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The Honorable Dan Morales 
Atttrney Genera! of Texs 
P. 0. Box 12548 
Austin, Texas 787 1 l-2548 

Re: Whether a school district which uses a bidding process for property insurance, 
though not required by Texas law, must comply with the requirements of the Texas 
competitive bidding law. 

Dear Dan: 

It is my understanding that Section 21.901 of the Texas Education Code governs when school 
districts must obtain contracts through competitive bidding. Texas Attorney General Opinion 
MW-342 (1981) asked whether insurance contracts purchased by school districts must be awarded 
through the competitive bidding process. The answer to this question was that these types of 
contracts were not required to be awarded through competitive bids. 

There is a school district which recognizes that they are not required to bid these types of 
contracts, but they have chosen to do so. As part of their routine, it appears that they review 
each bid and make a subjective evaluation as to which bid would best benefit the school district. 
Therefore, the school district does not necessarily take the lowest bit submitted. 

The question I seek to have answered is whether a school district which utilized the bidding 
process for insurance conuact purchase must comply with the legal requirements of the Texas 
competitive bidding law. 

Thank you in advance for your consideration in this matter. Please do not hesitate to contact 
Miss Patricia V. Martinez of my staff at 463-0125 if there are any questions. 

Sin yours, 

& , Sims 
BS/pvm 


