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You ask seven questions concerning the validity and enforceability of certain restrictive 
covenants.' We note at the outset that some of your questions cannot be answered without first 
construing a specific deed restriction or conducting a factual inquiry, functions that are beyond the 
scope of an attorney general opinion. Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0780 (2010) at I n.2. We can, 
however, provide advice as to the general legal principles applicable to your questions. 

You first ask whether a restrictive covenant "fail[sl to run with the land" so as to bind future 
generations of land owners if it requires the owner to "pay membership fees to a for-profit club, 
without requiring that such fees be used for the benefit of the burdened property and without limiting 
club membership to owners of restricted property." Request Letter at l,z Under Texas law, a 
covenant runs with the land when it: (1) touches and concerns the land; (2) relates to a thing in 
existence or specifically binds the parties and their assigns; (3) is intended by the original parties to 
run with the land; and (4) when the successor to the burden has notice. Inwood N. Homeowners' 
Assoc., Inc. v. Harris, 736 S.W.2d 632, 635 (Tex. 1987). Although you ask generally about whether 
the covenant "runs with the land," determining whether the covenant meets the last three of these 
requirements will likely involve questions of fact and construction of the restrictive covenant. See 
Tex. Att'y Gen. Op. Nos. JC-0480 (2002) at 5 (explaining that intent involves fact questions that this 
office cannot decide), JC-0282 (2000) at 4 (explaining that whether specific notice requirements 

lLetter from Honorable Glenn Hegar, Chair, Sunset Advisory Commission, to Honorable Greg Abbott, Attorney 
General of Texas at 1-2 (rec'd Sept. 21, 2010), https:llwww.oag.state.tx.us/opinlindex_rq.shtml ("Request Letter"). 

2 Although described otherwise, the covenant at issue is more appropriately labeled an "affirmative covenant" 
as it "requires the covenantor to do something," as opposed to a restrictive covenant, which "is a negative covenant that 
limits permissible uses ofland." REsTATEMENT (THIRD) OF PROP.: SERVITUDES § 1.3 (2010). Some authority suggests 
that the requirements which must be satisfied for a covenant to run with the land are more strictly applied to affirmative 
covenants than to negative covenants. 20 AM. JUR. 2D Covenants § 29 (2010). 
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have been met is a fact question that cannot be resolved by this office); see also Raman Chandler 
Props., L.c. v. Caldwell's CreekHomeownersAss'n, 178 S.W.3d384, 391 (Tex. App.-FortWorth 
2005, pet. denied) (construing the deed to determine whether the restrictions specifically bound the 
parties). The background information you provide suggests that your primary concern is whether 
the covenant meets the first element. Request Letter at 4-6. We therefore limit our discussion to 
when covenants touch and concern the land as a general proposition of Texas corrimon law. 

A covenant touches and concerns the land "[i]f the promisor's legal relations in respect to 
the land in question are lessened-his legal interest as owner rendered less valuable by the promise." 
Westland Oil Dev. Corp. v. Gulf Oil Corp., 637 S.W.2d 903,911 (Tex. 1982); Lyle v. Jane Guinn 
Revocable Trust, No. 01-09-00081-CV, 2010WL 1053060, at *9 (Tex. App.-Houston [1st Dist.] 
2010, pet. filed). We question whether a covenant requiring the landowner to pay membership fees 
to a recreational club in which it has no ownership interest affects the owner's legal interest in the 
land. However, we note that one intermediate court addressed facts like those you describe, where 
a covenant "required tbe owner of a lot in [the subdivision] to pay dues and assessments to the 
University Gardens Racquet Club." Homsey v. Univ. Gardens Racquet Club, 730 S.W.2d 763,764 
(Tex. App.-El Paso 1987, writ ref'd n.r.e.). That court ultimately concluded that the covenant 
touched and concerned the land. Id. However, without more information about the covenants in 
each circumstance, we cannot confirm that the deed in Homsey is sufficiently similar to that at issue 
here to provide support for the conclusion that this covenant would touch and concern the land, nor 
can we predict with any certainty that other Texas courts would come to the same conclusion. 

You also ask whether a covenant that requires a fee be paid to a for-profit club by a new 
buyer each time the restricted property is sold, without requiring that such fee be used for the benefit 
of the burdened property, touches and concerns the land.3 Request Letter at 2. A covenant does not 
have to benefit the burdened property in order to touch and concern the land. See, e.g., Lyle, 2010 
WL 1053060, at *9. However, we have been unable to find any Texas case that addresses whether 
a fee like that you describe touches and concerns the land, and we question whether a covenant 
requiring a new buyer to pay a transfer fee affects the owner's legal interest in the land such that it 
would touch and concern the land. 

Although we are able to provide some general advice on your first two questions, we note 
that it "has been found impossible to state any absolute tests to determine what covenants touch and 
concern land and what do not. The question is one for the court to determine in the exercise of its 
best judgment based upon the facts of each case." Howard R. Williams, Restrictions on the Use of 
Land: Covenants Running with the Land at Law, 27 TEX. L. REv.419, 429 (1949). Because we are 
unable to fully analyze the facts surrounding each covenant, we are unable to provide a definitive 
answer to your questions about whether hypothetical covenants touch and concern the land. 

'Property Code section 5.017 prohibits and declares void deed restrictions and other covenants running with 
the land that require certain transfer fees. TEx. PROP. CODE ANN. § 5.017(b) (West Supp. 2010). Exceptions are made 
for fees paid to a property owners' association or nonprofit associations, and this office has previously concluded that 
the statute does not apply to restrictive covenants that were in existence and recorded prior to the statute's effective date. 
Id. § 5.017(c); Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0780 (2010) at 3. 
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You ask in your third question whether Texas Constitution article XVI, section 50 prevents 
foreclosure of a homestead property based on a violation of a personal covenant that does not touch 
and concern the land. Request Letter at 1. Article XVI, section 50 provides that "[nlo mortgage, 
trust deed, or other lien on the homestead shall ever be valid unless it secures a debt described by 

. this section." TEX. CONST. art XVI, § 50(c). It also enumerates eight exceptions to the homestead 
protection from forced sale: (I) purchase money security; (2) taxes due on the homestead; (3) certain 
owelty on partition; (4) refinancing of certain liens; (5) security for improvements; (6) certain 
circumscribed extensions of credit in the nature of an equity loan; (7) reverse mortgages; and (8) 
special financing concerning manufactured homes. Id. § 50(a)(l)-(8). Analyzing this section in 
Inwood, the Texas Supreme Court addressed whether homestead laws preclude foreclosure of a 
developer's lien for homeowners' association fees and assessments. See generally Inwood, 736 
S.W.2d 632. While recognizing that a contractual lien for homeowners' association fees was not 
among the express constitutional exceptions to the homestead exceptions, the court observed that 
"[hlomestead rights ... may not be construed so as to avoid or destroy pre-existing rights," and that 
"[ilt has long been held that an encumbrance existing against property cannot be affected by the 
subsequent impression of the homestead exception on the land." Id. at 635. Because the developer 
had placed the restrictions on the land before it became the homestead of the homeowners, the court 
concluded that the subsequent "homeowners were subject to the liens in question and an order of 
foreclosure would have been proper." Id. at 635-36. Significant to the court's decision, however, 
was that the "covenant in question satisifie[ dl the requirements of a covenant running with the land." 
Id. at 635. A personal covenant that does not touch and concern the land does not bind the heirs and 
assigns of the covenanting parties. 718Assoc., Ltd. v. SunwestN.O.P., Inc., I S.W.3d355, 364 (Tex. 
App.-Waco 1999, pet. denied). Instead, it would bind only the original covenanting parties, 
prohibiting any subsequent owners from having their land foreclosed on based on the personal 
covenant. 

You next ask if Texas Constitution article XVI, section 50 prevents "foreclosure of a 
homestead property based on a failure to pay a fee not identified or described in any instrument as 
a lien obligation before the property became a homestead." Request Letter at I. As discussed above, 
article XVI, section 50 allows the developer of a subdivision to create liens on land to secure the 
payment of assessments, and foreclosure of a homestead property is a permissible remedy for failure 
to pay those assessments. Inwood, 736 S'.W.2d at 634, 634-36. However, in order to foreclose on 
the property, the contractual lien must be valid, and creation of a contractual lien requires "evidence 
apparent from the language of the agreement that the parties intended to create a lien." Id. at 634. 
Whether such language exists in a specific instance will require a review of the agreement in full and 
construction of that agreement, which this office cannot undertake. See Tex. Att'y Gen. Op. No. 
GA-0594 (2008) at 4 n.5 (observing that because "[ilnstruments such as ... restrictive covenants are 
subject to the general rules of contract construction ... it may not be possible to construe them in 
an attorney general opinion"). 

In your fifth question, you ask whether "the enforcement and penalty provisions in Chapter 
202 of the Texas Property Code apply to violations of the bylaws or rules of a private for-profit 
club." Request Letter at 2; see TEX. PROP. CODE ANN. §§ 202.001 et. seq. (West 2007) (titled 
"Construction and Enforcement of Restrictive Covenants"). You specifically note subsection 
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202.004(c), which allows a court to "assess civil damages for the violation of a restrictive covenant 
in an amount not to exceed $200 for each day ofthe violation." TEX. PRoP. CODE ANN. § 202.004(c) 
(West 2007). The term "restrictive covenant" is defined for purposes of chapter 202 as "any 
covenant, condition, or restriction contained in a dedicatory instrument, whether mandatory, 
prohibitive, permissive, or administrative." Id. § 202.001(4). The term "dedicatory instrument" is 
defined as "each governing instrument covering the establishment, maintenance, and operation of 
a residential subdivision ... , includ[ing] a declaration or similar instrument subjecting real property 
to restrictive covenants, bylaws, or similar instruments governing the administration or operation of 
a property owners' association." Id. § 202.001(1). The answer to your question will require 
construction of the original declaration of covenants, conditions, and restrictions along with the 
bylaws and rules that you describe, and it will require a factual inquiry to determine whether they 
qualify as restrictions contained in a dedicatory instrument. 

You next ask whether a "restrictive covenant that imposes an uncapped fee on each new 
buyer due upon each subsequent transfer of the burdened property" is an unreasonable restraint on 
alienation. Request Letter at 2. We have been unable to find any Texas case law addressing whether 
the transfer fees that you describe are in violation of this doctrine. However, we can advise that in 
other contexts "Texas courts have looked to the Restatement [of Property] to determine issues 
regarding alleged restraints on alienation." Navasota Res., L.P. v. First Source Tex., Inc., 249 
S.W.3d 526, 537 (Tex. App.-Waco 2008, pet. denied); see Sonny Amold, Inc. v. Sentry Say. Ass'n, 
633 S.W.2d 811, 813-15 (Tex. 1982). As explained in the Restatement, "[a]n otherwise valid 
servitude is valid even if it indirectly restrains alienation ... by reducing the amount realizable by 
the owner on sale or other transfer of the property, or by otherwise r.educing the value of the 
property." RESTATEMENT (THIRD) OF PROP.: SERVITUDES § 3.5 (2010). Thecomments further 
explain: 

Fees imposed on the transfer of units in a development are generally 
valid under the rule stated in this section. Fees to cover the 
administrative costs entailed by a transfer of ownership, or 
occupancy, and education of new members are justified, as are fees 
designed to discourage speculation in units and encourage owner 

. occupancy. . .. So long as there is some rational justification for the 
imposition of such fees, they are not invalid as indirect restraints on 
alienation .... 

Id. cmt. c. We do note, however, that under some circumstances, such transfer fees may be deemed 
unconscionable by a court even where they do not amount to an impermissible restraint on 
alienation. Id. Whether a court would determine the transfer fee at issue unconscionable would 
depend on the amount of the fee imposed, the purpose of the fee and whether it has a rational 
justification. Such a determination would require a factual inquiry that this office cannot undertake. 

Your final question asks whether restrictive covenants are invalid if they "require a 
membership fee paid to a private third-party for which there is no mechanism for the owner of the 
burdened property to get notice of, have control over use of, or limit increases in that membership . 
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fee invalid." Request Letter at 2. Texas courts have upheld the right of property associations to 
change fee assessments after a restriction is originally recorded when the method for changing the 
fee is clearly outlined in the deed restriction or documents therein referenced. See, e.g., Samms v. 
Autumn Run Cmty. Improvement Ass'n, 23 S.W.3d 398, 402-03 (Tex. App.-Houston [1st Dist.] 
2000, pet. denied) (finding deed restrictions gave a property association the right to change 
assessments every year). However, whether a specific owner received notice of the existence of a 
restrictive covenant will involve questions of fact that this office cannot decide. Simms v. Lakewood 
Village Prop. Owners' Ass'n, Inc., 895 S.W.2d 779,788 (Tex. App.-Corpus Christi 1995, no writ) 
(explaining that notice of a restrictive covenant is a fact question). We can advise that in order for 
a restrictive covenant to be enforceable, the grantee must have had notice, either actual or 
constructive, ofthe restriction when the property was purchased. Davis v. Huey, 620 S.W.2d 561, 
567 (Tex. 1981). 



The Honorable Glenn Hegar - Page 6 (GA-0864) 

SUMMARY 

A covenant that does not touch and concern the land will not 
run with the land, and foreclosure on a subsequent purchaser's land 
based on a lien that resulted from a personal covenant would be 
prohibited. 

Creation of a valid contractual lien, upon which foreclosure 
is proper, requires evidence apparent from the language of the 
agreement that the parties intended to create a lien. 

In order for a restrictive covenant to be enforceable, the 
grantee must have had notice, either actual or constructive, of the 
restriction when the property was purchased. 
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