
ADVISORY BOARD OF ATHLETIC TRAINERS 

llCHlWest49thStreet 
Austin,Tcxa~78756-3183 

(512)459-2952 

September 17, 1991 

The Honorable Dan Morales 
Attorney General of Texas RECEWED 
P. 0. Box 12548 
Austin, Texas 78711 

Re: Request for opinion 

Dear General Morales: 

The Advisory Board of Athletic Trainers licenses and regulates 
athletic trainers in the State of Texas. Several issues have 
arisen concerning the scope of practice of athletic trainers, 
physical therapists, and emergency medical technicians. At its 
meeting on September 15, 199lthe board authorize? the filing of 
this opinion request relating to those issues. 

Questions 

1) Is an athletic trainer working in a physical therapy clinic 
required to follow the rules of the Texas State Board of Physical 
Therapy Examiners relating to physical therapy aides? 

2) May physical therapists or emergency medical technicians 
contract to perform services falling within the definition of 
"athletic trainer*'? 

Discussion 

. 1. 

The board received a copy of the enclosed July 2, 1991 letter from 
an investigator at the Texas State Board of Physical Therapy 
Examiners. The board disagrees with the conclusions of the 
investigator. 

The law relating to physical therapists is found at V.T.C.S., 
Article 4512e. The law requires that a physical therapist or a 
physical therapist assistant be licensed. There is no licensure 
for a physical therapy aide who is defined as a person receiving 
on-the-job training and on-site supervision from a physical 
therapist or physical therapist assistant. Section 6 of Article 
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4512e specifically exempts from the Act a licensee of another state 
agency performing health care services within the scope of the 
applicable licensing act or a physical therapy aide. 

The law relating to athletic trainers is found at Article 4512d. 
Under 91 an athletic trainer is a person "who, upon the advice and 
consent of his team physician carries out the practice of 
prevention and/or physical rehabilitation of injuries incurred by 
athletes". The law lists specific physical modalities which an 
athletic trainer may use. If an athletic trainer working in a 
physical therapy clinical setting is acting upon the advice and 
consent of his or her team physician, the athletic trainer would be 
exempt from the law relating to physical therapists because the 
trainer is working within the scope of his or her license. 

It is the understanding of the board that athletic trainers working 
in physical therapy clinics are not usually working under the 
direction of the team physician, but are working under the 
delegated authority of a licensed physician employed by the clinic. 
Individuals may work under the delegated authority of a physician 
under the Medical Practice Act, Article 4495b, V.T.C.S. As long as 
the requirements of the Medical Practice Act are met concerning 
delegated authority, a person performing acts undeGthe supervision 
of a physician would be acting under the physician's license and 
would be within the scope of the Medical Practice Act. Such a 
person comes within the exemption to the physical therapy law under 
the physician's license. See Attorney General Opfnion~ No. JM- 
421(1986). 

An athletic trainer working in a physical therapy clinic under the 
advice and consent of his team physician or under the delegated 
authority of a licensed physician would be exempt from the law 
relating to physical therapists. Therefore, such an athletic 
trainer can not be a physical therapy aide under that law or 
subject to the rules adopted under that law. An athletic trainer 
who is not working under the authority of a physician would not be 
exemot from the Dhvsical theranists law and could fall within the 
definition of a physical therapy aide. 

II. 

The board 
therapists 
preventive . 

has received complaints concerning licensed physical 
or emergency medical technicians contracting to provide . . ~~.~~ .~ emergency care sporting 

practices. %.l?%e'~ovision of emergent; care would ~eafrlsow~dr 
under the Health and Safety Code, Chapter 773 relating to emergency 
medical services in the case of emergency medical technicians or 
Article 4512e, 619(a)(5) as added by Acts 1991, 72d Legislature, 
Regular Session, Chapter 372 (House Bill 925) relating to physical 
therapists, it is the position of the board that State law does not 
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allow physical therapists or emergency medical technicians to 
perform preventive services for athletes at sporting events or 
practices. 

Athletic trainers provide preventive services of the type described 
on the first page of the attached document which was prepared by 
board members to describe an athletic trainer's usual practice. 
Such services are clearly not within the definition of "emergency 
medical services" or "emergency pre-hospital care" found in the 
Health and Safety Code, Section 773.003. 

Article 4512e, 919(a)(2) relating to physical therapy allows a 
licensed physical therapist to "treat a patient for an injury or 
condition that was the subject of a prior referral" under certain 
conditions. The preventive services described herein are not the 
treatment for an injury or condition that was the subject of a 
prior referral, therefore, that language would notallow a physical 
therapist to perform preventive services for athletes at sporting 
events and practices. 

Section 19(a)(4) states that a licensed physical therapist "may 
provide physical assessments or instructions to an asymptomatic 
person without the referral of a physician, dentist, chiropractor, 
podiatrist, or other licensed health-care personn@". The issue is 
whether this paragraph would allow all preventive services to be 
performed by a physical therapist at sporting events and practices. 
This language does not appear to encompass such hands-on preventive 
services described in the attachment relating to taping, 
application of protective devices, and heat and cold illness 
prevention. It may allow a physical therapist to perform physical 
examinations and screening procedures and provide instructions as 
to preventive procedures the athlete may implement. 

Conclusion 

In conclusion, it is the position of the board that a athletic 
trainer working in a physical therapy clinic is not subject to the 
law relating to the licensing and regulation of physical therapists 
unless the trainer is not within the definition of Article 4512d, 
91 or is not under a physician's delegated authority. Emergency 
medical technicians may not provide any preventive services to 
athletes at sporting events or practices and physical therapists 
may not perform most preventive services for athletes at sporting 
events or practices. 
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If you have any questions concerning this request, please contact 
Linda Wiegman, Office of General Counsel of the Texas Department of 
Health, at (512) 458-7236. Thank you for your attention to this 
matter. 

Sincerely, 

Q 
s.'ic*w 

ames Glenn "Ken" Murray 
Chairman, Advisory Board of Athletic Trainers 


