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Dear Mr. Franz: 

You ask whether the State Board for Educator Certification (“the Board”) may have access 
to school districts’ appraisals of teachers and whether the Board may use these appraisals in 
approving educator preparation programs and certifying new teachers under sections 21.045 and 
21.048 of the Education Code. See TEX. EDUC. CODE ANN. $8 21.045 (Vernon Supp. 2003), 21.048 
(Vernon 1996). 

Subchapter B of chapter 2 1 of the Education Code establishes the Board “to recognize public 
school educators as professionals and to grant educators the authority to govern the standards of their 
profession,” id. 9 21.03 1 (a) (Vernon 1996), and provides that “[tlhe board shall regulate and oversee 
all aspects of the certification, continuing education, and standards of conduct of public school 
educators,” id. The Board is charged with proposing rules that, among other things, “provide for the 
regulation of educators and the general administration” of subchapter B and “specify the 
requirements for the issuance and renewal of an educator certificate.” Id. tj 21.041(b)(l), (4); 
see also id. 5 21.042 (State Board of Education’s authority to approve or reject rules proposed by 
the Board). In addition, in proposing rules under subchapter B, “the board shall ensure that all 
candidates for certification or renewal of certification demonstrate the knowledge and skills 
necessary to improve the performance of the diverse student population of this state.” Id. tj 
21.03 l(b). A school district may not employ someone as a teacher unless the person holds an 
appropriate certificate or permit issued by the Board, see id. 5 2 1.003(a), or a teaching permit issued 
by the school district, see id. 9 21.055 (“a school district may issue a school district teaching permit 
and employ as a teacher a person who does not hold a teaching certificate issued by the board”). 

Your questions involve the Board’s duties to approve educator preparation programs and to 
examine new teachers for certification. Section 21.045 provides that the Board shall propose rules 
establishing standards to govern the approval and continuing accountability of educator preparation 
programs “based on information . . . that includes: (1) results of the certification examinations 
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prescribed under Section 2 1.048(a); and (2) performance based on the appraisal system for beginning 
teachers adopted by the board.” Id. (j 21.045 (Vernon Supp. 2003). Under section 21.048(a), the 
Board “shall propose rules prescribing comprehensive examinations for each class of certificate 
issued by the board.” Id. 9 21.048(a) (Vernon 1996). The Board would like to use school districts’ 
appraisals of new teachers in carrying out these duties.* 

You ask as a threshold matter whether the Board may have “access to an appraisal document 
or the evaluative results indicated on such document evaluating a beginning teacher under Section 
21.352, Education Code.” Request Letter, supra note 1, at 1 (Question 1). The Board contemplates 
adopting a rule requiring school districts to provide the Board with appraisals of beginning teachers. 
See id. at 2. 

Subchapter H of chapter 2 1 of the Education Code governs school-district teacher appraisals. 
Subchapter H requires the Commissioner of Education (“the Commissioner”) to “adopt a 
recommended appraisal process and criteria on which to appraise the performance ofteachers.” TEX. 
EDUC. CODE ANN. 8 21.351(a) (Vernon 1996). “The criteria must be based on observable, 
job-related behavior, including: (1) teachers’ implementation of discipline management procedures; 
and (2) the performance of teachers’ students.” Id. In evaluating teachers, however, a school district 
may use the Commissioner’s appraisal process and performance criteria or an appraisal process and 
similar performance criteria developed by district and campus committees and approved by the local 
board of trustees. See id. fj 21.352(a)(l)-(2); see also id. 5 21.352(a)(2)(B) (district criteria must 
contain the items described by section 2 1.35 1 (a)( l)-(2)). 

Each school district must use its appraisal process and criteria to evaluate each teacher in the 
district at least once during each school year. See id. 8 21.352(c). This requirement is not limited 
to beginning teachers but rather applies to all teachers in the district. See id. The district must 
maintain a written copy of the evaluation of each teacher’s performance in the teacher’s personnel 
file. See id. 5 2 1.352(c). Each teacher is entitled to receive a written copy of the evaluation on its 
completion. See id. After receiving a written copy, a teacher is entitled to a second evaluation by 
a different appraiser or may submit a written rebuttal to the evaluation to be attached to the 
evaluation in the teacher’s personnel file. See id. 

Under section 2 1.352, an “evaluation and any rebuttal may be given to another school district 
at which the teacher has applied for employment at the request of that district.” Id. Generally, 
however, teacher appraisals are confidential under the express terms of section 2 1.355, which 
provides that “[a] document evaluating the performance of a teacher or administrator is confidential.” 
Id. 8 21.355. With respect to teacher evaluations, this office has construed section 21.355 to “make 
confidential any document that evaluates the performance” of a person who “is required to hold and 
does in fact hold a teaching certificate under subchapter B of chapter 21 or a school district teaching 
permit under section 21.055 of the Education Code, and who is engaged in the process of 

‘See Letter from William M. Franz, Executive Director, State Board for Educator Certification, to Honorable 
John Comyn, Texas Attorney General at l-2 (Oct. l&2002) ( on 1 e with Opinion Committee) [hereinafter Request f 1 
Letter]. 
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teaching . . . at the time of the evaluation.” Tex. Att’y Gen. ORD-643 (1996) at 2,4. Because the 
Board would like to obtain section 2 1.352 appraisals of beginning teachers who are either certified 
by the Board or hold a school district teaching permit,2 the appraisals at issue here fall within the 
scope of section 21.355. 

For many years, this office has recognized that to maintain an unrestricted flow of 
information between governmental bodies, confidential information may generally be transferred 
between governmental bodies without violating its confidential character. See Tex. Att’y Gen. 
ORD-667(2000)( concluding that Texas Department of Criminal Justice has discretion to release 
confidential inmate social security numbers to voter registrars for the purpose of maintaining 
accurate voter registration lists; transferred information remains confidential in the possession of 
voter registrars), ORD-66 1(1999) ( concluding that council of governments has discretion to release 
confidential address information to county judge for purpose of mailing tax notices and voter 
registration notices), ORD-414 (1984); Tex. Att’y Gen. Op. Nos. H-836 (1976), H-242 (1974)’ 
M-713 (1970); see also Tex. Att’y Gen. ORD-674 (2001) ( concluding that information in archival 
state records that was confidential in the custody of the originating governmental body remains 
confidential upon transfer to the Texas State Library and Archives Commission). But see Tex. Att’y 
Gen. ORD-678 (2003) ( concluding that county voter registrar was authorized to release voter 
information made confidential under section 552.1175 of the Government Code to another 
governmental entity, but that transferred information would not be confidential in possession of 
transferee until that governmental entity receives a section 552.1175 notification). 

If the confidentiality provision or another statute specifically authorizes the release of the 
confidential information to particular entities, however, the information may be transferred only to 
those entities. See Tex. Att’y Gen. ORD-655 (1997) (because statute permitted Department of 
Public Safety to transfer confidential criminal history information only to certain entities for certain 
purposes, county could not obtain information from the Department regarding applicants for county 
employment); Tex. Att’y Gen. Op. Nos. DM-353 (1995) at 4 n.6 (“given the detailed provisions in 
state law for the disclosure of the records,” they may not “be disclosed to other governmental entities 
and officials . . . without violating the records’ confidentiality”), JM-590 (1986) at 5 (The statute 
“enumerates those entities to which the information may be disclosed; an affected municipality is 
not included. The express mention or enumeration of one person, thing, consequence, or class is 
tantamount to an express exclusion of all others. . . . [Y]ou may not transfer this information to such 
a city in return for a promise of confidentiality.“) (citations omitted); see also Tex. Att’y Gen. 
Op. No. GA-0019 (2003) (because statute absolutely prohibited the Interagency Council on 
Pharmaceuticals Bulk Purchasing from disclosing certain drug pricing information, a member of the 
Council was not permitted to share such information with his or her employing agency). 

Here, section 2 1.355 provides for the confidentiality of teacher appraisals, and section 2 1.352 
expressly authorizes their limited release to other school districts in connection with teachers’ 
employment applications. SeeTEX. EDUC. CODE ANN. 8 9 2 1.352(c), 2 1.355 (Vernon 1996). Section 

2Telephone Conversation with William M. Franz, Executive Director, State Board for Educator Certification 
(Jan. 3 1, 2003). 
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2 1.045 of the Education Code, which requires the Board to approve educator preparation programs, 
mandates that the Board evaluate programs based on information that includes their students’ 
certification examination results and “performance based on the appraisal system for beginning 
teachers adopted by the board.” Id. 5 21.045 (Vernon Supp. 2003). The latter requirement suggests 
that the Board will evaluate programs based on its own system to appraise beginning teachers, not 
that it will use school districts’ systems for evaluating teachers, which may vary across the state and 
are not tailored to beginning teachers. See id. 8 21.352(a)-(b) (V emon 1996) (authorizing school 
districts to adopt their own appraisal processes and performance criteria), (c) (school district must 
use its appraisal process and criteria to evaluate each teacher at least once per year). Furthermore, 
section 2 1.045 does not authorize school districts to provide their teacher appraisals to the Board, 
see id. 5 2 1.045 (Vernon Supp. 2003), nor do the statutes requiring the Board to certify teachers, see 
id. 88 21.03 1 (Vernon 1996), 21.048-.052 (Vernon 1996 & Supp. 2003). No other provision in 
subchapter H or any other law provides that a school district may release a teacher appraisal to the 
Board. Given that section 21.352 expressly provides that a school district may release a teacher 
appraisal to the teacher or to another school district, and no statute provides that a school district may 
release an appraisal to the Board, section 2 1.355 must be construed to preclude a school district from 
releasing a teacher appraisal to the Board. 

Because we conclude that the Board may not have access to teacher appraisals, we need not 
answer your questions about what procedures and rules the Board must adopt to obtain appraisals 
from school districts and whether the Board may share appraisals with educator preparation 
programs. See Request Letter, supra note 1, at l-2 (Questions 2-4). Nor need we address your 
question about the Board’s authority to use teacher appraisals “to substitute for the Professional 
Development test now given by [the Board] as part of the agency’s certification examination 
program,” id. at 2 (Question 5). 
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SUMMARY 

The State Board for Educator Certification may not have 
access to school districts’ teacher appraisals to use in approving 
educator preparation programs and certifying teachers. Under 
sections 21.352 and 21.355 of the Education Code, a school 
district’s appraisal of a teacher is confidential, see TEX. EDUC. 
CODE ANN. 5 21.355 (Vernon 1996), and may be released by the 
school district only to the teacher or “to another school district at 
which the teacher has applied for employment at the request of 
that district,” id. $ 21.352. 
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