section (a) because she was not a district employee 
“immediately before” her husband took office, as subsection (a)( 1) requires. Consequently, subsection (b) is not at 
issue here. 

“Cf: Elec. Code $5 141,031(4)(L), 252.0032(a)(2) (stating that candidate for public office must sign statements 
affig that he 01 she “is aware of the nepotism law”). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo96/lo96-015.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo96/lo96-015.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo96/lo96-015.pdf

