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The Honorable Greg Abbott, Attorney General
Attorney General of Texas -

Post Office Box 12548
Austin, Texas 78711-2548 RQ - e G A '

[Fax No. (512) 472-6538]
Re: Request for Attorney General’s Opinion

Dear General Abbott:

I am requesting an opinion as to whether it is a violation of law for a person holding the office of
Sheriff to accept a fee from a third party who contracts with the Sheriff’s county as a
Lessee/Operator of 2 county jail. The fee, based upon inmate count, would ostensibly be for the
Sheriff’s administrative responsibilities. The Sheriff would be required to approve of the
contract before the county could enter into such an agreement with a third party, and the fee
received by the Sheriff could be as much as § 12,000 a year (or more), over and above the
Sheriff’s regular salary.

While there are several such contracts currently in effect within the State of Texas, I am not
requesting an opinion for any certain county’s contraet, but am asking generally.

Section 351.041 of the Texas Local Government Code provides:
“(a) The sheriff of each county is the keeper of the county jail. The sheriff shall safely
keep all prisoners committed to the jail by a lawful authority, subject to the order of a

proper court.
(b) The sheriff may appoint a jailer to operate the jail and meet the needs of the prisoners,

but the sheriff shall continue to exercise supervision and control over the jailer.”

Section 351.101 of the Texas Local Government Code (“Authority to Contract™)
provides: ' , :

“The commissioners court of a county, with the approval of the sheriff of
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the county, may contract with a private organization to place inmates in a
detention facility operated by the organization. The commissioners court may
not contract with a private organization in which a member of the court or an
elected or appointed peace officer who serves in the county has a financial interest
or in which an employee or commissioner of the Commission on Jail Standards
has a financial interest. A contract made in violation of this section is void.”

Thus, the sheriff has a statutory duty to be the keeper of the county jail and county prisoners, but
is authorized to appoint a jailer to operate the county jail. The county is authorized by statute to
contract with a private organization to operate the county jail, prov1ded that the sheriff approves
of the contract.

The statutes in no way relieve a county sheriff from his or her responsibility to keep the jail and
prisoners.

The fact that a county cannot enter into a contract for jail services from a pnvate orgamzation
without the approval of the sheriff creates a situation Wthh arguably brings into play the
following questions under the scenario outlined:

L. Is there any constitutional or statutory authority which allows a sheriff to be offered
or to accept an administrative fee paid by a private organization?

2. Does the acceptance of such an administrative fee by the sheriff constitute or is it
tantamount to having a “financial interest” in the private organization which violates
Section 351.101 of the Texas Local Government Code and causes the contract to be
void?

3. Is the payment or acceptance of an administrative fee to the sheriff, who must first
approve the contract between the county and a private organization wishing to operate
a facility for county prisoners, a violation of any criminal laws?

I have been unable to find any constitutional or statutory authority which allows a sheriff to be
offered or to accept an administrative fee paid by a private organization. To the contrary, the
sheriff’s duties regarding county prisoners is clear. A sheriff’s salary/compensation includes
being paid for the safe keeping of county prisoners. Why should a sheriff be paid an extra fee for
performing his duties? Also clear is that the Texas Constitution states how the sheriff is to be
compensated. - The sheriff is to be paid by the state or county and by no other person or entity.
See Texas Constitution, at Article V, Section 23 and Article X VI, Section 61. See Texas
Constitution, Article 3, Section 53, which also addresses “extra compensation”.

Although the sheriff may not actually be a shareholder of the private organization and hold a
shareholder’s interest in the private organization, there can be no doubt that the sheriff would
have a “financial interest” in the private organization’s contract with the county if the sheriff
‘receives a sizeable administrative fee after approving of the contract if the contract includes such
an administrative fee to the sheriff. Thus, such an arrangement would violate the spirit and
intent, if not the language, of Section 351.101 of the Texas Local Government Code.



Regarding issues of criminal responsibility, the payment of an administrative fee to the very
person who has the sole authority to approve (or disapprove by withholding approval) of the
county entering into a contract with a private organization for jail services, appears to call for an
examination as to the applicability of Section 36.02 (“Bribery”) of the Texas Penal Code, and
Section 36.08(“Gift to Public Servant by Person Subject to His Jurisdiction”). A sheriffisa
“public servant” who, in the above-described scenario, is “interested in or likely to become
interested in any contract....involving the exercise of his discretion”.

To me, there appears no legitimate rationale to justify excepting a county sheriff or a third party
from what is criminal conduct in all other applications of the criminal statutes, or to allow the
civil statutes and Texas Constitution to be ignored.

Your addressing this request will be greatly appreciated.

Respectfully submitted,

Koo Ea‘h@

Kevin Bailey
Chair, Committee on Urban Affairs



