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Dear Senator Patterson: 

You have requested our opinion as to whether a retired military officer may carry a firearm 
under the provisions of the concealed handgun licensing law, Government Code, chapter 411, 
subchapter H, as amended in 1997 by House Bill 2909, Act of June 1, 1997,75th Leg., R.S., ch. 
1261,§ 13,1997 Tex. Gen. Laws 4766,477l. 

Prior to 1997, section 28 of article 4413(29ee), V.T.C.S., provided, in relevant part: 

Sec. 28. HONORABLY RETIRED PEACE OFFICERS.’ 

(a) A person who is licensed as a peace officer under chapter 415, 
Government Code, and who has been employed full-time as a peace officer 
by a law enforcement agency may apply for a license under this article on 
retirement. The application must be made not later than the first anniversary 
after the date of retirement. 

. . . 

(g) A retired criminal investigator of the United States who is designated 
as a “special agent” is eligible for a license under this section. 

The 75th Legislature amended subsection (g) to read as follows: “A retired offkef of the United 
States who was eligible to carry a firearm in the discharge of his official duties is eligible for a 

‘Article 2.12 of the Code of Criminal Procedure defmes who are peace officers. 

‘Article 2.122 of the Code of Criminal Procedure, in listing twelve categories of federal officers who “shall 
not be deemed peace officers, but shall have the powers of arrest, search and seizure as to felony offenses only under 
the laws of the State of Texas,” continues to describe such persons as “criminal investigators of the United States.” 
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license under this section.” You ask whether the word “officer” in the amended version of 
subsection (g) may apply to a military officer.3 

The new language of subsection(g) was not added in either the House or Senate committee 
that considered House Bill 2909. Rather, it was offered and adopted as one of a series of floor 
amendments on May 27, 1997. Nothing in the Senate Journal nor in the audio tapes of the 
proceedings indicates that any explanation was offered for the amendment, nor was the matter 
debated; and this seems rather odd. For if the word “officer” is read to apply to every retired military 
officer, avery largenumber ofindividuals would automatically become eligible to carry a concealed 
handgun under the less-than-stringent procedures of Government Code section 411.199. 

“We ought not to give any legislative act a construction which will throw the law ‘into some 
degree of confusion,’ if it can be ascertained that the Legislature had fairly expressed any other 
purpose.” Trimmier v. Carlton, 296 S.W. 1070, 1074 (Tex. 1927). We believe it is fair to say that 
the word “officer” in the context of the amendment is ambiguous. The amended language before us 
still appears as a subsection of a section which is entitled “Honorably Retired Peace Officers.” It 
hardly appears reasonable to add an entirely new category of persons-persons who clearly are not 
encompassed within the term “peace officer”-to a section that details the procedures necessary for 
a retired peace oficer to obtain a license. Because of the ambiguity of the term “officer,” the total 
absence of evidence as to the legislative intent in this matter, and the magnitude of the change that 
an expansive construction of the term “officer” would effect, we do not believe it proper to construe 
the term “officer” in this context to include military officers. 

It is our opinion that a retired military officer may not be licensed to carry a concealed 
handgun under the provisions of Government Code, chapter 411, subchapter H, as amended in 1997 
by House Bill 2909. 

‘You do not indicate what you mean by “military” officer. We note, however, that title 10, subtitle A, of the 
United States Code relates to general military law and provides the following deftitions: “[t]he term ‘military’ refers 
to any or all ofthe armed forces,” 10 U.S.C. @ 601(8); “[t]he term ‘amed forces’ means the Army, Navy, Air Force, 
Marine Corps, and Coast Guard,” 5 101(a)(4); “offker” refers to a commissioned OI warrant officer; “commissioned 
officer” includes a commissioned warrant officer; and “warrant officer” refers to a person who holds a commission OI 
warrant in a warrant officer grade. 5 101(b)(l) - (3). 
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SUMMARY 

A retired military officer is not exempted from the statutory requirements 
imposed upon other licensees seeking to carry a concealed handgun under the 
provisions of Government Code, chapter 411, subchapter H. 

Yours very truly, 

V 
Rick Gilpin 
Deputy Chief 
Opinion Committee 


