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As the designated Interstate Compact on Juveniles (ICJ) administrator for the state of 
Texas, I am requesting your opinion regarding the applicability of the sex offender 
registration law to juveniles adjudicated in other states and supervised in Texas 
pursuant to the provisions of the ICJ. 

A youth was adjudicated delinquent in California for conduct which would be considered 
Indecency with a Child in Texas. The youth was placed on probation in California and 
supervision was subsequently transferred to Texas through ICJ. The provisions of the 
ICJ provide that when supervision of a juvenile delinquent is transferred, 

[E]ach receiving state will assume the duties of visitation and of supervision 
over any such delinquent juvenile and in the exercise of those duties will be 
governed by the same standards of visitation and supervision that prevail for 
its own delinquent juveniles released on probation or parole. 

TX. Family Code, §60.002, Art. VII(b). A youth adjudicated delinquent in Texas for the 
offense of Indecency with a Child is required to register as a sex offender because an 
adjudication of delinquency for such an offense in this state is specifically included in 
the definition of a “reportable conviction or adjudication” for purposes of the sex 
offender registration program. Code of Crim. Proc., Art. 62.01(5)(G). However, 
although the definition of “reportable conviction or adjudication” specifically includes an 
out-of-state conviction for conduct covered by the substantive offenses which are 
subject to the sex offender registration program, it does not mention an out-of-state 
adjudication of delinquency for such conduct. C.Cr.Pro., Art. 62.01(5)(l). 
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Because the sex offender registration program does not include an out-of-state 
adjudication as a “reportable conviction or adjudication,” this youth has challenged the 
authority of the local probation officer to require him to register as a sex offender. We 
request your determination as to whether the “like supervision” mandates of the ICJ or 
the definitions of the sex offender registration program take precedence in this situation, 
as there are numerous youth in this state under courtesy ICJ supervision for conduct 
which is otherwise covered by the sex offender registration program. 

Questions or requests for additional information concerning this issue can be 
addressed to Pamela Smith, Staff Attorney, at (512) 424-6182. 
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cc: Ms. Vicki Spriggs, Director, Texas Juvenile Probation Commission 

Col. Dudley M. Thomas, Director, Texas Department of Public Safety 

Mr. Scott Ramsey, Attorney-at-Law 
3000 Smith 
Houston, TX 77006 


