
STEVEN C. HILEIG 

August 29, 1995 

The Honorable Dan Morales 
Attorney General of Texas 
Supreme Court Building 
Austin, Texas 7871 l-2348 

RJ? Did Local Gov’t Code 5 158.001 as amended, properly allow Civil Service 
Commission to include Deputy Constables in definition of County employees? 

Dear General Morales: 

We request an opinion concerning the 1989 amendment to the Local Government Code, 

which stated that an “employee” is one “not authorized by statute to perform governmental 

functions involving an exercise of discretion in the person’s own right, unless the person is 

included by a local civil service rule adopted under the procedures outlined in Section 

158.009”. The highlighted portion appears to grant the local civil service commissions the 

power to include persons who exercise discretion in their own right (such as deputy constables) 

in regular civil service systems by adoption of a rule. 

1. Does the 1989 amendment to Texas Local Government Code § 158.001 allow deputy 

constables to be included in regular civil service by the adoption of a rule defining them as 



- “employee” 

2. Does the specific language excluding those authorized by statute to perform governmental 

functions involving an exercise of discretion in the person’s own right, override the general 

language allowing local civil service commissions to define covered employees? 

Discussion 

A. Deputy Constables Were Excluded From Coverage 

Texas Local Government Code 5 158.001, as amended in 1989, defines those covered 

by the County Civil Service Commission as follows: 

“Employee” means a person who obtains a position by appointment and who is 
not authorized by statute to perform governmental functions involving an exercise 
of discretion in the person’s own right, unless the person is included by a local 
civil service rule adopted under the procedures outlined in Section 158.009; or 
a person included in the coverage of a county civil service system as the result 
of an election held under Section 158.007. The term does not include a person 
who holds an office the term of which is limited by the constitution of this state. 

In 1977 your office focused on the portion of the statute that says an employee is one “not 

authorized by statute to perform governmental functions involving an exercise of discretion in 

the persons’s own right”. The Attorney General issued an opinion interpreting that language to 

mean that Sheriffs deputies were not covered under County Civil Service. Att. Gen. Op. H- 

985. That opinion relied upon two Texas Supreme Court opinions to distinguish “employees” 

from “public officers”. Green v. Stewart, 516 S.W.2d 133 (Tex. 1974); Aldine Indeu. School 

Dist. v. Standlev, 280 S.W.2d 578 (Tex. 1955). These decisions held that one is an officer 

rather than an employee if he exercises any sovereign function of government for the benefit of 

the public, largely independent of the control of others. a at 135. Based on Green, SUB& the 

Attorney General determined that Sheriffs deputies, by statute, exercise governmental functions 

independently of the control of the Sheriff, and therefore are not “employees” under the Civil 



Service definition. AK Gen. Op. H-985. That opinion also noted case law from other 

jurisdictions that held deputies with duties equal to those of the Sheriff’s (such as Constables) 

are not covered by civil service. 

Lie Sheriff’s deputies, Constable’s deputies are state licensed peace officers, with 

statutory duties. Tex. Code Crim. Proc. § 2.12(2). They exercise discretion in performing 

statutory duties such as warrantless arrests, separate and apart from any instructions by the 

Constable. Tex. Code Crim. Proc. 5 2.13; 14.01; 14.03; 14.04; 14.05. A recent Attorney 

General’s opinion confiied that deputy constables were to be treated like sheriffs deputies. 

Att. Gen. Gp. DM-338. Constable’s deputies, like Sheriffs deputies, did not meet the definition 

of “employee” for the County Civil Service system prior to the amendment in question because 

they are vested with sovereign functions of the government that involve an exercise of discretion 

in the person’s own right. See Murrav v. State, 67 S.W.2d 274, 276 (Tex. Crim. App. 1933). 

B. Rules of Construction Do Not Permit Inclusion of Deputy Constables 

The language of the 1989 amendment seems to grant the local civil service commission 

the right to include, as covered employees, persons authorized by statute to perform 

governmental functions involving an exercise of discretion in the person’s own right. The rules 

of statutory construction, however, create a different result. The primary rule of statutory 

construction is that the court must look to the intent of the legislature and must construe the 

statute so as to give effect to that intent. Union Bankers Ins. Co. v. Shelton, 889 S.W.2d 278, 

280 (Tex. 1993). The Court may not look beyond the words of the statute if the words are 

rational and unambiguous. Matter of Stone, 10 F.3d 285,289 (5th Cir. 1994). Whenever there 

is a conflict between a general and specific provision of a statute, however, the specific one 



prevails. Bexar Countv v. North East Inden. School District, 802 S.W.2d 854, 858 (Tex. App. 

-- San Antonio 1990, error denied). A broad clause in a statute is controlled by a restrictive 

clause in the same statute. Hammond v. Citv of Dallas, 712 S.W.2d 496, 498 (Tex. 1986). 

In the instant case, there appears to be a conflict between the restrictive clause in the 

definition of “employee”, and the broad clause that follows. First, the definition of employee 

is restricted to those not authorized to perform governmental functions in their own right. Then, 

the following clause appears to allow the local civil service commission to adopt a rule including 

those persons in the civil service coverage. 

The legislative history is also in conflict. Senate Bill 1006 amended Tex. Local Gov’t 

Code .$ 158.001 to allow the adoption of a rule redefining county employees. A review of the 

Committee’s bill analysis indicates that the bill did not intend to change the law restricting a 

person who exercises discretion from being defined as an employee for purposes of the civil 

service system yet the bill was intended to allow local civil service commissions to include 

deputy constables within the civil service system. Since the restrictive clause was not removed, 

it should be read as controlling over the broad clause. See Bexar County, 802 S.W.2d at 857. 

Conclusions 

1. Deputy Constables should be treated as “public officers” rather than “employees” for 

purposes of determining coverage under the County Civil Service system. Deputy Constables, 

like Sheriffs deputies, are peace offkers authorized by the State of Texas to perform 

governmental functions exercising their own discretion. As such, they do not qualify as 

“employees” under the restrictive clause of statute defining those covered by County Civil 

Service. 



2. The statute itself is in conflict, therefore the Court must look to the legislative history. 

The legislative history is itself in conflict, so the rules of statutory construction control. Having 

restricted the definition of employee, the legislature cannot in the next clause broadly grant the 

right to include those specifically excluded. These conflicts must be resolved in favor of the 

restrictive provision, excluding deputy constables from civil service coverage. 

Very truly yours, 

300 Dolorosa, Suite 4049 
San Antonio, Texas 78205 
Telephone (210) 220-2139 
Telecopier (210) 220-2151 
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