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Dear Dr. Beran: 

On behalf of the State Board of Barber Examiners (the “Board”), you ask two questions 
concerning tbe barber school tuition protection account (the “account”) established by Occupations 
Code section 1601.3571.’ 

Section 1601.3571, added in 2001 by the Seventy-seventh Texas Legislature, reads as 
follows: 

(a) If on January 1 of any year the amount in the barber school tuition 
protection account is less than $25,000, the board shall collect a fee 
from each barber school during that year by applying a percentage to 
the school’s renewal fee at a rate that will bring the balance of the 
account to $25,000. 

(b) The comptroller shall invest the account in the same manner as 
other state funds. Sufftcient money from the account shall be 
appropriated to the board for the purpose of refunding unused tuition 
if a barber school ceases operation before its course of instruction is 
complete. The board shall administer claims made against the 
account. 

(c) Attorney’s fees, court costs, or damages may not be paid from the 
account. 

(d) The barber school tuition protection account is created as a trust 
find with the comptroller, who is custodian of the fund. 

‘See Letter from Douglas A. Beran, Ph.D., Executive Director, State Board of Barber Examiners, to Opinion 
Committee, Office of Attorney General (Mar. 7,2003) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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TEX. OCC. CODE ANN. 5 1601.3571 (Vernon 2003) (emphasis added). The section was added, 
according to the legislative history, so that unused tuition could be refunded “if a barber school 
ceases operation before its course of instruction is complete.” SEN. RESEARCH CENTER, BILL 
ANALYSIS, Tex. S.B. 660,77th Leg., R.S., 5 IO (2001) at 2. 

You ask first whether students “that receive federal money. . . for their barber school tuition 
(as opposed to students who pay their own tuition)” are eligible for tuition protection. Request 
Letter, supra note 1, at 1. We cannot, of course, determine in any particular instance who may be 
a proper claimant for such funds. It may, for example, be the federal government itself that has the 
right to be reimbursed in some instances, rather than the student. However, nothing in the statutory 
language limits the kind or source of tuition funds that may be refunded. We cannot add a 
qualification not found in the statute. Fitzgerald v. Advanced Spine Fixation Sys., Inc., 996 S.W.2d 
864,867 (Tex. 1999) (courts may “add words into a statutory provision only when necessary,to give 
effect to clear legislative intent”). Tbe only statutory requirement is that “unused tuition” must be 
refunded. TFX. OCC. CODE ANN. 5 1601.3571(b) (Vernon 2003). The board is given the duty and 
authority to administer claims against the fund, and consequently, to determine the validity of any 
particular claim. But, as with any administrative agency, the board does not have the authority to 
impose new requirements or burdens not contemplated by the statute. State v. Exiga, 71 S.W.3d429, 
433 (Tex. App.-Corpus Christi 2002, no writ); R.R. Comm’n. v. Arco Oil &Gas Co., 876 S.W.2d 
473,481 (Tex. App.-Austin 1994, writ denied). 

Your second question is, “Under what circumstances may [the account] be used now to 
protect eligible students.“* Request Letter, supra note 1, at 1. As you note, “The Barber Board does 
not have appropriation authority to disburse funds from the account.” Id. As we understand it, your 
concern, therefore, is how these moneys may bc disbursed for the purpose for which the account was 
created. 

Ordinarily, moneys cannot be disbursed from the treasury without appropriation authority. 
Article VlIl, section 6 of the Texas Constitution provides that “[n]o money shall be drawn from the 
Treasury but inpursuance of specific appropriations made by law .” TEX. CONST. art. VIII, 5 6. 
However, trust funds held outside the treasury for the benefit of a particular group may be expended 
without legislative appropriation, because such funds “do not belong to the state in its sovereign 
capacity.” Friedman v. Am. Sur. Co. ofNew York, I5 I S.W.2d 570,579 (Tex 1941); Tex. Att’y Gen. 
Op. Nos. GA-7~5 (2003) at 7, JM-539 (1986) at 4, JM-427 (1986) at 4; Tex. Att’y Gen. LO-92-68, 
at 2. The general indicia of such trust funds are: 

(1) that they are administered by a trust or trustees, (2) that the assets 
are neither granted to the state in its sovereign capacity nor collected 
for the general operation of state government, and (3) that they are to 
be spent and invested for specific, limited purposes and for the 
benefit of a specific group of individuals. 

Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-300 (1985) at 2. 

‘Again, as noted above, others besides students may in certain instances have claims against the fund. 
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The fund in question is maintained solely for the purpose of making the tuition refunds that 
may become necessary and is for the benefit only of those who may be eligible, as determined by the 
board, for such refunds. The fund is moreover specifically denominated a trust fund by section 
1601.3571(d). See TEX. OCC. CODE ANN. 5 1601,3571(d) (Vernon 2003). Accordingly, the 
strictures of article VIlI, section 6 do not apply to it. 

The statute gives the authority to “administer claims made.against the account” to the board. 
Id. 5 1601,3571(b). However, the account is, as we have noted above, “a trust fund with the 
comptroller, who is custodian of the fund.” Id. 5 1601.357 l(d). Accordingly, it is the comptroller, 
in the exercise of her authority over the fund as outlined in section 404.069 of the Government Code, 
who has the power to disburse moneys from the fund. Under section 404.069, trust fund moneys 
are held “in the same manner as the departmental suspense account.” TEX. GOV'T CODE ANN. 
5 404.069(a) (Vernon Supp. 2003). They may be “withdrawn only on a warrant drawn or an 
electronic funds transfer initiated by the comptroller.” Id. 

Section 1601.3571(b) requires that “[slufficient money from the account shall be 
appropriated to the board for the purpose of refunding unused tuition if a barber school ceases 
operation before its course of instruction is complete.” TEX. Oct. CODE ANN. § 1601.3571(b) 
(Vernon 2003). Given that the source of revenues in the account is not the general revenue fund and 
that the sentence immediately preceding this one describes an obligation of the comptroller, we read 
this sentence as requiring the comptroller to set aside and disburse sufficient funds for this purpose 
from the test account. When the board in its capacity as administrator determines the validity and 
amount of a claim against the fund, it should authorize the comptroller to prepare a warrant or an 
electronic funds transfer for that amount. 
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SUMMARY 

Claims for unused tuition from a barber school that ceases 
operation may be paid from the barber school tuition protection 
account regardless of the source of the unused tuition. The Board 
of Barber Examiners administers claims against the account. The 
account is created as a trust fund with the Comptroller of Public 
Accounts, who is responsible for disbursements by warrant or 
electronic funds transfer from the fund. Because the account is a trust 
fund, the strictures of article VIE, section 6 of the Texas Constitution 
do not apply to it. 
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