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Austin, Texas

RE: Peace Officer Exception under Section 3({a){3) of the Act

Dear General Morales:

This 1is to request a legal opinion from your office concerning the extent to
which full-time peace officers are exempt from the requirements of the Texas
Board of Private Investigators and Private Security Agencies Act ("Act"),
Article 4413(29bb}, Tex. Rev. Civ. Stat.

Section 3(a}{3) of the Act provides as follows:

(a) This Act does hot apply to:
(3) a person who has full-time employment as a peace
officer as defined by Article 2.12, Code of Criminal
Procedure, who receives compensation for private
employment on an individual or an independent contractor
basis as a patrolman, guard, or watchman if such person 1is:
(A} employed in an employee-employer relationship; or
(B8) employed on an indivigual contractual basis;
(C) not in the employ of another peace officer; and

(D) not a reserve peace officer;

an equs} oppottunity employer



Our Board has interpreted this provision to mean that a full-time peace officer
may receive part-time employment as a guard directly employed by the person or
business entity that receives the guara services and such peace officer will be
exempted from the provisions of the Act. If the peace officer is employed by an
intermediary or intervening party such as a guard company which contracts with
the security recipient, the Board has considered such employment to vitiate the
employee-employer relationsip or the employment on an individual basis required
under section 3 {a)(3)A) or (B). In such situations, the Board has held that
the peace officer exception does not apply and required the peace officer to
register with the Board as a noncommissioned security officer as required by the
provisions of section 32(a} of the Act. In fact, the duty to register the peace
officer falls on the contract guard company under Bopard rule 451.7.

Recently a contract guard company has contested our interpretation of section
3(al3}) as it applies to full-time peace officers employed by the contract yuard
company, and our requirement that such peace officers be registered with the
Board,

We request your office issue a legal opinion as to the applicability of section
3(al(3) to employment of full~-time peace officers as guards by contract guard
companies when the entity receiving the guard services is not directly employlng
the peace officer. .

Thank you for your consideration of opur request.

Respectfully yours,

L.

Clema D. Sanders
Executive Director
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