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Dear Mr. Reynolds: 

You ask two questions regarding a home-rule municipality’s authority to regulate the sale 
of glass beverage containers within the municipality’s corporate limits: (1) whether the city may 
prohibit the sale of all glass beverage containers; and (2) whether the city may ban the sale of glass 
containers of alcoholic beverages. 

A home-rule city possesses full powers of self-government and looks to the legislature 
not for grants of power, but only for limitations on its power. See Dallas Merchs. & 
Concessionaire’s Ass ‘n v. City of Dallas, 852 S.W.2d 489,490-91 (Tex. 1993). An ordinance of 
a home-rule city may not, however, regulate a subject matter that is preempted by a state statute. See 
id. at 491. The mere fact that the legislature has enacted a law addressing a subject does not mean 
that the entire subject matter is wholly preempted. See City of Richardson v. Responsible Dog 
Owners of Tex., 794 S. W.2d 17,19 (Tex. 1990). A general law and a city ordinance will not be held 
repugnant to each other if any reasonable construction leaving both in effect can be reached. See 
Dallas Merchs., 852 S.W.2d at 491. Consequently, if the legislature chooses to preempt a subject 
matter ordinarily encompassed within the broad powers of a home-rule city, it must do so with 
unmistakable clarity. See Ciq of Sweetwater v. Geron, 380 S.W.2d 550,552 (Tex. 1964). 

We begin with the question of whether a city may prohibit the sale of all alcoholic beverages 
in glass containers. Section 1.06 of the Alcoholic Beverage Code provides: 

Unless otherwise specifically provided by the terms of this 
code, the manufacture, sale, distribution, transportation, and 
possession of alcoholic beverages shall be governed exclusively by 
the provisions of this code. 

TEX. ALCO. BEV. CODE ANN. 5 1.06 (Vernon 1995). In addition, section 109.57 of the code 
provides, in relevant part: 
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(a) Except as is expressly authorized by this code, a 
regulation, charter, or ordinance promulgated by a governmental 
entity of this state may not impose stricter standards on premises or 
businesses required to have a license or permit under this code than 
are imposed on similar premises or business that are not required to 
have such a license or permit. 

(b) It is the intent of the legislature that this code shall 
exclusively govern the regulation of alcoholic beverages in this state, 
and that except as permitted by this code, a governmental entity of 
this state may not discriminate against a business holding a license or 
permit under this code. 

Id. 9 109.57(a)-(b) (V emon Supp. 2003). In Dallas Merchant’s, the Texas Supreme Court 
considered a City of Dallas ordinance that prohibited the sale of alcoholic beverages within 300 feet 
of residential areas. See Dallas Merchs., 852 S.W.2d at 490-91. The court concluded that the 
ordinance was preempted by section 109.57(b) of the Alcoholic Beverage Code. 

The Dallas Merchant’s case provides the answer to your second question. In that opinion, 
the court observed that 

[t]he Legislature’s intent is clearly expressed in section 109.57(b) of 
the TABC - the regulation of alcoholic beverages is exclusively 
governed by the provisions of the TABC unless otherwise provided. 
Section 109.57 clearly preempts an ordinance of a home-rule city 
that regulates where alcoholic beverages are sold under most 
circumstances. 

Id. at 491-92 (citation omitted). In the situation you pose, the city is attempting to regulate the sale 
of all alcoholic beverages that are packaged in a certain manner. No provision of the Alcoholic 
Beverage Code “otherwise provides” this authority. Thus, to the extent the ordinance purports 
generally to regulate the sale of all alcoholic beverages of whatever kind, it is preempted by section 
109.57(b) of the Alcoholic Beverage Code. 

You also ask whether a home-rule city may adopt an ordinance that bans the sale of all glass 
beverage containers. In Responsible Dog Owners of Texas, a 1990 decision, the Texas Supreme 
Court considered a City of Richardson ordinance that prohibited the keeping of a “vicious or 
dangerous animal” within the city limits. See Responsible Dog Owners of Tex., 794 S.W.2d at 18. 
The ordinance had been challenged on the ground that it was preempted by section 42.12 of the 
Penal Code, which restricted and criminalized the keeping of dangerous dogs. The court noted that 
section 1.08 of the Penal Code provides that “[n]o governmental subdivision or agency may enact 
or enforce a law that makes any conduct covered by this code an offense subject to a criminal 
penalty.” Id. at 17. The court then declared: 
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Comparing the City’s ordinance with section 42.12, we 
observe that the ordinance applies to all animals within city limits; 
section 42.12 relates only to dogs. Moreover, the ordinance is a 
comprehensive attempt to address the control of animals. Section 
42.12 is much more limited in that it requires that an owner restrain 
a dog and carry insurance coverage. Finally, the ordinance applies to 
any animal which may present a threat to the safety and welfare of the 
City’s citizens; its enforcement does not depend on the dog having 
already bitten someone. By contrast, section 42.12 is essentially a 
“first bite” law which makes it an offense only if a person keeps a dog 
that has actually engaged in vicious conduct and fails to restrain the 
dog or obtain the required insurance coverage within sixty days of the 
dog’s vicious conduct. 

Id. at 19. The court concluded that, because the ordinance was broader than the state statute, the 
ordinance was not preempted by the statute. See id. 

Likewise, the proposed ordinance of your first question is broader than section 109.57 of the 
Alcoholic Beverage Code. The ordinance would ban the sale of all glass beverage containers within 
the city limits, regardless ofwhat beverage they might contain. Such an ordinance would not impose 
stricter standards on businesses required to have a permit or license to sell alcoholic beverages than 
are imposed on businesses that do not sell alcoholic beverages, and thus, would not contravene 
section 109.57(a). It would not prohibit the sale of alcoholic beverages in plastic bottles or 
aluminum cans, nor would it single out alcoholic beverages for special treatment. Rather, it would 
simply prohibit the sale of all glass beverage containers. Thus, the proposed ordinance described 
in your first question would not effect the regulation of alcoholic beverages.* 

We conclude that a home-rule municipality may not, under section 109.57 of the Alcoholic 
Beverage Code, prohibit the sale of alcoholic beverages in glass containers within its corporate 
limits. The city may, however, prohibit the sale of all glass beverage containers within city limits. 

‘We here consider the ordinance only under the Alcoholic Beverage Code. We do not address any possible 
federal constitutional issues. 
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SUMMARY 

A home-rule municipality may not, under section 109.57 of 
the Alcoholic Beverage Code, prohibit the sale of alcoholic beverages 
in glass containers within its corporate limits. A home-rule city may, 
however, prohibit the sale of all glass beverage containers within city 
limits. 
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