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August 5, 1997 Opinion Committee 

The Honorable Dan Morales&J lr’-y q 1 1 /1 
Attorney General of Texas / 
P. 0. Box 12548 
Austin, Texas 78711 

Re: Attorney General Opinion No. DM-444 

- 
Dear General Morales: 

The purpose of this letter is to request a clarification or supplemental opinion with regard to 
Opinion No. DM-444, relating to the question of whether New Braunfels Utilities (NESU) is an 
agent of the City of New Braunfels and related questions. 

Municipally-owned public utilities (MOUs) have played an important part in providing 
services to the citizens of Texas, not only within the city owning and operating these systems, but 
also in the other cities and unincorporated areas served by MOUs. Opinion No. DM-444 leaves 
the inference that MOU property, purchased with utility system revenue, could be used for other 
[non-utility] municipal purposes or sold without compensating the ratepayers, inside and outside 
the city, who paid for and may be reliant on that property. 

While Opinion No. DM-444 states that Rep. Kuempel (who requested the opinion) did “not 
indicate that the property was purchased using bond proceeds or if it is part of the utility system,” 
the opinion concludes “that the city may use the property~at issue for a city library if it wishes, or 
sell the property if it wishes, even if the city’s use of the property is contrary to NBU’s desires.” 
The opinion is silent as to whether the city is required to repay the ratepayers, both inside and 
outside the city, for the value of the property paid for by such ratepayers. 

- 
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This leaves the question with respect, to which I wou!d request your clarification or 
opinion: 

Can property paid for by revenues of a municipal utility system under 
V.T.C.S. articles 11 l-l 118, or by bonds payable solely from such revenues, 
be diverted to other uses or sold by the city council of such city without 
compensation to the utility system and the ratepayers, inside and outside the 
city, who paid for the property? 

Thank you for your considering my request. 

- 

Sincerely, 

Steve Holzheauser 
Chair, House Committee on 
Energy Resources 

SH/mw 

- 


