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Dear Mr. Curry: 

Local Government Code section 351.0415(a) permits a county sheriff to contract with 
another person to operate the county jail commissary. Subsection 351.0415(b)(3) requires the 
sheriff to “accept new bids to renew contracts of commissary suppliers every five years.” You ask 
whether subsection (b)(3) applies to a contract to operate the commissary. We conclude that it does. 
Given the answer to your first question, we do not answer your second question, which is contingent 
upon a negative answer to the first question. 

While a sheriff may choose to operate jail commissaries in sheriffs department facilities 
him- or herself, you explain that the Tarrant County Sheriff has opted to contract with a private 
vendor to operate commissaries in all facilities ofthe sheriffs department. The private vendor buys 
all the commissary’s inventory and provides trained personnel to “service the commissary cart 
equipment.“’ From the documents you submitted with your request, it appears that the arrangement 
between the sheriff and the private vendor currently operating the commissaries began in July 1994 
and extends into February 2001. IfLocal Government Code section 351,0415(b)(3) applies to this 
arrangement, however, the sheriff must accept new bids for the contract by 1999. 

We turn now to the statute about which you ask, Local Government Code section 35 1.0415. 
Subsection (a) permits a county sheriff to operate or to contract with another person to operate a 
commissary for the use of county jail prisoners. The sheriff must, under subsection (b)(3), “accept 
new bids to renew contracts of commissary suppliers every five years.” 

In essence, you ask whether a commissary supplier for purposes of subsection (b)(3) includes 
a commissary operator, when the operator is not the sheriff. Conversely, your question suggests that 
subsection (b)(3) applies only when a sheriff who operates the commissary him- or herself must 
contract with individual suppliers of inventory. 

‘Commissary Service Agreement between Tamant County Sheriffs Dep’t and Mid-States Servs., Inc. 1 9 
(Jan. 12, 1997). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq1093.pdf
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We believe subsection (b)(3) requires a sheriff to accept new bids on a contract to operate 
the commissary every five years. As you suggest, a vendor who operates a commissary under 
section 35 1.0415(a) supplies all of the commissary inventory. Additionally, a contrary interpretation 
of subsection (b)(3) would, we think, contravene the legislature’s intent. In our view, the legislature 
intended subsection (b)(3) to require the sheriff to pursue the most cost-effective arrangement every 
five years, ultimately benefitting county purposes? This intent must encompass a contract between 
a sheriff and a vendor who supplies only certain items for sale in the commissary as well as a 
contract between a sheriff and a vendor who, as operator of the commissary, supplies all of the items 
for sale in the commissary. 

Given our conclusion that Local Government Code section 351.0415(b)(3) applies to a 
contract to operate the sheriffs department’s commissaries, we need not respond to your second 
question, As you phrase the question, it requires an answer only if we conclude that subsection 
(b)(3) does not apply to a contract between a sheriff and the commissary operator.’ 

SUMMARY 

Local Government Code section 351,0415(b)(3) requires a county sheriff 
to accept new bids on a contract to operate a commissary for the use of 
county jail prisoners every five years. 

Yours very truly, 

Kbberly K. Oltrogge 
Assistant Attorney General 
Opinion Committee 

*See Local Gov’t Code $35 1.0415(c) (restricting sheriff’s use of commissary proceeds). Unfortunately, we 

found no helpful legislative history clarifying Local Government Code section 351.0415(b)(3). 

‘You ask, “If the answer to 1. is no, then the second question is: Does the bidding requirement of 
5 351.0415(b)(3) of the Code require the outside supplier who is operating the commissary to accept bids from his 
supplier to purchase goods sold in the jail commissary?” 


