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Dear Dr. Levy: 

You have asked this office a series of questions concerning the authority of the 
Board of Medical Examiners (the “board”) to regulate hyperbaric oxygen therapy. As we 
understand it from the materials you have presented to us, hyperbaric oxygen therapy 
involves placing a patient, usually for a period of ninety minutes, in a chamber filled with 
100% oxygen the atmospheric pressure of which has been increased, generally to 2.4 
atmospheres absolute pressure. 

You first ask us whether the board has the authority to determine whether 
hyperbaric oxygen therapy is the practice of medicine for the purposes of the Medical 
Practice Act. We conclude that it does. 

The Medical Practice Act (the “act”), article 4495b, V.T.C.S., gives the board 
broad powers to regulate the practice of medicine. In section 1.02(2), the legislature 
declares that the board “should remain the primary means of licensing, regulating, and 
disciplining the individual physicians and surgeons who are licensed to practice medicine.” 
The phrase “[plracticing medicine” is defined by section l.O3(a)(12) of the act as follows: 

A person shall be considered to be practicing medicine within this 
Act: 

(A) who shall publicly profess to be a physician or surgeon and 
shall diagnose, treat, or offer to treat any disease or disorder, mental 
or physical, or any physical deformity or injury by any system or 
method or to effect cures thereoc or 

(B) who shall diagnose, treat, or offer to treat any disease or 
disorder, mental or physical, or any physical deformity or injury by 
any system or method and to effect cures thereof and charge 
therefor, directly or indirectly, money or other compensation. 

This definition of the practice of medicine seems to us sufficiently broad to include 
hyperbaric oxygen therapy. Such therapy would certainly appear to be a “system or 



Bruce A. Levy, M.D. - Page 2 (DM 423) 

method” designed to “treat [a] disease or disorder, physical deformity or 
injury. ” V.T.C.S. art. 4495b, $ 1.03(12). This conclusion is further supported, in our 
view, by the rather limited amount of case law referring to hyperbaric oxygen therapy, by 
section 3.06(d)(l) of the act, and by Thompson v. Texus Stufe Board of Medical 
Examiners, 570 S.W.Zd 123 (Tex. Civ. App.--Tyler 1978, writ refd n.r.e.). 

Our research has identified a total of twenty-two American cases referring to 
hyperbaric oxygen therapy in the last nineteen years. See, e.g., Roberts v. Lowry, 673 So. 
2d 1323 (La. Ct. App. 1996); Wilkerson v. Preluts@, No. 66263, 1996 WL 192052 (MO. 
Ct. App. 1996); Keefe v. Shalula, 71 F.3d 1060 (2d Cu. 1995). While the question of 
whether this therapy constitutes the practice of medicine is not squarely presented by these 
cases, they indicate that hyperbaric oxygen therapy generally is regarded as a medical 
procedure. 

Moreover, Texas law provides that the board may determine whether particular 
procedures constitute the practice of medicine. Section 3.06(d)(l) of the act expressly 
states that “[t]he board may determine whether or not an act constitutes the practice of 
medicine. . . .” See Mitchell v. Amarillo Hosp. Disi., 855 S.W.2d 857, 874 (Tex. App.- 
Amarillo 1993), cerf. denied, 115 S. Ct. 510 (1994). Additionally, in Thompson, two 
physicians argued that the board had no right to revoke their licenses to practice medicine 
for permitting unlicensed persons to perform acupuncture on their premises. They argued, 
infer uliu, that the board was without authority to define acupuncture as within the 
practice of medicine. This contention the court rejected out of hand: “In our opinion 
acupuncture is properly included within the practice of medicine.” 570 S.W.Zd at 127. It 
tiuther held the board’s exercise of this authority to be a valid exercise of the police power 
of the state: 

The statutes in question and the actions of the Board clearly 
have a real and substantial relation to the object sought to be 
attained. The State seeks to protect the general health, safety and 
welfare of all its citizens through the actions of its Board of Medical 
Examiners. By requiring only licensed physicians to administer 
acupuncture treatments, the Board fUlfilled its duty to the people of 
this State to insure as best it can the competency of those practicing 
medicine. 

Id. at 128-29. 

Accordingly, based on the broad statutory definition of the practice of medicine, 
the express statutory authority provided in section 3,06(d)(l), the holding of Thompson, 
and our reading of those cases which discuss hyperbaric oxygen therapy, we conclude that 
the board has the authority to determine that the administration of such therapy is the 
practice of medicine. 

Your second question is whether, having determined that hyperbaric oxygen 
therapy is the practice of medicine, the board may regulate the perfotmance of such 

p. 2358 
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therapy. Again, our answer is a&native. Section 2.09(a) of the act reads, in pertinent 
part: 

The board may make rules, regulations, and bylaws not inconsistent 
with this Act as may be necessary for . . the regulation of the 
practice of medicine in this state . 

This broad grant of discretionary rule-making authority is in our view sufficient to permit 
the board to make rules concerning the regulation of hyperbaric oxygen therapy. 

You next ask whether the board’s authority is sufficiently broad to permit rules 
which, limit the abiity of physicians to delegate performance of such therapy or establish 
standards for supervision of such therapy when a delegation has been made. We think 
that, generally speaking, the board has sufficient authority to adopt such rules. Physicians 
in Texas may prescribe treatment and delegate its administration to others. T&o v. 
Texas, 703 F.2d 823, 827 (5th Cir. 1983), afd in part, rev’d in part on other grounds, 
468 U.S. 883 (1984). Section 3.06(d)(l) ofthe act a&us that 

a person licensed to practice medicine shah have the authority to 
delegate to any qualitied and properly trained person or persons 
acting under the physician’s supervision any medical act which a 
reasonable and prudent physician would find is within the scope of 
sound medical judgment to delegate. 

However, under section 3.06(d)(l), the board has the power to determine “‘whether or not 
an act constitutes the practice of medicine . and may determine whether any medical act 
may or may not be properly delegated by physicians.” Accordingly, physicians’ powers to 
delegate a procedure such as this may be limited by rule as a part of such a determination. 

Finally, you ask whether the administration of hyperbaric oxygen therapy is ‘within 
the scope of independent practice of a licensed Texas podiatrist.” If it is, the board may 
not regulate the podiatrist’s practice of it, since the board’s powers derive from the act, 
which by its own terms does not apply to “duly licensed podiatrists who confIne their 
practice strictly to podiatry as defined by law.” V.T.C.S. art. 4495b, $3.06(b)(5). 

The practice of podiatry is governed by chapter 11 of title 71, V.T.C.S., articles 
4567 through 4576. The definition of podiatry offered by articles 4567(a) and 4567b is as 
follows: 

Any person shah be. regarded as practicing podiatry within the 
meaning of this law, and shall be deemed and construed to be a 
podiatrist, who shall treat or offer to treat any disease or disorder, 
physical injury or deformity, or ailment of the human foot by any 
system or method and charge therefor, directly or indiiectly, money 
or other compensation. 
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Whether hyperbaric oxygen therapy may constitute the practice of podiatry 
depends, therefore, on whether it is a “system or method” which may be used to treat “any 
disease or disorder, physical injury or deformity, or ailment of the human foot.” In our 
view, the answer to such a question would depend upon the resolution of factual questions 
concerning, for example, the value and appropriateness of such therapy in treating the 
human foot which we cannot answer in the opinion pr0cess.t However, if the answer is 
a&native, then the board cannot regulate the practice of hyperbaric oxygen therapy by a 
licensed podiatrist. Such regulation would by law be within the purview of the State 
Board ofPodiatric Medical Examinerss V.T.C.S. art. 4568(i). 

2It is our understanding, based upon a brief prepsred by the Beard of Podiatric Medical 
Examiners, that that body does take the view that this therapy is within the practice of podiatry. It has 
acmrdingly drafted a proposed mte remthing that podiatrists pmctictng the thempy mmzt follow the 
goideliiea of the Undersea and Hyperbaric Medical 8eciety (‘UBM8”), rmrst practice the tkmpy in a 
hospitalsettin&andmustcomplctcaanrrscoftrainingrrcogaizcdbythcUHMSandbcartifiedas 
competent by tbat training agency. 

p. 2360 
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SUMMARY 

The Board of Medical Examiners has the authority to determine 
whether hyperbaric oxygen therapy constitutes the practice of 
medicine, the power to regulate the performance of such therapy, and 
the power to make rules which knit the abiity of physicians to 
delegate performance of such therapy or which establish standards 
for supervision of such therapy when a delegation has been made. 
Whether hyperbaric oxygen therapy is within the practice of podiatry 
depends upon the resolution of factual questions. However, if hyper- 
baric oxygen therapy is within the practice of podii, its practice by 
podiatrists is regulated by the Board of Podiatric Medical Examiners, 
not the Board of Medical Examiners. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 
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