
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
G R E G  A B B O T T  

August 24,2007 

The Honorable Patrick M. Rose Opinion No. GA-0565 
Chair, Committee on Human Services 
Texas House of ~e~resentatives Re: Proper calculation of the fee that a campaign 
Post Office Box 2910 manager may charge to a charitable organization 
Austin, Texas 78768-2910 for services rendered in connection with the state 

employee charitable campaign (RQ-0574-GA) 

Dear Representative Rose: 

You ask about the proper calculation of the fee that a campaign manager may charge to a 
charitable organization for services rendered in connection with the state employee charitable 
campaign.' 

Chapter 659, subchapter I of the Government Code requires that a state employee charitable 
campaign be conducted annually. See TEX. GOV'T CODE ANN. 5 659.138 (Vernon 2004) ("A state 
employee charitable campaign shall be conducted each autumn."). The program permits state 
employees, on a voluntary basis, to authorize paycheck deductions to support charitable 
organizations. See id. $3  659.132 (authorizing voluntary deductions); ,133 (participation by state 
employee is voluntary). Although the campaign is statewide, it is conducted on a local level in each 
of several local campaign areas. See id. 3 659.140(e) (providing for local campaign areas and a state 
campaign manager). Each local campaign is conducted by the local state employee charitable 
campaign committee, which appoints a local campaign manager. See id. 3 659.143. Your question 
relates to the fees that a local campaign manager may charge to a participating eligible charitable 
organization. See Request Letter, supra note 1, at 1. The proper calculation of those fees is 
determined by section 659.148, which provides in part as follows: 

(b) A campaign manager may charge a reasonable and 
necessary fee for actual campaign expenses to the participating 
charitable organizations in the same urouortion that the contributions - A 

to that charitable organization bear to the total of contributions in the 
state employee charitable campaign. 

'See Letter from Honorable Patrick M. Rose, Chair, Committee on Human Services, Texas House of 
Representatives, to Honorable Greg Abbott, Attorney General of Texas (Feb. 26, 2007) (on file with the Opinion 
Committee, also available at http:llw.oag.state.tx.us) [hereinafter Request Letter]. 
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(c) A fee under Subsection (b) must be based on the 
combined expenses of the state campaign manager and each local 
campaign manager and may not exceed 10 percent of the total amount 
collected in the state employee charitable campaign unless the state 
policy committee approves a higher amount to accommodate 
reasonable documented costs. 

TEX. GOV'T CODE ANN. 5 659.148(bHc) (Vernon 2004). 

Section 659.148 sets out a formula for calculating a campaign manager's "reasonable and 
necessary fee": the fee charged to a charitable organizationmust be directly related to the proportion 
that the "contributions to that charitable organization bear to the total of contributions in the state 
employee charitable campaign" as a whole. Id. 5 659.148@). Moreover, the fee must be based on 
the combined expenses of the state and local campaign manager. See id. 3 659.148(c). Finally the 
fee may not exceed ten percent of the total amount collected in the state employee charitable 
campaign. See id.' 

You ask, in effect, whether subsection (c) provides that each local campaign manager is 
limited to a ten percent fee of the total amount of contributions collected for his particular area, or 
whether the combined fees of the state campaign manager and all local campaign managers are 
limited to ten percent of the total amount of contributions collected in the aggregate state employee 
charitable campaign. See Request Letter, supra note 1, at 1. 

Like the courts, this office must construe a statute so as to give effect to the Legislature's 
intent. See Liberty Mut. Ins. Co. v. Garrison Contractors, Inc., 966 S.W.2d 482,484 (Tex. 1998). 
To accomplish that purpose, we begin by looking at the plain and common meaning of the statute's 
text. See id. According to the language of subsection 659.148(c), the fee calculation must be based 
on the aggregate amount of contributions collected in the entire statewide campaign. Subsection (b) 
speaks in terms of "the total of contributions." TEX. GOV'TCODE ANN. 5 659.148(b) (Vernon 2004). 
Subsection (c) refers to "combined expenses of the state campaign manager and each local campaign 
manager," and to "10 percent of the total amount ~ollected."~ Id. 3 659.148(c) (emphasis added). 
If, for example, one local campaign manager's expenses exceed ten percent of the contributions 
collected for his area, he may still be eligible to collect the full amount of his expenditures, provided 
the combined expenses of the statewide campaign manager and the local campaign managers do not 
exceed ten percent of the total statewide contributions. 

We conclude that the proper calculation of the fee described by section 659.148(c), 
Government Code, must be based upon the aggregate amount of contributions collected on a 
statewide basis. 

2The fee may exceed ten percent if"the state policy committee approves a higher amount to accommodate 
reasonable documented costs." TEX. GOV'T CODE ANN. 5 659.148(c) (Vernon 2004). 

'The Comptroller's rules also use the terms "combined expenses" and "total combined fee." See 34 TEX. 
ADMW. CODE $5  326.1,327.1 (2007) (concerning ten percent cap). 
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S U M M A R Y  

The proper calculation of the fee described by section 
659.148(c), Government Code, must be based upon the aggregate 
amount of contributions collected on a statewide basis. 

Very truly yours, 

A,- 
KENT C. SmLIVAN 
First Assistant Attorney General 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


