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Office of the Attorney General
P.O. Box 12548
Austin, TX 78711-2548

RE:  Request for an opinion on Texas Code of Criminal Procedure Article 59.08

Dear Attorney General Abbott:

I am requesting an Attorney General’s written opinion pursuant to Government Code §402.043
on the following question: '

Pending a final judgment, may a law enforcement agency deposit seized money
pursuant to Chapter 59 of the Code of Criminal Procedure in an interest-bearing

account, or is the authority to deposit such money limited to the Attorney
representing the State?

Texas Code of Criminal Procedure Article 59.08(a) provides:

(2) If money that is contraband is seized, the attorney representing the state
may deposit the money in an interest bearing account in the jurisdiction
of the attorney representing the state until a final judgment is rendered
concerning the contraband. ' '

Article 59.08(a) only names the attorney representing the State as the entity that may
deposit seized funds into an interest bearing account. One could take the position that
since Art. 59.08 specifically names the attorney representing the state as the entity able to
deposit said funds into an interest bearing account and not the law enforcement agency
that the legislature meant to put the attorney representing the state in a fiduciary
relationship with the seizing agency establishing a check and balance measure. However,
pursuant to the rules of statutory construction, the word “may” creates discretionary
authority or grants permission or a power. That would imply that the attorney
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representing the state has the choice of whether or not to place the proceeds in an interest
bearing account. If the attorney representing the state chooses not to place said funds in
an interest bearing account would that then permit the seizing law enforcement agency to
do so? If not, may the law enforcement agency simply secure the seized funds in its
secure evidence room or in a non-interest bearing account for safekeeping pending
disposition? Article 59.03(c) states that a peace officer who seizes property has custody
of the property, subject only to replevy.... This article also requires the law enforcement
agency that setzed the property provide the attorney representing the state a sworn
statement containing a schedule of the property seized. It can.be said that Article 59.03

implies that the law enforcement agency can keep the property in its custody pending
final disposition.

A review of legislative history of Article 59 reveals that there were only discussions about
agency accountability over the seized property affer final judgment was rendered.
Specifically, who would have discretion as to how forfeited property would be utilized
and reported. All of these concerns were addressed in Texas Code of Criminal Procedure

- Article 59.06. More specifically in Articles 59.06(a) which requires that forfeited property
be administered by the attorney representing the state and 59.06(b) which requires the
attorney representing the state transfer the forfeited property pursuant to local agreement.
There was no discussion whatsoever about accountability over the property prior to final
judgment.

I appree1ate your help in this matter. If you have any questlons regarding this request feel free to
give my office a call. :

John R. Roach
Criminal District Attorney
Collin County, Texas



