
June lo,1996 Opinion Committee 

The Honorable Daniel C. Morales 
Attorney General of Texas 
Price Daniel, Sr. Building ~~ 
209 West 14th Street, 8th Floor 
Austin, Texas 78701-1614 i- 

Dear Dan: i.. .< ~. ;‘;~,’ _ 

This office respectfully requests your opinion concerning whether the Texas Workers 
Compensation Facility [‘the Facility”] is subject to the maintenance tax surcharge under 
Texas Insurance Code Article 5.76-5 and the rules promulgated thereunder by the Texas 
Department of Insurance [“TDI”]. If you determine that the Facility is subject to the 
maintenance tax surcharge, I have additional questions regarding the extent to which the 
Facility may be due a refund. The answer depends to a large extent on whether the 
governing ruIe promulgated by TDI, found at 28 T. A. C. s1.411, is found to be valid. 

Background 

The Facility is a nonprofit unincorporated association of insurers created pursuant to 
Texas Insurance Code Article 5.76-2. The Facility was created to write workers’ 
compensation insurance in Texas for employers unable to obtain coverage through 
private insurance companies. 

The FaciIity replaced the Texas Workers Compensation Assigned Risk Pool as the 
insurer of last resort effective January 1, 1991. It, in turn, was replaced by the Texas 
Workers Compensation Insurance Fund [“the Fund”] on January 1,1994. To effectuate 
the replacement, the Legislature abolished the governing committee of the Facility as it 
existed on December 31, 1991, effective January 1, 1992, prohibited workers 
compensation insurance from being written through the Facility on or after January 1, 
1994, and required the Facility to contract with the Fund to assume aII claim liabilities by 
January 1,1999. The Fund and the Facility will co-exist until January 1,1999, while the 
Facility winds up its &i.mess. Act of Dec. 11, 1989, 71st Leg., Id C.S., ch. 1, 517.09(l), 
1989 Tex. Gen. Laws I, 117. Act of Aug 25,1991,72nd Leg., Id C.S., ch. 12,518.24(b), 
1991 Tex. Gen. Laws 252,362, as amended by Act of May 26,1993,73d Leg., R.S., ch. 885, 
58(b), 1993 Tex. Gen. Laws 3512,3515. 

The maintenance tax surcharge was enacted by the Texas I+$slature in 1991, and the 
revenues derived from it were pledged as security to guarantee payment of $300 million 
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in revenue bonds issued by the Texas Public Finance Authority [“TPFA”]. The bond 
issue financed the establishment of the Fund. 

The maintenance tax surcharge is set annually by the TDI pursuant to rule, 28 T. A. C. 
91.411, and it is among the taxes collected by the Comptroller of Public Accounts under 
Article 1.04D of the Insurance Code. 

The Facility provided workers compensation coverage for Texas employers from 1991 to 
1994 through servicing companies. The servicing companies issued the policies to 
rejected risks as the agent of the Facility, collected all premiums due, and paid all 
appropriate taxes on the premiums (including the maintenance tax surcharge). The 
Facility reimbursed the servicing companies for all payments made in correction with the 
policies issued on the Facility’s behalf. The Facility did not make direct payment of the 
maintenance tax surcharge to the State, but the Facility has been held to be the insurer 
with respect to the policies issued. lvlaintenance Grouu, Inc. v. Hartford Grouu, Inc., 895 
S.W.2d 816 (Texarkana Civ. App., 1995, writ ref.).~ 

The maintenance tax surcharge in issue was paid voluntarily and without dispute by the 
servicing companies, which were reimbursed by the Facility as required by the TDI’s 
rule, 28 T.A.C. §1.411(d). 

The Insurance Code, Article 5.76-5, sec. 10(d), authorizes each “insurance company” 
paying the maintenance tax surcharge to pass through the amount of the tax to each of 
its policyholders. Implementing this statute, the TDI rule (s1.411, subsequently adopted 
by the Comptroller in identical language as Comptroller’s Rule 3.804) authorizes each 
servicing company to recoup the maintenance taxes paid by passing the charge through 
to their policyholders, following the procedure set out in the rule, and requires the 
servicing compani&o remit the entire amount attributable to the charge, as collected, 
to the Facility. Copies of both the TDI rule and the identical rule adopted by the 
Comptroller after responsibility for collection of this tax was transferred to the 
Comptroller in 1993 are attached hereto as Appendices 1 and 2, respectively, for 
convenient reference. 

Of the total amount of $40,289,243 paid, the Facility states it has recouped from the 
servicing companies only $16,665,658. It states that it has been unable to recoup the 
remaining $23,623,585 for several reasons: 

a. In 1994, $4398,183 in surcharges was paid but unrecouped because the 
Facility was no%Kger writing insurance and no policies were written from 
which to recoup this money. The recoupment period was June 1, 1994 
through June 1,1995, and the Facility ceased issuing policies in December 
1993. 
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b. In 1993, $1,182,843 was unrecouped because the Facility was no longer 
writing insurance policies from which to recoup this money. The recoupment 
period was June 1,1993, through June 1,1994. Therefore, the Facility could 
not recoup the surcharges from January through May 1994, because there 
were no policies from which to recoup this money. Additionally, $7,361,622 
was tmrecouped because the Facility felt that if it sought full recoupment, the 
group of employers it was created to insure would not have been able to 
afford their policies. 

C. In 1992, $10,680,937 was unrecouped because the Facility apparently felt that 
if it sought full recoupment, the group of employers it was created to insure 
would not have been able to afford their policies. 

In 1992 and 1993 the Facility filed letters with TDI stating the method by which it 
proposed to recoup the surcharge (copies enclosed herewith as Appendix 3). 

Although the Facility originally requested that the Comptroller refund the full amount of 
all surcharges paid with respect to its policies of insurance, it has amended its request to 
state that it now only requests the refund of the amount it did not recoup, $23,623,585 
(see First Amended Reply to Position Letter, 4/22/96, enclosed herewith as Appendix 4). 

Facility‘s Position 

The Facility contends that it is not an “insurance company” and, therefore, the statute 
imposing the surcharge does not impose the surcharge on the Facility. It argues that the 
TDI rule, 28 TAC 51.411, which purports to impose the maintenance tax surcharge on the 
Facility, is invalid. It contends the tax was paid in error and should be refunded. To 
eliminate any question concerning its standing to claim the refund, since the tax was 
actmaRy remitted by the servicing companies, the Facility has obtained assignments of 
the right to refund from the servicing companies. 

The Facility has also filed an alternative claim for refund, statmg that, if it is held to be an 
“insurance company,” the statute nonetheless provides that insurance companies 
writing workers’ compensation insurance in Texas who cease writing business in the 
state will be relieved of the requirement to pay this tax (with respect to premiums on 
policies written earlier) “in any year in which the surcharge assessed against insurance 
companies continuing to write workers’ compensation insurance in this state is sufficient 
to-service the bond crbrtion.” Art. 5.76-5, $10. Since it ceased writing business 
(through the servicing companies) in December 1993, the Facility contends its right to 
refund with respect to 1994 is indisputable. 
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Comptroller’s Position 

This agency has, thus far, denied the claim for refund (see Position Letter dated 
November 1,1995, enclosed herewith as Appendix 5). The Facility has requested from 
this agency an administrative hearing. Since the Facility’s claims hinge upon 
interpretation of the Insurance Code and TDI rules, and given the potential impact of 
this matter upon TDI, the Facility, the Fund, and TPFA, as well as the servicing 
companies and other insurance companies writings workers compensation insurance in 
-this state, I believe it is necessary and appropriate that formal guidance be sought and 
obtained from your office. We intend to hold further administrative proceedings 
relating to this matter in abeyance pending issuance of your opinion. 

The holding in Maintenance Grout, Inc. v. Hartford Grouu. Inc., 895 S.W.2d 816 
(Texarkana Civ. App., 1995, writ ref.) that the Facility is the insurer suggests that any 
question of whether the Facility stands in the position of the “insurance company” for 
purposes of this tax may be settled. This case also supports the conclusion that the TDI 
rule requiring the Facility to pay the tax (through the servicing companies) was valid, 
and the Facility was liable for the tax until at least the end of December, 1993, when it 
ceased writing business in the state. 

The $300 million bond issue serviced by the maintenance tax surcharge was isssued and 
sold on the basis of a fiscal assumption that a surcharge paid by all Texas workers 
compensation insurers would pay the bonds. Article 5.76-5,55 authorized TPFA to 
issue the bonds, and in issuing the bonds TPFA made the following assertions: 

1. In its application for the bond review board approval, TPFA states that 
“[tlhe maintenance tax surcharge is required by H. B. 62 to be assessed 
and collects by [TDIJ for the Fund against all workers compensation 
insurers in the State of Texas on the basis of premiums written.” 
[Emphasis added.] 

2. Appendix C of the Bond itself contains projected gross workers’ 
compensation insurance premiums to be written in Texas from 1991 
through 2006. These premiums are to be the sources from which the 
maintenance tax surcharge are expected to be collected. Included in the 
projections are the Facility’s premiums. 

The bonds were approved by the Bond Review Board and the Attorney General of the 
State of Texas. Bonds&at-have been approved by the Attorney General and registered 
with the State Comptroller are incontestable as to their validity. Yoakum Count-v Water 

1 and Improvement District v. First State Bank, 449 S. W.2d 775 (Tex. 1969). If 
premiums paid on the Facility’s workers’ compensation insurance are exempted from 
the maintenance tax surcharge, the fiscal assumptions on which the bonds were issued 
will be undermined. 
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If the terms of Art. 5.76-5,510 have been met, the law relieved the Facility of liability for 
the tax effective January 1,1994, since it wrote no business after that date. The question 
is whether “the surcharge assessed against companies continuing to write workers 
compensation insurance in this state was sufficient to service the bond obligation” under 
terms of that statute. 

To our knowledge no licensed workers compensation insurer in Texas that has 
discontinued writing workers compensation policies in this state, other than the Facility, 
has made a claim of exemption from paying the surcharge while also claiming that the 
companies paying the surcharge had provided sufficient funds to service the bond 
obligation, so there is no precedent to aid in interpretation of this statute. There is, in 
fact, serious question whether the funds provided by the surcharge were sufficient to 
service the bond obligation for 1994, if the $4,398,183 sought by the Facility with respect 
to that year is somehow refunded. 

The fact that no other insurers have sought the exemption claimed by the Facility, based 
on their withdrawal from writing workers compensation policies in the state, may be 
due to the fact that the applicable statute and rules, cited above, appear to allow the 
insurer to fully recoup all such tax payments by passing them on to their policyholders. 
When the statute does not require the insurers to bear the burden of the tax themselves, 
they obviously have little incentive to claim exemption or refund. 

It is one thing for an insurer to prospectively claim an exemption from the surcharge on 
grounds that it is no longer writing such business, and quite another to claim a refund 
for past payments on such grounds. In the first instance, it would seem the insurer’s 
claim of exemption could be held in abeyance until such time as it is determined 
whether sufficient &mds are available to service the bonds. In this instance, where the 
tax was paid and a claim for refund has been filed, the surcharge collected with respect 
to 1994 has already been applied, and it appears no funds are available to pay a refund. 
Furthermore, if the amount paid on behalf of the Facility was subtracted from the total 
amount of the surcharge collected in 1994, it appears the funds available would not have 
been sufficient to service the bonds. [we will supply confirmation of this statement 
directly from TDI, which administers the funds derived from the surcharge and is 
responsible for servicing the bonds through depositions of TIN and Comptroller 
personnel taken in connection with the Comptroller’s administrative proceeding. 
Deposition excerpts will be furnished to your office as soon as they are available.] A 
letter to that effect from TDI’s Chief Accountant, Mr. Joe Meyer, dated May 20,1996, is 
attached as Appendix%?’ 

If a refund is to be paid to the Facility out of maintenance tax surcharge funds collected 
in the future, that would serve to increase the amount needed to meet the funding 
obligations of the surcharge, i.e., the rate of tax set for this purpose by TDI. As pointed 
out above, Article 5.76-5, 510(d) provides for the surcharge to be passed through to 
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policyholders. Thus, all workers compensation insurers and all policyholders have an 
interest in this question because there is no way to pay a refund to the Facility without 
substantially increasing the maintenance tax surcharge rates charged other workers’ 
compensation insurers, and those companies would in most instances pass the tax 
burden on to their policyholders. 

Requiring a refund to be paid long after the surcharge has been collected, remitted to 
TDI and applied to service the bonds would be a cumbersome process which would 
result in a shifting of the tax burden’in a manner never intended by the Legislature. 
Instead of being passed through on a timely basis to policyholders in the year 
immediately following the calculation and payment of the surcharge, it would have to be 
recouped from companies selling workers’ compensation policies several years after the 
fact and would be passed on to the policyholders of those companies. 

This office has not received any statements of position from the TDI, the TPFA, other 
insurers, or policyholders. We have received several written inquiries from servicing 
companies inquiring whether they should continue to remit the maintenance fax 
surcharge with respect to workers compensation premiums which they are continuing to 
collect on policies written on behalf of the Facility, and we have consistently advised the 
servicing companies that that they should continue remitting the tax. 

It is the view of this agency that the Facility and its servicing companies, like all other 
insurers writing workers compensation insurance, have a right to full recoupment of the 
maintenance tax surcharge by passing it through to their policyholders. Since it was the 
servicing companies that collected and remitted the tax in question, which the Facility 
now seeks to have refunded, it may be appropriate for the servicing companies to recoup 
the tax paid by passing it through to their policyholders in the manner provided in the 
statute and rules. If they have chosen not to recoup the tax from their policyholders, it is 
our view that such &cision does not give rise to a right to refund. 

We will make the entire file pertaining to this matter available to your office and will be 
way possible in the resolution of this matter. 

cc: Peter Potemkin, Executive Director 
Texas Workers’ Compensation Insurance Facility 


