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Dear Ms. Ramirez: 

Opinion No. GA-0740 

Re: Authority to limit the frequency of property 
appraisals by an appraisal district to once every 
three years (RQ-0792-GA) 

You ask several questions arising out of a petition to initiate an election concerning a 
proposed limitation on the frequency of tax appraisals by the Webb County Appraisal District 
("WCAD") to once every three years instead of annually. 1 

You first ask whether a proposal to limit the frequency of district appraisals may be 
submitted to the voters of either the appraisal district or of the participating taxing units based on an 
initiative or referendum petition. Request Letter at 2,4. Chapter 6 of the Tax Code establishes an 
appraisal district in each county and provides that "[t]he district is responsible" for appraising 
property in the district for each taxing unit. TEx. TAX. CODE ANN. § 6.01(a), (b) (Vernon 2008). 
An appraisal distinct is a political subdivision, distinct from the participating taxing units and is 
governed by its own board of directors. Id. §§ 6.01(c), .03(a). Chapter 6 vests the authority and 
responsibility to develop and approve "a written plan for the periodic reappraisal of all property 
within the boundaries of the district" solely in the appraisal district board of directors. Id. § 6.05(i). 

The right to call an election exists only if expressly authorized by statute or the constitution. 
Countz v. Mitchell, 38 S.W.2d 770, 774 (Tex. 1931); Smith v. Morton Indep. Sch. Dist., 85 S.W.2d 
853, 857 (Tex. Civ. App.-Amarillo 1935, writ dism'd). Chapter 6 of the Tax Code does not 
authorize a voter-initiated election for any purpose other than for the narrow purpose of 
consolidating certain functions. TEx. TAX CODE ANN. § 6.26 (Vernon 2008). Moreover, neither the 
constitution nor any statute authorizes an election initiated by petition to require a particular 
appraisal schedule. Thus, under chapter 6, the plan for periodic appraisal is a matter to be 
determined by the appraisal district board of directors, and neither the appraisal district nor its 

ISee Request Letter at 1-2 (available at http;llwww.texasattomeygeneral.gov). 
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participating taxing units are required or authorized to call an election initiated by a petition to 
require a particular appraisal schedule. 2 

Next, you ask whether Tax Code sections 23.01, 23.23, and 25.18 allow a district to 
reappraise property every third year rather than annually. Request Letter at 2,4-8. We find no 
provision in the Tax Code that expressly prohibits appraisals from being conducted less frequently 
than annually. Tax Code section 23.01 establishes "January I" as a general uniform date for a 
district appraising the market value of property to do so, but it does not mandate annual appraisals, 
nor prohibit less frequent appraisal. TEX. TAX CODE ANN. § 23.01(a) (Vernon 2008). Section 
23.23' s cap on annual increases in the appraised value of a residential homestead based on t4e last 
appraisal does not require annual appraisals. Id. § 23.23(a). Moreover, Tax Code section 25.18 
establishes the minimum required frequency of appraisals, requiring reappraisals "at least once 
every three years," and thus is consistent with appraisals conducted less frequently than annually. 
Id § 25.18(b); see also Panther Creek Ventures, Ltd v. Collin Cent. Appraisal Dist., 234 S.W.3d 
809,812-13 (Tex. App.-Dallas 2007, pet. denied) (noting that reappraisal is statutorily required 
"only once every three years"). 3 Accordingly, we conclude that Tax Code sections 23.01,23.23, and 
25.18 do not prohibit an appraisal district from conducting appraisals less frequently than annually.4 

Finally, you ask how a district's practice of conducting an appraisal every third year might 
affect the annual study of the Texas Comptroller of Public Accounts (the "Comptroller") concerning 
school district property values. Request Letter at 9-1 O. Your question raises numerous issues of fact 
and law that cannot be resolved in an attorney general opinion. See Tex. Att'y Gen. Op. No. 
GA-0648 (2008) at 7 (mixed question of fact and law cannot be investigated and resolved in an 
attorney general opinion). Moreover, your question is further complicated by the recent enactment 
of House Bill 8, which significantly amends the provisions concerning the Comptroller's study. See 
Act of May 21,2009, 81st Leg., RS., ch. 288, §§ 2, 7, 2009 Tex. Sess. Law Servo 791, 791-04 
(Vernon) ["House Bill 8"] . House Bill 8 now requires the Comptroller to conduct a taxable property 
value study in a district at least once every two years, although for some districts the study may still 
be conducted annually. See House Bill 8, § 2 (to be codified as an amendment to TEx. GOV'T CODE 
ANN. § 403 .302( a-I». Also, the Comptroller must conduct a review in each appraisal district at least 
every two years "to determine compliance with generally accepted standards, procedures, and 
methodology." Id. § 7 (to be codified as an amendmentto TEx. TAX CODE ANN. § 5.102(a». House 
Bill 8 establishes the "Comptroller's Property Value Study Committee" and requires the Comptroller 

2Cj City ofHitchcockv. Longmire, 572 S.W.2d 122, 126-27 (Tex. Civ. App.-Houston [1st Dist.] 1979, writ 
refd n.r.e.) (stating that "[t]here can be no right or power existing in the people of a [home rule] city to adopt an 
ordinance through the initiative process if the power to adopt it is not lodged in the city council in the ftrst instance"). 
We do not address the general initiative or referendum authority, if any, of the various taxing units. 

3See also Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0317 (2005) at 4 (observing that, under Tax Code section 25.18's 
requirement of a plan to appraise property at least once every three years, districts may use different appraisal cycles); 
accord GA-0283 (2004) at 2-3. 

4We caution that we opine only about the legal issues presented, not about the advisability of adopting any 
particular appraisal cycle. 
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to· adopt rules in consultation with the committee to govern the conduct of the property value study 
and to conduct and score the appraisal district review. Id. § 2 (to be codified as an amendment to 
TEX. GOV'TCODEANN. § 403.302(0)); § 7 (to be codified as anamendmentto TEx. TAX CODE ANN. 
§ 5.102(a)). In light of the changes yet to be fully implemented under House Bill 8, as well as the 
myriad fact questions inherent in your question, any assessment ofthe possible impact of a particular 
appraisal schedule would necessarily rest on pure speculation. Accordingly, we do not answer your 
final question. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0620 (2008) at 4 (declining to "speculate about a 
worst-case scenario" due to "the various permutations involved" in the question). 
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SUMMARY 

An appraisal district and its participating taxing units are not 
authorized to submit an issue to the voters for an election to require 
a particular appraisal schedule, whether initiated by petition or 
otherwise. Sections 23.01, 23.23, and 25.18 ofthe Tax Code do not 
prohibit conducting appraisals every third year rather than annually. 
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