
BEmE A. WARNOCK 
COU”T”A”DITOR 

400 S. NELSON 
FORT STOCKTON, TEXAS 79735 

91513363551 
February 11, 1992 

Madeleine B. Johnson 
Chair, Opinion Committee 
Office of the Attorney General 
P. 0. Box 12548 
Austin, Texas 78711-2548 

Dear Ms. Johnson: 

(RR89 

I respectfully request an opinion from your committee on the 
grounds that: the county attorney would not get involved in the 
issues 
believes 

outlined in my original request; the district attorney 
that the bidding statutes do not apply to a 

lease-purchase of a computer system; neither does he believe that 
the $lO,OOO.OO bidding statute limit for purchases applies to our 
county (our court has not publically found it to be in our best 
interest to raise that limit to $15030.00). I disagree with him 
on all counts. I also believe his opinions conflict with former 
opinions of the Attorney.General*s Office. 

MY request for an opinion meets the requirements of the provisions 
in section 41.007 of the Texas Government Code. 

SinceJely yours, \ 

//?&-7&A&*) 
Bettye A. Warnock 



400 S. NELSON 
FORT STOCKTON, TEXAS 79735 

915/X39-3551 

January 24, 1992 

Opinion Committee J42292 

Office of The Attorney General of Texas 
P. 0. Box 12548 

(' '-! 

Austin, Texas 78711-2548 

Dear Committee Members: 

During the 1992 budget process the Pecos County Commissioners 
Court refused a Justice of the Peace's request for a $10,000.00 
appropriation for a computer. They did approve a $4,000.00 line 
item for equipment. In December of 91 she ordered and had 
installed a computer system that includes software, hardware, and 
a three year maintenance agreement. The maintenance agreement is 
priced at $2,400.00 per year. The county judge signed an 
equipment lease for a term of 36 months that agrees to pay 
$4,668.00 yearly in advance. At the end of the lease, a payment 
of $1.00 will make the equipment the property of the county. The 
lease was not authorized by the court and the contract was not 
drawn up by the county attorney. The total amount of this 
lease-purchase' is $14,005.00 and includes the three years 
~maintenance cost of $71200.00. The first year's payment is 
$4,668.00 and as I stated the J P has $4,000.00 in her budget for 
equipment. In addition there was no court authorization, and 
bids were not taken. 

In April of this year, the Commissioners Court recorded in their 
minutes, an order that limits their "non-bid" purchases to 
$5,000.00 instead of $lO,OOO.OO. 

I believe the 
in violation 
order. 

Please advise 

contract was unauthorized and that the purchase was 
of the bidding statutes, not to mention the court's 

if this claim can be allowed. The court is now 
considering paying for the hardware and the software for a 
settlement price of $9,550.00 and then enter into a separate 
agreement for the maintenance at $2,400.00 per year. This would 
make this purchase cost the taxpayers of this county $16,750.00. 
To me this seems to be separating the components to avoid the 
bidding requirements. 



I have referred to the Local Government Code and to the Hart 
Graphics publication of all the Attorney General's opinions. I 
have also talked to the Comptroller's office, to your office, to 
other auditors, to the Texas Association of Counties, and to Bill 
Hicks, publisher of the Information Guide On County Government. 
The county attorney does not want to get involved and a district 
attorney believes the statutes allow purchases of up to 
$50,000.00 before bids have to be taken. 

I respectfully request you help me solve this problem by giving 
me a legal opinion. 

~'l3ettye A. Warnock 


