
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

The Honorable Jana Duty 
Williamson County Attorney 
405 Martin Luther King, Suite 240 
Georgetown, Texas 78626 

GREG ABBOTT 

July 2 1,2005 

Opinion No. GA-0341 

Re: Whether a nonprofit corporation may offer a 
savings bond or prepaid bank credit card as a prize 
in a charitable raffle under the Charitable Raffle 
Enabling Act, Occupations Code chapter 2002 
(RQ-0303-GA) 

Dear Ms. Duty: 

Your predecessor in office asked whether a nonprofit corporation may offer a savings bond 
or prepaid bank credit card as a prize in a charitable raffle under the Charitable Raffle Enabling Act 
(the Act), Occupations Code chapter 2002.’ See TEX. Oct. CODE ANN. $5 2002.001-.058 (Vernon 
2004). 

We understand that the Johns Community Hospital in Taylor annually conducts a raffle to 
benefit the hospital. See Request Letter, supra note 1, at 1. “This year one or more savings bonds 
and one or more prepaid bank credit cards may be” offered as prizes. Id. On behalf of the hospital, 
your predecessor asked whether the Act forbids these prizes. See id. at l-2. 

The Act became effective in 1990 following the voters’ approval of Texas Constitution 
article III, section 47(d). See Act of May 29, 1989,71st Leg., R.S., ch. 957, 9 4, 1989 Tex. Gen. 
Laws 4022, 4025 (“This Act takes effect January 1, 1990, unless the constitutional amendment 
proposed by the 71st Legislature, Regular Session, 1989, authorizing the legislature to permit and 
regulate raffles conducted by certain nonprofit organizations, is not approved by the voters . . . .“); 
see also TEX. CONST. art. III, 0 47(d). Article III, section 47(a) generally prohibits “lotteries and gifi 
enterprises,” which include raffles, except those that the constitution expressly authorizes. TEX. 
CONST. art. III, 5 47(a); see Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0111 (1999) at 2 (discussing the Act’s 
genesis). Section 47(d) expressly authorizes the legislature to “permit charitable raffles conducted 
by a qualified religious society, qualified volunteer fire department, qualified volunteer emergency 
medical service, or qualified nonprofit organizations under the terms and conditions imposed by 

‘See Letter and attached Brief from Honorable Eugene D. Taylor, Williamson County Attorney, to Honorable 
Greg Abbott, Texas Attorney General (Dec. 16, 2004) (on file with Opinion Committee, also available at 
http://www.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter and Brief]. 
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general law.” TEX. CONST. art. III, $47(d). The Act “is the general law authorizing and regulating 
charitable raffles.” Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0111 (1999) at 2. 

Thus, a qualified nonprofit organization may conduct a raffle subject to conditions set out 
in the Act. See TEX. Oct. CODE ANN. $2002.051 (Vernon 2004); see also id. $9 2002.003, .052- 
.057 (defining a qualified nonprofit organization and restricting the conduct of raffles by qualified 
nonprofit organizations). The Act defines the term “raffle” as “the award of one or more prizes by 
chance at a single occasion among a single pool or group of persons who have paid or promised 
a thing of value for a ticket that represents a chance to win a prize.” Id. 6 2002.002(6). Section 
2002.056(a) restricts the kind of prizes that may be offered: “A prize offered or awarded at a raffle 
may not be money.” Id. $2002.056(a). 

The issue here is whether savings bonds or prepaid bank credit cards are “money” for 
purposes of section 2002.056(a). Because you do not ask whether the Johns Community Hospital 
is a qualified organization under the Act, we do not opine on the matter. See Request Letter, supru 
note 1, at 1. We assume in this opinion that the prizes are donated or that the value of each prize is 
less than $50,000. See id. $2002.056(b) (p roviding that, in general, “the value of a prize offered or 
awarded at a raffle that is purchased by the organization or for which the organization provides any 
consideration may not exceed $50,000”); see aho Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0046 (1999) at 2 
(stating that a qualified organization may raffle a prize valued in excess of $50,000 only if the 
organization neither purchased the prize nor gave consideration for it). 

In its 79th regular session, the legislature amended the Act by adding a definition of the 
term “money” to section 2002.002, Occupations Code. See Act of May 27,2005,79th Leg., R.S., 
H.B. 541,§ 1 (to be codified at TEX. Oct. CODE ANN. 6 2002.002( 1 -a)). Under the new definition, 
codified at section 2002.002(1-a), “‘[mloney’ means coins, paper currency, or a negotiable 
instrument that represents and is readily convertible to coins or paper currency.” See id. This bill 
became effective June 18,2005 and applies “to a raffle conducted under Chapter 2002, Occupations 
Code,. . . if the prizes are awarded on or after the effective date . . . .” Id. 0 6. 

Section 2002.002(1-a) is consistent with the conclusion of Attorney General Opinion 
JC-0111, a 1999 decision that considered whether a certificate of deposit constitutes money for 
purposes of section 2002.056(a). See Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0111 (1999) at 2. Noting that the 
Act did not, at that time, define the term “money,” the opinion defines the term to include negotiable 
instruments that function as money-equivalents. See id. at 4. Because a certificate of deposit is a 
negotiable instrument that represents money and is readily convertible to money, the opinion 
determines that it is a money-equivalent and is prohibited as a prize under the Act. See Tex. Att’y 
Gen. Op. No. JC-0111 (1999) at 4; see also Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0097 (2003) at 3 (citing 
Attorney General Opinion JC-0111 to conclude that an organization that awards a cash refund of 
all or part of a ticket’s purchase price as a raffle prize violates the Act). Section 2002.002(1-a) 
supersedes the definition of money in Opinion JC-0 111. 

Applying section 2002.002(1-a) to the issue you present, we note first that neither savings 
bonds nor prepaid credit cards are coins or paper currency. Thus, if either are within the Act’s new 
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definition of “money,” it is because they are negotiable instruments that represent and are readily 
convertible to cash. We initially consider whether either is a negotiable instrument. The Act does 
not define the phrase; the only statutory definition is found in Business and Commerce Code section 
3.104: 

(a) Except as provided in Subsections (c) and (d), “negotiable instrument” 
means an unconditional promise or order to pay a fixed amount of money, with or 
without interest or other charges described in the promise or order, if it: 

(1) is payable to bearer or to order at the time it is issued or first 
comes into possession of a holder; 

(2) is payable on demand or at a definite time; and 

(3) does not state any other undertaking or instruction by the person 
promising or ordering payment to do any act in addition to the payment of 
money. . . . 

TEX. Bus. & COMM. CODE ANN. 0 3.104(a) (Vernon 2002); see also id. $9 3.106, .108, .109 
(describing “unconditional promise or order,” “payable on demand or at definite time,” and “payable 
to bearer or to order”); TEX. GOV’T CODE ANN. 0 3 11 .Ol 1 (b) (Vernon 2005) (directing that phrases 
that have acquired a technical meaning, including by legislative definition, must be construed 
consistently with that meaning); State v. Kaiser, 822 S. W.2d 697,700 (Tex. App.-Fort Worth 1991, 
pet. ref d) (stating that a court will look to a particular profession to ascertain a phrase’s technical 
meaning). “Words making a promise or order payable to bearer or to order are the most 
distinguishing feature of a negotiable instrument . . . .” U.C.C. § 3-104 cmt. Though it is not 
apparent from the definition, a negotiable instrument must be capable of being transferred from one 
holder to another. See TEX. Bus. & COMM. CODE ANN. $9 3.201, -203 (Vernon 2002). Negotiability 
is a question of law. See Cartwright v. MBank Corpus Christi, 865 S.W.2d 546, 549 (Tex. 
App.-Corpus Christi 1993, writ denied). 

Although we find little case law considering the negotiability of either savings bonds or 
prepaid credit cards, several federal appellate courts have referred to savings bonds as nonnegotiable. 
See United States v. Car-r, 706 F.2d 1108,1112 (11 th Cir. 1983) (recognizing that savings bonds are 
“nonnegotiable instruments”); United States v. Cyphers, 604 F.2d 635,637 (9th Cir. 1979) (noting 
that savings bonds are nonnegotiable); Lee v. United States, 363 F.2d 469, 475 (8th Cir.) (“We are 
here concerned with non-negotiable United States Series E Savings Bonds, which require the 
signature of the owner for cashing . . . and which cannot be legally transferred or negotiated in any 
manner”), cert. denied, 385 U.S. 947 (1966). The federal Securities and Exchange Commission and 
the Internal Revenue Service similarly have stated that savings bonds are not negotiable. See SEC. 
& EXCH. COMM’N, 41 S.E.C. Docket 1114, Release No. 34-36096, 1988 WL 999988, *15 n.51 
(1988) (citing a statement of the Department of the Treasury, Bureau of Public Debt, which issues 
savings bonds, that savings bonds “are not negotiable and cannot be assigned”); INTERNAL REV. 
SERV., TECHNICAL ADVICE MEMORANDUM 64093097 1 OA, 1964 WL 13948 (1964) (stating that a 
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growth savings certificate, unlike a series E United States savings bond, “is negotiable”).2 
Accordingly, savings bonds are not money for purposes of 2002.056(a) of the Occupations Code. 
See TEX. Oct. CODE ANN. Q 2002.056(a) (Vernon 2004). Section 2002.0056(a) of the Occupations 
Code does not prohibit a corporation from offering or awarding savings bonds as prizes in a 
charitable raffle held under the Act. 

Similarly, a prepaid, or “stored value,” credit card is not a negotiable instrument. FEDERAL 
DEPOSIT INS. COW., General Counsel’s Op. No. 8, Stored Value Cards, 61 Fed. Reg. 40490-01, 
40493 & n. 13 (Aug. 2, 1996). In an opinion considering “whether and to what extent the f&ds 
. . . underlying stored value cards constitute ‘deposits”’ and therefore qualify for deposit insurance, 
the Federal Deposit Insurance Corporation examined the nature of stored value cards. Id. at 40491. 
Concluding that stored value cards are not negotiable instruments, the Corporation reasoned, “A 
stored value card is not in writing, not signed by the maker, and does not contain ‘an unconditional 
promise to pay a sum certain in money and no other promise, order, obligation or power.“’ Id. at 
40493 n.13 (quoting U.C.C. 0 3-104(l)); CT TEX. BUS. & COMM. CODE ANN. 4 3.104(a) (Vernon 
2002). Because a prepaid credit card is not a negotiable instrument, and hence not money for 
purposes of the Act, section 2002.056(a) does not prohibit a nonprofit corporation from offering or 
awarding prepaid credit cards as prizes in a charitable raffle held under the Act. 

*Seealso THEINVESTMENTFAQ, SUBJECT: BONDS-U.S. SAVINGSBONDS, http://www.invest-faq.com/articles/ 
bonds-us-savings.htrnl (on file with Opinion Committee) (last revised 1 l/29/04); cf 3 1 C.F.R. Q 3 15.15 (stating that, with 
narrow exceptions, savings bonds are “not transferable and are payable only to the owners named on the bonds”). 
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SUMMARY 

Section 2002.002( 1 -a) of the Occupations Code, adopted by 
the 79th Texas Legislature, supersedes the definition of “money” 
articulated in Attorney General Opinion JC-0111. Compare Act of 
May 27,2005,79th Leg., R.S., H.B. 541, $ 1 (to be codified at TEX. 
Oct. CODE ANN. 5 2002.002( 1 -a)) with Tex. Att’y Gen. Op. No. JC- 
0111 (1999) at 4. Under the statutory definition, the term “money” 
means “coins, paper currency, or a negotiable instrument that 
represents and is readily convertible to coins or paper currency.” Act 
of May 27,2005,79th Leg., RS., H.B. 541, 9 1 (to be codified at 
TEX. Oct. CODE ANN. 5 2002.002(1-a)). 

United States savings bonds and prepaid, or “stored-value,” 
credit cards are not negotiable instruments. Accordingly, they are not 
“money” for purposes of section 2002.056(a) of the Occupations 
Code and may be offered and awarded as prizes in a charitable raffle. 

Very truly yours, 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Kymberly K. Oltrogge 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


