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Dear Mr. Driscoll: 

Opinion No. DM-250-A 

Re: Correction of summary of Attorney 
General Opinion DM-250 (1993) (RQ-915) 

It has recently been brought to my attention that certain language in the summary 
of Attorney General Opinion DM-250 may not accurately reflect the conclusion reached in 
the text of the opinion and may be misleading. 

In response to your second question concerning the fees that may be charged if 
service of process by registered or certified mail is made by the clerk of the justice court, 
we state in Attorney General Opinion DM-250 as follows: 

We think [that] ‘all other processes and procedures in a civil 
matter in a justice court’ under section 118.122 includes service of 
process by registered or certified mail in civil cases. We therefore 
conclude that pursuant to sections 118.121 and 118.122 of the Local 
Government Code, service of process by mail is a ‘service rendered 
before judgment’ that is included in the $15.00 filing fee established 
for a civil matter in justice court. 

Attorney General Opinion DM-250 (1993) at 3. 

In the summary, we state that: “Pursuant to sections 118.121 and 118.122 of the 
Local Government Code, the justice court clerk may charge a fee of $15.00 for service of 
process by registered or certified mail . . .” Id. at 5. 

We agree that the quoted language does not accurately reflect the conclusion 
reached in the text of the opinion and is misleading and, accordingly, revise the summary 
to read as follows: 

SUMMARY 

Pursuant to rule 536 of the Texas Rules of Civil Procedure, the 
clerk of a justice court must serve citation by mail or publication if 
asked to do so. Rule 536 of the Texas Rules of Civil Procedure 
permits any sheriff, constable or any person authorized by law or any 
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person authorized by court order who is at least eighteen years old to 
serve process in justice cases by registered or certified mail. Rule 
116 authorizes service by publication in justice court cases by the 
sheriff or any constable of any county in Texas or the clerk of the 
court in which the case is pending. Pursuant to sections 118.121 and 
118.122 of the Local Government Code, the justice court clerk m 

The iustice court clerk may charge a fee of $15.00 for filine the case. 
not charge a fee for service of orocess bv certified or registered mail; 
however, the justice court clerk may collect advance payment for the 
expense of postage for serving process by mail unless another statute 
exempts the party from paying such costs. [Emphasis added.] 
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