
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

October 5,2005 

Colonel Thomas A. Davis Jr. 
Director 
Texas Department of Public Safety 
5805 North Lamar Boulevard 
Post Office Box 4087 
Austin, Texas 78773-0001 

Opinion No. GA-0365 

Re: Whether a peace officer commissioned by the 
Texas Department of Public Safety is an “appointed 
officer” for purposes of article XVI, section 1 of the 
Texas Constitution (RQ-03 3 3 -GA) 

Dear Colonel Davis: 

You request our opinion on whether a “peace officer employed by the Texas Department of 
Public Safety [is] an ‘appointed officer’ and a holder of a public office, and therefore required to 
comply with Article XVI, Section 1 of the Texas Constitution every two years as required by Article 
XVI, Section 30(a).“’ You inform us that, based on a previous opinion in which this office 
determined that Texas Department of Public Safety (the “Department” or “DPS”) officers hold a 
public office, DPS commissioned officers take the official oath of office every two years. See 
Request Letter, supra note 1, at 1. 

Article XVI, section 30(a) of the Texas Constitution states that the “duration of all offices 
not fixed by this Constitution shall never exceed two years.” TEX. CONST. art. XVI, 3 30. Article 
XVI, section 1 provides that all “elected and appointed officers, before they enter upon the duties 
of their offices, shall take the following Oath or Affirmation.“* Id. 5 1. DPS officers are not elected. 

‘Request Letter from Colonel Thomas A. Davis Jr., Director, Texas Department of Public Safety, to Honorable 
Greg Abbott, Texas Attorney General (Mar. 29, 2005) ( on file with Opinion Committee, also available at 
http://www.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 

2The oath is as follows: 

I, , do solemnly swear (or affirm), that I will faithfully execute the duties of the office of 
of the State of Texas, and will to the best of my ability preserve, protect, and defend the 

Constitution and laws of the United States and of this State, so help me God. 

TEX. CONST. art. XVI, $ l(a). Before taking the oath of office, all elected and appointed officers must subscribe to the 
following statement: 

I , , do solemnly swear (or affirm) that I have not directly or indirectly paid, offered, promised 
to pay, contributed, or promised to contribute any money or thing of value, or promised any public 

(continued.. .) 
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Instead, they are appointed3 and commissioned.4 The term “appoint” in the Texas Constitution does 
not have the same meaning as it does in chapter 411 of the Government Code because the latter’s 
usage includes the appointment of employees? See TEX. GOV’T CODE ANN. § 411.007 (Vernon 
2005) (“may appoint . . . any officer or employee”). Therefore, we understand your question to 
inquire generally whether a DPS commissioned officer is a public officer subject to article XVI, 
section 1. 

I. LerJal Backwound 

In 1955, the Texas Supreme Court in Aldine Independent SchoolDistrict v. Standley adopted 
a standard by which to determine whether a person occupying a particular position is a public officer. 
See Aldine Indep. Sch. Dist. v. Standley, 280 S.W.2d 578, 583 (Tex. 1955) (citing Dunbar v. 
Brazovia County, 224 S. W.2d 738, 740 (Tex. Civ. App.-Galveston 1949, writ ref d)). Under the 
Aldine standard, the “determining factor [that] distinguishes a public officer from an employee is 
whether any sovereign function of the government is conferred upon the individual to be exercised 
by him for the benefit of the public largely independent of the control of others.” Id. at 583. The 
question before the Aldine Court was whether a position was a public office under article V, section 
24 (removal of county officers) or article XVI, section 30 (duration of public office) of the Texas 
Constitution. See id. at 580. The constitutional oath of office provision found in article XVI, section 
1 was not at issue in Aldine. See generally id. at 578. 

Article XVI, section 1 was directly at issue when, in 1977, this office considered the question 
of “[wlhether commissioned officers of the Department of Public Safety must take the constitutional 
oath of office.” Tex. Att’y Gen. Op. No. H-1027 (1977) at 2-3. Despite having used the Aldine 
standard in the context of other constitutional provisions pertaining to public officers, this office 
concluded that DPS officers did hold a “public office” under article XVI, section 1 and therefore 
were required to take the oath. See id. That conclusion was based not on Aldine but rather on a 
statutory provision explicitly requiring DPS officers to take the oath and a Texas Supreme Court 

*(...continued) 
office or employment for the giving or withholding of a vote at the election at which I was elected or 
as a reward to secure my appointment or confirmation, whichever the case may be, so help me God. 

Id. 8 l(b). 

3The director of public safety “may appoint, promote, reduce, suspend, or discharge any officer or employee 
of the department.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 4 11.007(a) (Vernon 2005) (emphasis added). 

4“The law enforcement agency that appoints a peace officer ‘commissions’ him thereby giving him the legal 
power to act as a peace officer.” Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0214 (2004) at 1 (citing 37 TEX. ADMIN. CODE tj 
211.1(a)(6), (14) (2004)). S ee also 37 TEX. ADMIN. CODE 5s 211.1(a)(8) (2005) (defining “appointed” to mean 
“[ellected or commissioned by an agency as a peace officer”), 2 11.1 (a)( 15) (defining “commissioned” as “given the legal 
power to act as a peace officer or reserve, whether elected, employed, or appointed”). 

‘See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0214 (2004) at 1 n.2 (stating a “statute may describe the person holding a 
public position as an ‘officer,’ but that title does not necessarily mean the person holds a public office”) (citing Tex. Att’y 
Gen. Op. No. JM-480 (1986) at 3; Tex. Att’y Gen. LO-90-62, at 3). 
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opinion describing, without analysis, police officers as “public officers.” See id. at 2 (citing article 
6701d-11, section 16 of the Revised Civil Statutes, and Sawyer v. City of San Antonio, 234 S.W.2d 
398, 401 (Tex. 1950)). The express statutory requirement that DPS officers take the oath was 
repealed in 1995! However, the Sawyer opinion on which H-1027 is partly based has never been 
overruled. Neither have other early opinions stating the general proposition that police officers are 
public officers. See, e.g., Yett v. Cook, 281 S.W. 837 (Tex. 1926); Irwin v. State, 177 S.W.2d 970 
(Tex. Crim. App. 1944); Ex Parte Preston, 161 S.W. 115 (Tex. Crim. App. 1913). 

However, when asked whether city police officers were public officers within the meaning 
of article XVI, section 40 (dual office holding), this office recognized that “Texas courts would no 
longer follow” the general principle from old cases that a police officer is a public officer and used 
the Aldine standard to determine that city police officers and sheriffs deputies did not as a matter 
of law “hold civil7 offices [within the meaning ofJ article XVI, section 40.” Tex. Att’y Gen. Op. No. 
DM-2 12 (1993) at 1,5-6. Attorney General Opinion DM-2 12 concluded that the question depended 
on application of the Aldine standard to the relevant facts and could not be answered in the opinion 
process. See id. at 6. 

Article XVI, section 1 was the context of a 1996 opinion from this office that revisited the 
issue of peace officers as public officers. See Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-381 (1996). Attorney 
General Opinion DM-38 1 affirmed DM-2 12, which concluded that city police officers were not 
as a matter of law public officers within article XVI, section 40 (dual office holding). See id. at 2. 
DM-38 1 recognized the Aldine standard but noted that the early judicial opinions on which it had 
been based had never been overturned and had relied on Code of Criminal Procedure provisions to 
conclude that city police officers are public officers. See id. at 2-3. Those Code of Criminal 
Procedure provisions list peace officer positions and provide that peace officers are included within 
the general term of officers. See id. at 3; see also TEX. CODE GRIM. PROC. ANN. arts. 2.12, 3.03 
(Vernon 2005). Because of a lack of judicial guidance on whether Texas courts would rely on the 
Code of Criminal Procedure provisions or Aldine to decide the public officer question under article 
XVI, section 1, this office in DM-381 advised that city police officers should “err on the side of 
caution, and [] assume that a police officer must take the oath.” Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-38 1 
(1996) at 8. Now you ask us to consider the question again with respect to DPS commissioned 
officers and article XVI, section 1. See Request Letter, supra note 1, at 1. 

II. Analysis 

When DM-381 was written, this office did not believe there was sufficient judicial guidance 
on whether the Aldine standard was the pertinent standard for determining whether an officer was 

6See Act of May 1, 1995,74th Leg., R.S., ch. 165, $ 24(a), 1995 Tex. Gen. Laws 1025, 1871 (effective Sept. 
1, 1995). 

7There is no longer any distinction between a civil office and a public office. See TiZZey v. Rogers, 405 S.W.2d 
220,224 (Tex. Civ. App.-Beaumont 1966, writ ref d n.r.e.) (“We see no difference in the meaning of public office and 
civil office.“). See also Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0214 (2004) at 1, JM-480 (1986) at 1, MW-4 15 (198 1) at 2 (term 
“civil office” used interchangeably with “public office”). 
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a public officer under article XVI, section 1. See Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-38 1 (1996) at 3. 
Subsequent judicial decisions and attorney general opinions, however, have developed the question 
further. 

A. Applicable Standard 

The Aldine case examined the question of a public officer in the context of article V, 
section 24 (removal of county officers) and article XVI, section 30 (duration of public office). See 
AZdine, 280 S.W.2d at 580. Subsequently, the Aldine standard has been applied to other 
constitutional provisions concerning officers and offices. It has been used to determine whether an 
office was a public office under article XVI, section 40 of the Texas Constitution (dual office 
holding).8 See, e.g., State ex. rel. Hill v. Pirtle, 887 S.W.2d 921,931 (Tex. Crim. App. 1994). The 
standard in Aldine has been used to decide whether a position was a public office under article IV, 
section 12 (vacancies in state or district offices),’ article XVI, section 14 (residence of civil 
officers),1o and article XVI, section 6 1 (compensation of officers),” and article II, section 1 
(separation of powers). I2 The Aldine standard was used to determine whether a position was a public 
office under provisions in the Texas Election Code,13 the Civil Service Act,14 and the Nepotism 
Statute. I5 

We find no judicial decision prior to Attorney General Opinion DM-38 1 utilizing the Aldine 
standard to decide specifically whether a person holding a position was a public officer under article 
XVI, section 1, the provision at issue here. However, since DM-38 1 two courts have utilized the 
Aldine standard to consider whether a person was a public officer within the scope of article XVI, 
section 1. 

In Prieto Bail Bonds v. Texas, the El Paso Court of Appeals was asked to determine whether 
a senior judge was an appointed officer required to take the article XVI, section 1 oath. See Prieto 
Bail Bonds v. Tex., 994 S.W.2d 3 16,3 18-20 (Tex. App.-El Paso 1999, pet. ref d). In considering 

* See also Tilley, 405 S.W.2d at 224; Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0250 (2004) at 2, JM-485 (1986) at 1-2, 
MW-39 (1979) at l-2. 

‘See Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0345 (2001) at 2. 

“See Powell v. State, 898 S.W.2d 821, 824 (Tex, Crim. App. 1994). 

“See Harris County v. Schoenbacher, 594 S.W.2d 106, 109 (Tex. Civ. App.-Houston [lst Dist.] 1979, writ 
ref’d n.r.e.). 

‘2Ruiz v. State, 540 S.W.2d 809, 811 (Tex. Civ. App.-Corpus Christi 1976, no writ). 

13See Stelzer v. Huddleston, 526 S.W.2d 710, 714 (Tex. Civ. App.-Tyler 1975, writ dism’d). 

14See Green v. Stewart, 516 S.W.2d 133, 135 (Tex. 1974). 

“See Pena v. Rio Grande City Consol. Indep. Sch. Disk, 616 S.W.2d 658, 659-60 (Tex. Civ. App.-Eastland 
1981, no writ). 
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the question, the court looked to the Aldine standard and determined that the authorization to 
“pronounce judgment and to adjudicate the rights of parties . . . [is] a sovereign function.” Id. at 320. 
Based on its analysis under AZdine, the court concluded that senior judges are public officers. See 
id. 

In a more recent case, it was alleged that because of their authority to “prosecute, interrogate 
children in secret, [and] remove children from their homes,” caseworkers of the Texas Department 
of Protective and Regulatory Services were public officers required to take the constitutional oath. 
See Alvarez v. Tex. Dep’t of Protective & Regulatory Svcs., No. 03-02-00008-CV, 2002 WI 
3 1599225 at * 1 (Tex. App.-Austin, Nov. 21, 2002) (not designated for publication). The 
unpublished opinion of the Austin Court of Appeals utilized the Aldine standard to determine that 
the caseworkers were not public officers under article XVI, section 1. See id. Though unpublished 
and without precedential value, the court’s recent use of the Aldine test to consider the public officer 
question under article XVI, section 1 is consistent with the Prieto opinion. 

In addition to these judicial opinions using the Aldine standard to examine the public officer 
question in the precise context of article XVI, section 1, this office has issued numerous opinions 
using the Aldine test in many different contexts. In Attorney General Opinion JC-0562, this office 
said that the “test in Texas for whether one is an officer is whether one exercises ‘any sovereign 
function of the government . . . for the benefit of the public largely independent of the control of 
others. “’ Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0562 (2002) at 2 (citing Aldine Indep. Sch. Dist., 280 S.W.2d 
at 583). Opinion JC-0562 construed “public officer” in the context of article XI, section 1 and article 
XVI, section 65 (term of office; automatic resignation) of the Texas Constitution. See id. In 
Attorney General Opinion GA-02 17, this office was asked whether article XI, section 11 (municipal 
term of office) applied to city police officers. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0217 (2004) at 2. 
The opinion recognized that the Aldine standard was the appropriate test and opined that the 
“determination [of) whether a particular police officer holds an office for constitutional purposes 
involves questions of fact and cannot be resolved in an attorney general opinion.” Id. at 4. The 
Aldine standard was also recently utilized to determine whether members of a water district’s board 
of directors were “officers” pursuant to several provisions of the Texas Water Code. See Tex. Att’y 
Gen. Op. No. GA-0284 (2004) at 2-3. 

Based on the recent use of the AZdine standard by a court of appeals to determine that a 
position was a public office under article XVI, section 1, and based on attorney general opinions 
utilizing the Aldine standard pursuant to a variety of constitutional and statutory provisions, we 
believe that sufficient guidance now exists to support the conclusion that the Aldine standard is the 
definitive test by which to determine whether a particular position is a public office for purposes of 
article XVI, section 1. Pursuant to this conclusion, we overrule Attorney General Opinions H-l 027 
(1977) and DM-3 8 1 (1996) to the extent they are inconsistent with this opinion. 

B. DPS Commissioned Officers 

To determine whether a particular position is a public office, we look to the statutory 
and constitutional provisions governing the position to determine “whether any sovereign function 
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of the government is conferred upon the individual to be exercised by [the person] for the benefit of 
the public largely independent of the control of others.” Aldine Indep. Sch. Dist., 280 S. W.2d at 583. 
Moreover, this office has consistently said since 1993 that with respect to peace officers that “[the 
Aldine] test must be applied on a case-by-case basis and raises questions of fact that cannot be 
resolved in the opinion process.” Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0214 (2004) at 3; see also Tex. Att’y 
Gen. Op. Nos. GA-021 7 (2004) at 4, GA-0021 (2003) at 5, DM-212 (1993) at 2. 

YOU inform US that all DPS officers below the rank of colonel are subject to the control 
and supervision of the Public Safety Commission and the Director of the DPS through their chain 
of command. See Request Letter, supra note 1, at 3. However, we find no definitive statute 
or administrative rule regarding the precise job duties and chain of command structure. The 
Department by rule has listed fourteen major infractions that serve as “sufficient cause for the 
discharge . . . of any member of the department of public safety.” 37 TEX. ADMIN. CODE. 8 1.114(b) 
(2005). We note that the Texas Government Code authorizes the Director of the Department of 
Public Safety to “discharge any officer or employee of the department” for just cause. See TEX. 

GOV’T CODE ANN. 8 411.007(a), (e) (V emon 2005). We believe that a DPS commissioned officer, 
who would be subject to discharge for one of these infractions or otherwise for just cause, does not 
therefore act “largely independent of the control of others.“16 Pursuant to prior opinions of this 
office, the question is a fact question for the Department to resolve. If the facts reveal that the 
specific officers about whom you inquire are subject to discharge by the director, they are not public 
officers required to take the oath of office under article XVI, section 1 of the Texas Constitution. 

16We do not mean to imply here that a DPS commissioned officer not subject to discharge for one of the listed 
infractions is necessarily a public officer. Ultimately, the question of whether a particular position is a public office is 
a fact question. 
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SUMMARY 

In the context of article V, section 24 and article XVI, section 
30 of the Texas Constitution, the Texas Supreme Court in Aldine 
Independent School District v. Standley established a standard by 
which to determine whether an individual holds a public office. That 
standard asks whether “any sovereign function of the government is 
conferred upon the individual to be exercised by him for the benefit 
of the public largely independent of the control of others.” 

The Aldine standard is also the appropriate standard by which 
to determine, under article XVI, section 1 of the Texas Constitution, 
whether a particular position is a public office. We therefore overrule 
Attorney General Opinions H- 1027 (1977) and DM-3 8 l(l996) to the 
extent they conflict with this opinion. 

If the officers in question are subject to discharge by the 
Director of the Department of Public Safety, they are not public 
officers subject to article XVI, section 1 of the Texas Constitution. 

Very truly yours, 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Charlotte M. Harper 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


