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Dear Commissioner Ashworth:

- You ask our opinion as to whether a member of a governmental body subject to
the Open Meetings Act (the "act"), V.T.CS. anticle 6252-17, may review the tape
recording of a closed meeting in which the individual participated. You state that the
individual in this case is a community college trustee. We conclude that the act does not
prohibit such an individual from reviewing the tape recording.

Under the act, every governmental body subject to the act must open all of its
regular, special, or called meetings to the public, except as permitted in the constitution or
in the act itselft V.T.C.S. art. 6252-17, §2(a). Section'2 of the act permits a
governmental body subject to the act to exclude the public from portions of a meeting at
which the members of the body discuss certain subjects. See, e.g., id. § 2(f), (g), (h), (),
(m). With one exception not relevant here, section 2A of the act requires a governmental
body, when it meets in a closed meeting, to keep a certified agenda or tape recording of
the proceedings.! Id. § 2A(a), (d).

Section 2A(c) expressly permits a governmental body to release to the public a
certified agenda only upon court order in an action brought under the act. Previously, the
attorney genera!l has concluded that section 2A of the act uses "certified agenda” and "tape
recording” interchangeably. See Attorney General Opinion JM-1071 (1989) at 2; Open
Records Decision No. 495 (1988) at 3 n.1. Thus, although section 2A(c) of the act
discusses the release of a certified agenda, the same provision applies to the release of a
tape recording of a closed meeting. Section 2A(h) prohibits any person from knowingly
releasing to the public a certified agenda or tape recording except in compliance with a
court order.

ISection 2A(a) excepts from the requirement of keeping a certified agenda closed meetings at
which a governmental body consults with its attorney pursuant to section 2(c) of the act.
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Section 2A(c) and (h) of the Open Meetings Act refers to release of a certified
agenda or tape recording of a closed meeting only in terms of release o the public. See
Attorney General Opinion JM-995 (1988) at 6. In our opinion, a member of a
governmental body who participated in a closed meeting may review the certified agenda
or tape recording of a closed meeting without such review constituting a release to the
public. Furthermore, such review of the certified agenda or tape recording of a closed
meeting would not, by itself, compromise the confidentiality of a properly convened closed
meeting. Thus, we do not believe that the act precludes a member of a governmental body
from reviewing the certified agenda or tape recording of a closed meeting in which the
member had participated.

We note, however, that, in the context of the act, the purpose of a certified agenda
or tape recording of a closed meeting is to provide evidence in the event of litigation in
which a person alleges that the governmental body violated the act. See V.T.C.S. art.
6252-17, § 2A(e), (h). The governmental body is obligated to preserve the certified
agenda or tape recording for at least two years after the date of the closed meeting. See
id §2A(f);, see also Penal Code §37.10 (prescribing penalties for tampering with
government record). Given the purpose of the certified agenda or tape recording, and
given the governmental body's statutory duty to preserve the certified agenda or tape
recording as evidence in the event of litigation, we believe that each governmental body is
authorized to decide for itself whether to permit a member who has participated in a
closed meeting to review the certified agenda or tape recording of that meeting as well as
the procedure for allowing such a review. Should a governmental body choose to adopt
such a procedure, it should do so in an open meeting.2 See V.T.C.S. art. 6252-17, §2
(listing circumstances in which governmental body may conduct closed meeting).

In addition, the Open Records Act, V.T.C.S. article 6252-17a, does not prohibit a
member of a governmental body from reviewing a certified agenda or tape recording of a
closed meeting in which the member participated. Although section 3(a)(1) of the Open
Records Act normally requires that a governmental body withhold from required public
disclosure 2 certified agenda or tape recording of a closed meeting (see Open Records
Decision No. 495 (1988) at 3), the Open Records Act has no provision that would
preclude members of a governmental body from internally reviewing nonpublic
information. See Open Records Decision No. 468 (1987) at 3-4.

24 governmental body must act as a body at a properly called meeting of which all members have
notice. Webster v. Texas & Pac. Motor Transp. Co., 166 S.W.2d 75, 76-77 (Tex. 1942).
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Neither the Open Meetings Act, V.T.C.S. article 6252-17, nor
the Open Records Act, V.T.C.S. article 6252-17a, precludes a
governmental body from releasing to a member of the governmental
body the certified agenda or tape recording of a closed meeting in
which the member participated. @ A governmental body may
implement a procedure for providing access to the certified agenda
by a member of the governmental body, and should do so in an open

meeting.
Very truly yours, é
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DAN MORALES
Attorney General of Texas
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First Assistant Attorney General

MARY KELLER
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RENEA HICKS

State Solicitor
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Chair, Opinion Committee
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