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You ask whether a county bail bond board may impose a fee on bonding companies to pay 
for the cost of employing a bail bond administrator under section 1704.101 of the Occupations Code 
or any other statute. 1 

By way of background, we note that a bail bond board is statutorily mandated in a county of 
110,000 persons or more and is permitted in other counties. TEx. Oee. CODE ANN. §§ 1704.051, 
.052 (Vernon 2004). The composition of a bail bond board is regulated by statute. See id § 
1704.053 (Vernon Supp. 2008). Under the terms of section 1704.101, Occupations Code, a bail 
bond board is required, inter alia, to: 

(1) exercise powers incidental or necessary to the 
administration of this chapter; 

(2) deposit fees collected under this chapter in the general 
fund of the county; 

(3) supervise and regulate each phase of the bonding 
business in the county; 

(4) adopt and post rules necessary to implement this chapter; 

[and] 

(8) employ persons necessary to assist in board functions [ .] 

Id. § 1704.101(1)--(4), (8) (Vernon 2004). 

lRequest Letter at 1 (available at http://www.texasattomeygenera1.gov). 
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A recent decision of the Texas Supreme Court considered the authority ofa bail bond board 
to promulgate rules regarding the solicitation of customers. The court found that, because a board 
must "'exercise powers incidental or necessary to the administration of" chapter 1704, and 
'''supervise and regulate each phase of the bonding business,'" the power to regulate solicitation is 
within the board's power. Pruett v. Harris County Bail Bond Bd., 249 S.W.3d 447,452-55 (Tex. 
2008) (quoting subsections 1704.101(1), (3)). Despite its authority to adopt rules, however, a board 
"may adopt only such rules as are authorized by and consistent with its statutory authority." Id. at 
452. Such authority "may be either expressly conferred by statute or implied from other powers and 
duties given or imposed by statute." Id. 

No provision of chapter 1704, or any other statute we have found, expressly authorizes a 
board to assess a fee to recover the costs of employing a bail bond administrator. Nor do we believe 
that such authority may be implied from a board's power to adopt rules or to "employ persons 
necessary to assist in board functions." TEx. OCC. CODE ANN. § 1704.101(8) (Vernon 2004).2 
Moreover, a court will generally not imply authority to impose a fee, and as such, a public entity 
other than a home-rule city may not charge a fee unless that fee is specifically authorized by law. 
See Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0544 (2007) at 4 (a court strictly construes a statute imposing a 
fee and will not imply authority to impose a fee) (citing Moore v. Sheppard, 192 S.W.2d 559,561 
(Tex. 1946)); GA-0085 (2003) at 2 (commissioners court must have specific statutory authority to 
impose a fee), DM-22 (1991) at 1 (public entity other than home-rule city may charge fee only when 
specifically authorized by law, and not by implication); accord Tex. Att'y Gen. Op. Nos. JM-345 
(1985) at 3, H-647 (1975) at 2, WW-1482 (1962) at 3.3 

Based upon the preceding authority, we conclude that a county bail bond board may not 
impose a fee on bonding companies to pay for the costs of employing a bail bond administrator.4 

2A county bail bond board has some express authority to impose fees. See, e.g., TEx. Occ. CODE ANN. §§ 
1704. 154(b )( 4)(D) (Vernon 2004) (authorizing payment of a $500 filing fee to accompany an application for licensure 

as a bail bondsman); 1704. 162(c) (authorizing payment ofa $500 filing fee for license renewal). 

3It is also instructive that this office previously determined that the Webb County Bail Bond Board was not 
statutorily authorized to charge a $15 fee on each executed bail bond to pay the salary of a clerk to manage and keep 
bond records. See Tex. Att'y Gen. LO-90-25, at 2. 

·4Similarly, a provision of the Code of Criminal Procedure declares that "[ a]n officer may not impose a cost for 
a service not performed or/or a service/or which a cost is not expressly provided by law." TEx. CODE CRIM. PROC. 
ANN. art. 103.002 (Vernon 2006) (emphasis added). This statute has been cited by the Texas Supreme Court to prohibit 
a county from collecting, in the absence of specific statutory authority, a pre-conviction bail bond approval fee. See 
Camacho v. Samaniego, 831 S.W.2d 804,811-12 (Tex. 1992). 
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SUMMARY 

A county bail bond board may not impose a fee on bonding 
companies to pay for the cost of employing a bail bond administrator. 
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