
TEXAS DEPARTMENT OF LICENSING AND REGULATION 
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The Honorable Dan Morales RECEIVED via INTERAGENCY MAIL 

Attorney General of Texas 
P.O. Box 12548 AUG 18 19%' FILE # MI. - YI ;iJ3 -‘i‘ \ 

Austin, TX 78711 Opinion Committee l.D.#- 39>J 3 * 
Ann: OPINION COMMITTEE 

Re: Personnel Employment Services (PES) Act, Article 5221a-7 V.T.C.S. interpretation of 
“Management Search Consultant” definition 

Dear General Morales: 

The Texas Department of Licensing and Regulation, under Article 5221a-7 V.T.C.S., regulates 
Personnel Employment Services. 

Section 2(b) of Article 5221a-7 exempts Management Search Consultant firms from the bond and 
registration requirements under Section 7 of the Act. Your office has determined that Management 
Search Consultant firms are exempted from registration requirements, but not other regulatory 
aspects under Article 5221a-7. DM-36, 1991. 

Management Search Consultant firm is defined as: 

“a personnel service that is retained by, acti solely on behalf of, and is compensated only by 
an employer and that does not collect directly or indirectly any fee from an applicant on 
account of any service performed by the personnel service.” Section 1 (11) emphasis added. 

The “acts solely on behalf of the employer” appears to contradict the latter portion of the above 
definition. The “...on account of any service performed modifies “applicant,” therefore contemplates 
that some type of service will be provided to the applicant. 

Under situations where a personnel service is compensated solely by the employer, retained by the 
employer, but represents both the employer and applicant (provides services to an applicant), does 
that service fall under the definition of a Management Search Consultant entity? 

A majority of the entities who claim licensure exemption under Section 2(b) solicit applicants (job 
seekers) through advertising and are compensated only by the employer when an applicant is matched 
with the employer. Since finding employment inures to the benefit of the applicant, are such firms 
exempt from licensure under the Personnel Employment Services Act? 
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And, lastly, if the Management Search Consultant service negotiates a salary between the applicant 
and employer, must the service act solely on behalfofthe employer in order to claim exemption under 
Section 2(b)? 

Attached is the current version of Article 522la-7 and accompanying administrative rules 

Sincerely, 

G%if-++%44 
Tommy V. Smith 
Executive Director/Commissioner 

TVS/TL/dm 

Enclosures: Article 522 la-7 
16 T.A.C. Chapter 63 


