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Dear Mr. Maline: 

You have requested our opinion as to whether a member of the Texas Board of Physical 
Therapy Examiners may simultaneously hold the office of county clerk. 

Article XVI, section 40, of the Texas Constitution provides that “[n]o person shall hold or 
exercise at the same time, more than one civil office of emolument. .” A county clerk holds a 
salaried position, but a member of the Board of Physical Therapy Examiners does not. A member 
is entitled, however, “to a per diem as set by the General Appropriations Act for each day that the 
member engages in the business ofthe Board.” V.T.C.S. art. 4512e, 3 2A. This per diem payment 
is provided not in lieu of, but in addition to, “reimbursement for meals, lodging, and transportation 
expenses as provided by the General Appropriations Act.” Id. Per diem for state board and 
commission members is set by the 1997 General Appropriations Act as $30 per day, in addition to 
“reimbursement of actual expenses for meals and lodging not to exceed $80 per day when traveling 
within the State of Texas,” and “reimbursement oftransportation and incidental expenses at fhe rates 
specified in this Act for state employees.” Act of May 29, 1997, 75th Leg., R.S., ch. 1452, art. IX, 
5 4,1997 Tex. Gen. Laws 5535,6355. 

An “emolument” for purposes of article XVI, section 40, is any pecuniary profit, gain, or 
advantage paid to an officer, although it does not include the legitimate reimbursement ofexpenses. 
Attorney General Opinion DM-55 (1991); see Irwin Y. State, 177 S.W.2d 970 (Tex. Crim. App. 
1944); see generally Attorney General Opinion MW-450 (1982). Even a token payment of $10 per 
meeting constitutes an emolument. ’ Willis Y. Potts, 377 S.W.2d 622 (Tex. 1964); see Attorney 
General Opinion JM-1266 (1990). Since the $30 flat rate per diem created by statute exists apart 

‘While the term “‘per diem” in some contexts has come to connote reimbursed meal expenses, the daily $30 
payments in question clearly constihlte compensation for services, and thus an “emolument” under article XVI, section 
40. 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq1094.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm055.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/jm1266.pdf
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from the reimbursements provided, there can be no question that the $30 per day payment is in 
excess of actual expenses. Any payment received in excess of actual expenses constitutes an 
“emolument.” Letter Opinion Nos. 95-001 (1995) 93-033 (1993). 

We conclude that a member of the Board of Physical Therapy Examiners holds an “office 
of emolument,” and thus may not simultaneously serve as a county clerk. Furthermore, qualification 
for and acceptance of a second office operates as an automatic resignation from the first office. 
Pruitt v. Glen Rose Indep. Sch. Disk, 126 Tex. 45, 84 S.W.2d 1004 (1935). In the situation you 
pose, if the member of the Board of Physical Therapy Examiners accepts the office of county clerk, 
she will thus automatically relinquish her position on the board. 

A member of the Texas Board of Physical Therapy Examiners holds an 
“offrce of emolument,” and is thus prohibited by article XVI, section 40, of 
the Texas Constitution from simultaneously serving as a county clerk. 

Yours very truly, 

Deputy Chair 
Opinion Committee 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo95/lo95-001.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/lo93/lo93-033.pdf
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General Dan Morales 
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P.O. Box 12548 
Austin, Texas 78711-2548 
ATTN: Opinion &nmittee 

Re: Wkther a board member may concurrently serve as a county c&k. 

The purpose of this letter is to request an opinion from your office concerning a member of the 
Texas Board of Physical Therapy Examiners holding an elective office while continuing to serve 
as a member of the Physical Therapy Board. 

Specifically, this board member is seeking election as a county clerk, a position that will pay her 
remuneration for her services. As a member of the Physical Therapy Board, this board member 
does not receive any compensation for her services on the Board. This hoard member does 
receive reimbursement for travel expenses under Section 2A of the Board’s Practice. Act. 

Please advise ifthis board member may continue to serve as a board member while concurrently 
holding the elective office of county clerk should she be elected to such position. 

Thank you for your consideration of this request for an opinion from your office. Please contact 
me if you should require any further-information concerning this matter. 

Sincerely, 

/ 
John Maline 
Executive Director 

cc: Mr. Frank Knapp, General Council Division, OAG 


